Na vyhlášení vítězů Romano suno letos děti lépe poznají své porotce

Vydáno: 2 minuty čtení

Romano suno je literárně výtvarná soutěž v romštině. Jejím smyslem je umožnit romským dětem i dospělým popsat svět kolem sebe vlastníma očima a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové společnosti pak díla ze soutěže přibližují svět Romů a zvyšují povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka. Obecně prospěšná společnost Nová škola, letošní laureát ceny Mileny Hübschmannové, letos pořádá už 24. ročník soutěže. 

Vítěze Romano suno vyhlásí Nová škola, o.p.s. 13. prosince v komunitním centru Husitská organizace R-mosty v Praze, kvůli protiepidemickým opatřením bez přítomnosti tří desítek vítězů a diváků. Ceremoniál bude streamovat Romea TV v pondělí od 12:00 – 15:00. Ceny za nejlepší texty či videa v romštině předá Iveta Kokyová a Eva Danišová, za nejlepší obrázky zase Ladislava Gažiová nebo Antonín Střížek.

Mrzí nás, že vyhlášení proběhne bez dětí. Rozhodli jsme se ale využít toho k tomu, že děti můžou naopak líp poznat soutěž i porotce. Po vyhlášení uděláme besedu s romskými autorkami Ivetou Kokyovou a Evou Danišovou. Poslechnou si ukázku z jejich díla, dozvědí se, o čem píšou a proč, ale bude mi povídat i o jejich životě“ shrnuje koordinátorka soutěže.

Kromě toho na vyhlášení ukážeme novou kategorii Romano suno, kterou spustíme od příštího roku. Soutěžit v ní na ukázku budou sami porotci. Jmenuje se Džanas romanes a jedná se o týmovou či párovou soutěž v romštině naživo.

Představíme zde také další díly podcastové série o romských autorech Te merav,“ dodává Podlahová. Podcasty Te merav jsou k poslechu zde.

Stream sledujte v pondělí od 12:00 na facebooku:  https://fb.me/e/1bR5AjWIF

anebo na youtube: https://youtu.be/WH1Lzn1rWcQ.

Programem bude provázet Marie Podlahová Bořkovcová a Jéňa Dužda, který navíc program zpestří svými písněmi.

Více o soutěži a vyhlášení najdete na www.novaskolaops.cz/romano-suno.

 

Zdroj: Nová škola, o.p.s.