26. ročník Romano suno

Vydáno: 3 minuty čtení

Soutěže v romštině, jazykový kurz i novou větev soutěže

CO JE ROMANO SUNO?

Romano suno (Romský sen) je jazyková soutěž v romštině. Pořádá ji od roku 1996 obecně prospěšná společnost Nová škola, o.p.s.

„Mluvčí romštiny u nás dostávají příležitost vyjádřit se ve své mateřštině k různým tématům, a to tvůrčím způsobem a veřejně. Skrze texty ze soutěže může do světa Romů blíže nahlédnout také široká veřejnost,“ přibližuje smysl soutěže její koordinátorka Marie Podlahová Bořkovcová.

V Romano suno se soutěží se svými autorskými texty (Pisinas romanes), anebo videi (Vakeras romanes). Letos na tato témata:

Paťas pro anďelkici? A hin tut anďelkocis, so pre tu dodikhel?

Věříš na anděly? A máš svého anděla strážného?

Phenes furt o čačipen?

Říkáš vždy pravdu?

Miro peršo čumišagos, miro peršo kamiben

Můj první polibek, moje první láska

Ko hin tiro vzoros, u soske?

Kdo je tvůj vzor, a proč?

Pisin pal oda, so kames

Volné téma 

 

Od 8. dubna přijímáme také přihlášky do znalostní soutěž v romštině - Džanas romanes. Ve slovní zásobě a formulační hbitosti v romštině v ní spolu na živo soutěží dvojice.

„Mám velkou radost, že první ročník Džanas romanes proběhl minulý rok úspěšně. Soutěž byla o to napínavější, že dvě nejlepší dvojice byly velmi vyrovnané. Jediné, co jsme se rozhodli letos změnit, je rozdělení soutěže pro děti a dospělé zvlášť,“ dodává k vědomostní soutěži v romštině Bořkovcová.  

V porotě Romano suno zasednou letos Iveta Kokyová, Stanislava Miková,  Květoslava Podhradská a Monika Duždová.

Kromě samotné soutěže letos publikujeme v podcastové sérii Te merav celou novelu Ivety Kokyové Fameľija hin ča jekh / Rodina je jen jedna. Pro ty, kteří mají zájem naučit se romsky jsme si připravili čtyřměsíční jazykový on-line kurz.

Texty a videa budou účastníci soutěže posílat do Nové školy, o.p.s. do 31. června. Do 

Džanas romanes se lze hlásit do 31. října.

Více informací o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz. Na tomto webu najdete také videopozvánku do soutěže. Vřele vás i děti také zveme do skupiny přátel Romano suna: Romano suno – Aven andre na Facebooku.   

S dotazy se neváhejte obracet na Marii Podlahovou Bořkovcovou (777 498 194; marie.borkovcova@novaskolaops.cz). Sem se také hlaste do Džanas romanes anebo jazykového kurzu.

 

Zdroj: Nová škola, o. p. s.