Úhrada nákladů za opravy vypůjčených prostor

Vydáno:

Jsme příspěvková organizace, střední škola, zřízená krajem. Část svých prostorů, konkrétně jedno patro budovy, zapůjčujeme základní umělecké škole na základě smlouvy o výpůjčce nebytových prostor. Je tomu tak proto, že máme stejného zřizovatele. Jinak bychom sjednali smlouvu o nájmu nebytových prostor. ZUŠ nám platí jen za energie a úklid. Teď chce ZUŠ v zapůjčených prostorách provést nějaké opravy. Navrhla jsem, aby náš pan ředitel dal písemný souhlas k provedení těchto oprav a oni si je zařídili i zaplatili sami. Jsou ochotní, jen pan ředitel ZUŠ má strach, aby mu to nenapadla kontrola. Já si myslím, že když má smlouvu o výpůjčce na opravované prostory, tak nemusí mít strach.

SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY
 
zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
Právní úprava výpůjčky podle § 2193 a násl. občanského zákoníku nebrání tomu, aby náklady na opravy nebytových prostor užívaných na základě smlouvy o výpůjčce zaplatil vypůjčitel.
Náklady týkající se věci užívané na základě smlouvy o výpůjčce jsou upraveny v § 2199 občanského zákoníku, a to následovně: obvyklé náklady spojené s užíváním věci (tím se rozumí zejména náklady na běžnou údržbu a drobné opravy) nese ze svého vypůjčitel, při potřebě mimořádných nákladů může vypůjčitel věc předat půjčiteli, aby je vynaložil sám, pokud ale půjčitel nechce nebo nemůže potřebné mimořádné náklady vynaložit a tyto náklady (např. náklady na opravy) vynaloží v nezbytném rozsahu sám vypůjčitel, náleží vypůjčiteli náhrada jako nepřikázanému jednateli (viz § 3006 a násl. občanského zákoníku).