Zkušenosti se salátovým barem ve školní jídelně v Kojetíně

Vydáno:

Stejně jako školní jídelna v Českém Brodě (uveřejněno ve Speciálu pro školní jídelny 5/2018) i my jsme zvažovali, zda pořídit salátový bar, či nikoliv. Hledala jsem zkušenosti jiných jídelen a tyto jsem vyhodnocovala. Na jedné straně obava, že se hlavně mladší strávníci nebudou schopni u salátového baru sami obsloužit. Na druhé straně se nabízí možnost výběru ovoce a zeleniny dle chuti každého strávníka, a tím větší šance konzumovat čerstvé vitamíny ve větším množství. Miska vah rozhodla: vitamíny jsou přednější než obavy.

Zkušenosti se salátovým barem ve školní jídelně v Kojetíně
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka Školní jídelny Kojetín, příspěvkové organizace
Salátový bar máme v provozu již druhý školní rok a jsme nadšeni. Běžně jsme připravovali k obědu dva druhy salátů, ty jsme museli ale dávat do misek, v průběhu výdeje misky doplňovat a dávat na výdejní okénko. Nyní saláty a krájenou zeleninu dáme do baru a v průběhu výdeje jen vyměňujeme předem nachystané gastronádoby se zeleninou. Strávníci si tak mohou vybrat salát nebo krájenou zeleninu dle chuti. A to nemluvím o ovoci. Dříve dostávali celé kusy ovoce a před jídelnou pak hráli kopanou s pomeranči. Jindy se zase celý Kojetín klouzal na banánových slupkách. Nyní strávníci dostanou ovoce krájené, které zkonzumují v jídelně. Pokud dětem nabídneme ovoce krájené, tak „baští“, pokud celé, vyhazují.
A co se týká práce a organizace kolem baru - zeleninu musíte očistit a nakrájet jak do salátu, tak do baru. Odpadá práce s rozdělováním do misek. Ovoce se sice musí nakrájet, ale alespoň ho děti snědí. Na dozor v jídelně je to o něco náročnější, hlavně na začátku školního roku, kdy pracovnice vykonávající dozor musí ve spolupráci s vychovatelkami ŠD nejmenší strávníky vést k tomu, aby si nabírali jen tolik, kolik snědí, a aby na ovoce a zeleninu nesahali rukama. I ti nejmenší strávníci se tomu brzy naučí. U starších je vidět spokojenost, či dokonce nadšení, že si mohou sami vybrat to, co jim chutná. Do baru objednáváme různorodou zeleninu a ovoce, aby byl skutečně pestrý výběr. Pracovnice vykonávající dozor se musí častěji pohybovat kolem baru, ale dle našich zkušeností na to sama stačí. Na baru máme cedulku s nápisem „Vezmi si jen tolik, kolik sníš“, abychom předcházeli plýtvání.
Využití baru nespočívá jen v ovoci a zelenině. Do baru dáváme i tvarohové a jogurtové krémy a rovněž různé müsli či cereálie. Takže v baru mají strávníci nejen ovocné a zeleninové mlsání, ale i zdravé moučníky. Spotřební koš je naplněn ovocem, zeleninou i mléčnými výrobky, a hlavně strávníci to zkonzumují.
Pořízení salátového baru všem doporučuji. Vím, že to není jen o tom, zda vedoucí školní jídelny chce dopřát strávníkům tuto skvělou věc, ale hlavně o finančních prostředcích. Jsem tomu ráda, že v Kojetíně je spolupráce mezi školní jídelnou a zřizovatelem velmi dobrá a že nám zřizovatel umožňuje dobré věci realizovat.

Související dokumenty