Zelenina

Vydáno:

Jak by asi vypadal náš jídelníček bez rozmanitých druhů zeleniny pěstované u nás i v cizině? Zelenina se stala významnou součástí naší výživy. Zeleninu u nás pěstovali již staří Slované. Dokázala nahradit maso, jehož byl často nedostatek, a objevovala se především na jídelníčku chudších vrstev obyvatelstva. Díky novým metodám pěstování a zlepšování transportu jsou dnes různé druhy zeleniny k dostání téměř nezávisle na sezóně i u nás. Mezi nejznámější druhy patří cuketa, lilek, artyčok nebo topinambur.

Zelenina
Eliška
Červeňová,
kuchařka
CUKETA
Neboli tykev obecná je potravinou široce rozšířenou a oblíbenou. Tykví je hned několik druhů a mnoho odrůd, patří mezi ně i patizon.
Sama cuketa obsahuje hlavně vodu, vlákninu a bohatou skladbu minerálních látek, zejména draslík, vitamíny C, B, E, betakaroten a kyselinu listovou.
Cuketa dále:
-
odstraňuje ochablost střev a zácpu;
-
prospívá diabetikům, obézním, žlučníkářům, pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně;
-
napomáhá při odvodnění organismu;
-

Související dokumenty