Soutěž školních jídelen "Školní jídelna zdravě a chutně"

Vydáno:

Svazek obcí mikroregionu Střední Haná v rámci podpory školních jídelen, potažmo školního stravování, uspořádal neformální soutěž školních jídelen ve svém regionu v rámci akce „Školní jídelna zdravě a chutně“ na téma Vaříme z regionálních surovin. Předseda mikroregionu Ing. Jiří Šírek tak nejen navázal na spolupráci s Magistrátem města Ostravy, kde má soutěž své počátky, ale zároveň podpořil aktivity školních jídelen, které poukazují na schopnost, odbornost a kuchařské umění ve školním stravování.

Soutěž školních jídelen „Školní jídelna zdravě a chutně“
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka ŠJ Kojetín
Samotné soutěži předcházelo setkání zaměstnanců jídelen z 9 obcí mikroregionu, kde předseda mikroregionu seznámil účastníky se smyslem a podstatou takové akce, která ukazuje, že vařit se dá zdravě, pestře, chutně a zajímavě. Zároveň ukazuje význam potravin regionálního charakteru, které jsou zárukou čerstvosti, kvality a dostupnosti. Na jednání byli přizváni dodavatelé regionálních surovin s nabídkou svých produktů. Měli jsme tak možnost navázat kontakty nejen s kolegyněmi z jiných jídelen, ale i s místními pěstiteli a chovateli či výrobci produktů z regionálních surovin.
Celá akce spočívala v tom, že si jednotlivé jídelny připraví obědové menu, tj. polévku, hlavní jídlo včetně salátu nebo zeleninové přízdoby, popřípadě i moučníku. Neformální soutěž či přátelské setkání u plotny, jak jsme si akci rovněž nazvali, probíhala ve Školní jídelně v Kojetíně.
Bylo osloveno 9 školních jídelen: Křenovice, Lobodice, Záříčí, Němčice nad Hanou, Troubky, Uhřičice, Polkovice, Tovačov a Kojetín. Bohužel pouze 4 z nich se do této akce zapojily. Byly to školní jídelny základních škol: Lobodice, Polkovice, Tovačov a Školní jídelna Kojetín, příspěvková organizace.
Samotná soutěž se uskutečnila 14. února 2018. Čestnými hosty byli: RNDr. Jitka Krmíčková, metodička pro školní stravování, MŠMT, MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu - předseda hodnoticí komise, Ing. Bc. Tomáš Cimbálník, předseda Asociace zřizovatelů školních jídelen, Dagmar Čáslavová, předsedkyně ČMOS Olomouc, Ing. Miroslava Suková, manažerka Společnosti pro výživu, Ing. Jana Bačíková, MBA, předsedkyně mikroregionu Kyjov - členka hodnoticí komise, Hana Skřepková, starostka obce Oplocany - členka komise, Bc. Jana Nakládalová, vedoucí odboru VVŠK MěÚ Kojetín, Bc. Ivana Benešová, DiS., vedoucí jídelny FN Olomouc - členka hodnoticí komise, Bc. Jana Egidová, vedoucí školní jídelny ZŠ Rýmařov - členka hodnoticí komise, Eva Takáčová, DiS., nutriční terapeutka - členka hodnoticí komise, a jiní.
Hodnoticí komise
Hodnoticí komise svědomitě posuzovala pokrmy sestavené jednotlivými jídelnami, které byly označeny čísly, aby se zachovala anonymita při posuzování.
Hodnotilo se: vhodnost výběru receptur, složení, nutriční hodnoty, chuťový a estetický dojem.
A co školní jídelny nabídly?
Lobodice:
polský boršč se zeleninou a nudlemi, pohankové placičky se slaninou, špenátovým dipem a kozím sýrem, moučník panna cotta s dýní
Pohankové placičky (Lobodice)
Polkovice:
drůbková polévka s nudlemi, svíčková na smetaně, kynutý knedlík, jablečný štrůdl
Tovačov:
polévka zeleninová krémová s krutony, amur na másle s bylinkovo-citronovým bešamelem, těstovinová hnízda, zeleninová přízdoba, smoothie
Kojetín:
polévka ze zeleniny od místního farmáře s vločkami a čočkou, roláda z králíka z Výšovic, plněná masovou směsí, valašská sýrová omáčka, chropyňské brambory se semínky, moučník: krém z meziříčského tvarohu s medem, ovocem a čokoládou
Jednotlivé pokrmy získaly bodové ohodnocení a z nich vznikl konečný počet bodů jednotlivých menu. Nešlo ani tak o to, která jídelna získala nejvíce bodů, ale o to, ukázat kuchařské umění našich kuchařek a kreativitu vedoucích jídelen.
Amur na másle (Tovačov)
Svíčková na smetaně (Polkovice)
Odměny soutěžícím jídelnám poskytl mikroregion Střední Haná v podobě dárkových balíčků a dárkových poukazů na kurz vaření ve studiu Divoká vařečka Brno. Za tyto hodnotné odměny děkujeme.
Všem zúčastněným jídelnám patří veliký obdiv, uznání a poděkování. Rovněž hostům a členům hodnoticí komise veliký dík za jejich podporu, účast a spolupráci. Je pro nás velikou ctí, že přijaly pozvání významné osobnosti, a to nejen z oblasti školního stravování. A v neposlední řadě patří dík mikro-regionu Střední Haná v čele s Ing. Jiřím Šírkem, který celou akci podpořil a zorganizoval.
Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství Jiřího Milka.
Králičí roláda (Kojetín)
Předávání ocenění
Soutěžící a porota
Význam akce
-
Ukázat veřejnosti, že ve školních jídelnách se vaří nejen zdravě, ale i chutně. Nepoužívají se polotovary a „umělá“ dochucovadla. Suroviny jsou kvalitní a dle možnosti a ročního období čerstvé. Ve školní jídelně se nevaří „UHO“ (univerzální hnědá omáčka), jak je často zažito v podvědomí rodičů. Strava ve školních jídelnách je pestrá, rozmanitá, zdravá a chutná.
-
Rozšířit spolupráci mezi jídelnami, mezi jídelnami a zřizovateli a mezi zřizovateli v oblasti školního stravování.
-
Možnost navázat kontakty s místními dodavateli, a tím rozšířit sortiment kvalitních surovin. Zároveň podpořit místní farmáře a pěstitele.
-
Získávání a vyměňování zkušeností kuchařek samotných.