Slavnostní zahájení školního roku

Vydáno:

Stalo se již takřka tradicí, že začátek školního roku se u nás v Kojetíně slaví. Město Kojetín, coby zřizovatel škol a školských zařízení, pořádá "Slavnostní zahájení školního roku". Na tuto akci starosta města Kojetína pozve všechny zaměstnance škol a školských zařízení. Školní jídelna v Kojetíně se tak každoročně koncem srpna promění v oázu příjemné atmosféry a gurmánského potěšení. Základem příjemné atmosféry je dlouholetá výborná spolupráce mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi a gurmánské potěšení vychází z umění a šikovnosti pracovnic školní jídelny.

 

Slavnostní zahájení školního roku
Mgr.
Hana
Rohová
ředitelka ŠJ Kojetín
Letošní setkání proběhlo 31. srpna. V deset hodin se ke slavnostně nazdobené tabuli začalo scházet 140 pozvaných hostů, kteří prošli "uvítací branou" v podobě grilované švestky zavinuté v anglické slanině a uvítacího moku. Úvod patřil panu starostovi Ing. Jiřímu Šírkovi, který všechny přivítal. Pohovořil o dění v rámci rozvoje školství ve městě Kojetíně, viz níže. Poté mi předal slovo a já měla možnost přivítat přítomné v prostorách školní jídelny a pozvat je na občerstvení, které jsme díky zřizovateli a jeho financování mohli hostům nabídnout. Je to i zároveň naše poděkování školám za jejich spolupráci.
Každým rokem sestavujeme menu k určitému tématu, jako např. francouzská kuchyně, přímořská kuchyně, naše speciality apod. Letošní rok patřil specialitám hlavního kuchaře. Celé menu sestavil a spolu s děvčaty připravil pan Oldřich Szedlák.
                 Slavnostní zahájení školního roku 2017/2018                                                              RAUTOVÉ MENU                                                                    STUDENÝ BUFET                  Hovězí tatarský biftek se smaženými topinkami                    Kuřecí roláda plněná směsí se žampiony                                 Sýrové špízy       Kachní galantina plněná masovou směsí s uzeným masem a švestkami                    Smažené žampiony plněné nivou a šunkou                       Smažené kuřecí a vepřové řízečky                     Grilované švestky v anglické slanině                    Sýrová roláda plněná šunkou a tvarohem                           Plněný hermelín s ořechy                                     TEPLÝ BUFET                                          Kuřecí paličky v marinádě           Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a smetanovým přelivem                         Pečené brambory se semínky                  Grilovaná kuřecí játra v anglické slanině                                  ZELENINOVÝ BUFET                                   Salát Cézar                      Šopský salát s balkánským sýrem                                    OVOCNÝ BUFET                    Meloun, ananas, hrozno bílé, pomeranč                                                          DEZERTY                                 Dort Harlekýn                Tvarohovo-smetanový krém s ovocným salátem
Vzhledem k tomu, že se menu připravovalo pro cizí strávníky, mohli jsme si dovolit i některé netradiční pokrmy, ve školním stravování nepodávané.
A jaký byl ohlas hostů? Spokojenost, chvála, díky zřizovateli. Není mnoho příležitostí setkat se se všemi pedagogy a pohovořit nejen o pracovních záležitostech. Taková setkání umožňují nám, pracovnicím školní jídelny, představit naše kuchařské umění a zároveň navázat kontakty, upevnit pracovní vztahy, a tím rozvíjet spolupráci mezi školní jídelnou a školami. Mám za to, že bez významné spolupráce se školami by se nám školní stravování nedařilo rozvíjet.
Slovy pana starosty Ing. Jiřího Šírka
Tradiční setkání zaměstnanců kojetínských škol, považované některými za konec prázdnin, jinými za začátek nového školního roku, zapustilo již v prostorách naší školní jídelny hluboké kořeny. Bez nadsázky lze říci, že zejména díky kulinářským dovednostem kuchařek a letos také pana hlavního kuchaře. Nejen pohled na rautové menu, ale hlavně skutečný zrakový i chuťový dojem z předkládané nabídky byl mimořádný a nevím, kolik stravovacích privátních zařízení v širším regionu střední Hané by mu mohlo konkurovat.
Kolektiv zaměstnanců naší školní jídelny tak nejen dokázal vysokou úroveň přípravy i těchto akcí, kde nejde, jako v každodenním provozu, o žaludky a dodržení spotřebního koše pro naše žáky, ale hlavně o vysokou úroveň schopnosti inovovat, hledat nové recepty a opravdu vždy příjemně překvapit.
Pro mě, jako starostu, není začátek školního roku žádným výrazným předělem v roce, čímž je jistě pro naše děti a pedagogy. Přesto se vždy rád potkám s těmi, kdo vstupují do nového školského cyklu a strašně rád si k tomu dám něco dobrého z repertoáru naší školní jídelny.

Související dokumenty