Realizace projektu "Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje" pokračuje... tentokrát na Odborném učilišti Chroustovice

Vydáno:

Již potřetí jsme se v rámci projektu Pardubického kraje „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje“ s podtitulem „Kuchyně našich babiček“ sešli s milými lidmi „u plotny“, uvařili společně obědové menu a setkali se s kladným ohlasem. Smysl projektu byl naplněn, ale to předbíhám.

Realizace projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje“ pokračuje... tentokrát na Odborném učilišti Chroustovice
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka Školní jídelny Kojetín, příspěvkové organizace
Jen krátké ohlédnutí za již proběhlou realizací projektu Pardubického kraje. Autorem projektu je pan Ing. Bc. Vladimír Štefančík, krajský metodik školního stravování Pardubického kraje. Smyslem projektu je mimo jiné ukázat kvalitu stravy ve školních jídelnách za využití starých českých receptur při dodržení výživových norem a nutričních doporučení. Při dnešních možnostech a výběru různých pokrmů ze světových kuchyní bychom neměli zapomínat na tradice české gastronomie. Za povšimnutí stojí i skutečnost, že při samotném vaření jsou přítomna média a prostřednictvím nich může poznat i široká veřejnost, že práce v kuchyni je nelehká a náročná.
Jak jsem již psala ve Speciálu pro školní jídelny 2/2019, máme tu čest se projektu účastnit coby garant. Naším úkolem je sestavení projektového menu a stanovení technologického postupu v souladu s dodržováním zásad spotřebního koše, výživových norem a finančního limitu na nákup potravin a samozřejmě samotná realizace za významné spolupráce pracovníků dotčené kuchyně. I tentokrát jsme listovali v kuchařkách, které jsme získali od svých babiček, a vybrali menu, které není úplně tradiční ve školních jídelnách, ale máme zato, že je zajímavé a splňuje výše uvedené požadavky.
Dne jedenáctého dubna letošního roku se ráno v šest hodin ve školní jídelně v Chroustovicích „spustily“ kuchyňské stroje a samotná realizace začala. I v Chroustovicích se nám od ředitele školy jakožto i od zaměstnanců v kuchyni dostalo excelentního přijetí, a tedy spolupráce s místními kuchaři a cukráři byla opravdu velmi dobrá a příjemná. Nervozita sice panovala, ale rozhodně nebyla tak velká, aby ruce svazovala. Pan Oldřich Szedlák, hlavní kuchař ŠJ Kojetín, práci v kuchyni řídil a spolu s ostatními vytvořili skvělou pochoutku.
A co vlastně vařili?
-
polévka fazolová s bylinkami
-
vepřová líčka na zelenině se smetanou, pečené brambory se semínky a rozmarýnem
-
salát hlávkový s mrkví a ředkvičkou
-
mošt z jablek, mrkve a zázvoru
-
moučník makovec s hruškami
Při sestavování menu jsme vycházeli nejen ze samotného zadání, ale brali jsme v úvahu i roční období a s tím spojenou dostupnost čerstvých surovin. Stejně tak vařily i naše babičky. Brzy na jaře velký výběr regionálních čerstvých surovin není, přesto se čerpat dá. Je dostupná uskladněná kořenová zelenina, první salát a ředkv

Související dokumenty