MŠMT platí školní obědy dětem, jejichž rodiče si to nemohou dovolit

Vydáno:

Už od školního roku 2015/16 pomáhá MŠMT hradit dětem z chudých rodin školní obědy. Jedná se o děti z rodin, které velice těsně nesplňují podmínky pro přiznání sociálních dávek, finančně ale na tom nejsou nejlépe.

MŠMT platí školní obědy dětem, jejichž rodiče si to nemohou dovolit
Mgr.
Jaroslav
Faltýn,
ředitel odboru předškolního, základního, základního uměleckého a speciálního vzdělávání MŠMT
Přesto, že jsou školní obědy dotovány, jsou rodiny, které si ani zbylou část nemohou dovolit doplácet, a jejich děti tak musí teplý školní oběd vynechat. Mnohdy se tak účastní odpoledního vyučování hladové, což nepřispívá ani jejich soustředění, ani socializaci v rámci školního kolektivu.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy proto letos opět vyčlenilo 30 milionů korun na školní obědy pro sociálně znevýhodněné děti. Příjemci dotačního programu budou letos opět neziskové organizace, které následně zajistí úplatu za školní obědy žákům základních škol, jejichž rodiče nemají na obědy peníze. Stále více totiž přibývá rodin, které se ocitají v tíživé životní situaci a školní obědy si nemohou dovolit platit.
A právě smyslem pokračování tohoto dotačního programu je, aby se školního stravování mohly účastnit všechny děti. Chceme totiž, aby se alespoň tímto způsobem stalo školní stravování součástí školní docházky.
Dotační programy na obědy v rámci školního stravování vypsalo také MPSV, podporují z něj ale pouze rodiny, které pobírají sociální dávky. MŠMT podporuje hlavně rodiny samoživitelů nebo rodiny, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi.
Oba dva vyhlášené programy podpory školního stravování se tak doplňují a pomáhají všem potřebným v této oblasti, přičemž je brán ohled hlavně na zájem dětí a žáků a jejich podpory jak v rámci samotného stravování, tak v rámci vytváření sociálních kontaktů v dětském kolektivu.
Do dotačního programu bylo v roce 2016 zapojeno 949 základních škol, podpořeno bylo 5 089 žáků. V roce 2017 bylo zapojeno již 1 155 škol a díky podpoře MŠMT mohlo chodit na obědy 6 701 žáků. Průměrná cena za obědy byla přitom pro jednoho žáka necelých 374 korun na měsíc.
Zájemci z řad žáků a škol se mohou hlásit do programu prostřednictvím neziskových organizací, přičemž školy mohou čerpat finanční prostředky v průběhu celého školního roku mimo prázdnin. Více informací je k dispozici na www.msmt.cz.

Související dokumenty