Asociace předškolní výchovy

Založení profesní organizace bylo reakcí na snahy učitelek mateřských škol v 90. letech reformovat předškolní vzdělávání. Jelikož se nepodařilo prosadit vznik Pedagogické komory, tak pracovní skupina v čele s docentkou Evou Opravilovou iniciovala vznik profesní organizace předškolní výchovy, která byla registrována Ministerstvem vnitra dne 8. 2. 1991 (pod číslem VSP/1-5041/91, IČO 15273661).

Asociace předškolní výchovy
doc. PhDr.
Eva
Opravilová
CSc.
zakladatelka Asociace předškolní výchovy, Pedagogická fakulta UK v Praze, katedra primární pedagogiky
PhDr.
Jana
Kropáčková
Ph. D.
Pedagogická fakulta UK v Praze, katedra primární pedagogiky
Její stanovy, které byly formulovány v roce založení, jsou aktuální i dnes.
„Cílem Asociace předškolní výchovy (dále,APV’) je usilovat o prosazení principu humanizace předškolní výchovy. APV chce usilovat o demokratický charakter předškolní výchovy, založený na partnerských vztazích rodiny a školy. V rámci těchto cílů chce APV podněcovat odborné diskuse nad aktuálními problémy současné předškolní výchovy, přispívat k ověřování realizace nových přístupů, působit na rodičovskou veřejnost a na veřejné mínění a tím chránit práva dítěte, dále spolupracovat s odborníky jiných profesí, kteří se zabývají dítětem předškolního věku...“
APV je dobrovolným zájmovým sdružením občanů i právnických osob, působícím na území ČR. Zabývá se především pedagogicko-psychologickými, zdravotními, sociálními, etickými a eticko-výchovnými aspekty výchovného působení na dítě v předškolním období. APV usiluje o zlepšení informovanosti učitelské i rodičovské veřejnosti a spolupracuje s dalšími partnerskými organizacemi u nás i v zahraničí.
APV je členem
Stálé konference asociací ve vzdělávání (SKAV), Unie školských asociací ČR (CZESHA),
která je členem European School Heads Association (ESHA). APV po celou dobu své existence úzce spolupracovala s Výzkumným ústavem pedagogickým, pedagogickými centry a nadále spolupracuje s MŠMT, Národním ústavem pro vzdělávání, Českou školní inspekcí, Sdružením pro hračku a hru, mateřskými školami, středními pedagogickými školami a pedagogickými fakultami. Prostřednictvím svých zástupců v poradních orgánech a v komisích MŠMT se APV podílí na přípravě legislativních materiálů pro předškolní vzdělávání. V poslední době se APV vyjadřovala i k legislativním návrhům Ministerstva práce a sociálních věcí v souvislosti s problematikou dětských skupin.
APV velmi úzce spolupracuje s ostatními organizacemi: OMEP ČR, Společnost pro předškolní výchovu, Asociace waldorfských mateřských škol, Moravský svaz předškolní výchovy, Společnost Montessori, církevní mateřské školy atd.
V současné době výbor APV pracuje v devítičlenném složení, v jehož čele stojí od počátku doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc. V rámci APV funguje Sekce výchovy řeči, jejíž předsedkyní je Mgr. Helena Fanturová, která pořádá pravidelné semináře pro učitelky mateřských škol.
APV několikrát ročně vydává Zpravodaj - občasník, ve kterém se snaží předávat získané informace a aktuality. Součástí zpravodaje je stálá rubrika Knihy pro děti, kterou připravuje dr. Vladimíra Gebhartová.
APV pravidelně pořádá pro členskou základnu i širší veřejnost odborné a doplňkové vzdělávací akce, jimiž podporuje celoživotní vzdělávání učitelek i učitelů mateřských škol. Podle aktuální potřeby poskytuje poradenskou a informační službu. V posledních letech se členky výboru velmi aktivně zapojují do odborných diskusí, kulatých stolů k aktuálním problémům, přípravy nových modelů předškolní výchovy (např. lesní mateřské školy, dětské skupiny, institucionální péče o děti mladší tří let atd.).
APV pravidelně organizuje zajímavá setkání s nejrůznějšími odborníky (psychology, pedagogy, pediatry) a reaguje na aktuální problémy mateřských škol, k nimž iniciuje odborné akce (např. setkání k Bílé knize, právní odpovědnost učitelky MŠ, evaluace, autoevaluace a vlastní hodnocení školy a pravidelná setkání se zástupci MŠMT, NÚV, ČŠI atd.), pracovní semináře a dílny k jednotlivým aspektům předškolní výchovy.
APV úzce spolupracuje s katedrou primární pedagogiky PedF UK Praha, což dokladuje několikaletá tradice celostátních konferencí s mezinárodní účastí:
 
„Retrospektiva a perspektiva, předškolního vzdělávání a příprava učitelek mateřských škol“
(2002)
 
„Idea a realita vysokoškolského vzdělání učitelek mateřských škol na pedagogické fakultě“
(2006)
 
„Předškolní dítě dříve a dnes“
(2007)
 
„Kam jsme došli za sto let ve výchově a vzdělávání předškolního dítěte“
(2008)
 
„Pomoc rodinám - Vztahy v rodině“
(2010), která se konala v úzké spolupráci s nakladatelstvím Equilibrium
 
„Rozvoj a vize předškolní pedagogiky“
(2013)
 
„Modely výchovy dítěte do tří let“
(2014)
 
Většina z těchto konferencí měla díky podpoře PedF UK v Praze výstup v rozsáhlém sborníku, který byl provázán na výzkumné projekty PedF UK v Praze (např. výzkumný záměr MSM0021620862 „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“, PRVOUK atd.).
Sborníky, které vznikly ve spolupráci PedF UK v Praze s APV:
 
Retrospektiva a perspektiva, předškolního vzdělávání a příprava učitelek mateřských škol
. Praha: Asociace předškolní výchovy, 2002.
 
Kropáčková, J. (Eds.).
Idea a realita vysokoškolského vzdělání učitelek mateřských škol na pedagogické fakultě.
Praha: PedF UK, 2006.
 
Kropáčková, J., Uhlířová, J. (Eds.). Předškolní dítě dříve a dnes & Dítě předškolního věku dnes a dříve. Praha: PedF, 2008.
APV pravidelně ve spolupráci s PedF UK v Praze organizuje tradiční lednová
odborná setkání
s významným neuropatologem, spisovatelem, publicistou MUDr. Františkem Koukolíkem, DrSc.Letos se uskutečnilo již patnácté setkání. Pravidelná páteční odpoledne jsou bohatě navštěvovanou akcí, kde se schází zajímavé auditorium, které je složeno nejenom z členek APV, pedagogů a studentů PedF UK v Praze, ale i zástupců ČSI, MŠMT, pedagogicko-psychologických poraden a bohatě je zde zastoupena skupina učitelek a ředitelek mateřských škol, pro které dr. Koukolík připravuje velmi zajímavé prezentace, a přibližuje tak výsledky medicíny pro posluchače z řad široké pedagogické veřejnosti.
APV od r. 1993 pravidelně jednou ročně pořádala v prostorách Fakultní mateřské školy Sokolovská 182 v Praze (zpočátku ve spolupráci s Pedagogickým centrem Praha) Salony hraček. Na webových stránkách APV je k dispozici databanka výrobců a prodejců. Další pravidelnou akcí, kterou APV pořádá ve spolupráci s Asociací hračka Unie výtvarných umělců a Sdružením pro hračku a hru, je společný projekt Správná hračka - vybráno odborníky, který byl založen v roce 1994. Jeho logem mohou dnes být označeny již desítky hraček. Hodnoceny jsou hračky a herní předměty určené dětem předškolního věku. Soutěž hodnotí kromě základních kritérií (bezpečnosti a funkčnosti) i didaktické využití hračky. Cílem soutěže je poskytnout rodičům i pedagogům vodítko při rozhodování o nákupu hraček, podpořit tvorbu a prodej dobrých hraček a jejich rozšiřování mezi dětskou populaci.

Související dokumenty