Aliance Rodiče za inkluzi

Vydáno:

Na konci ledna 2015 oznámila zahájení činnosti aliance Rodiče za inkluzi. Jde o volnou iniciativu rodičů, kteří se zabývají vzděláváním dětí s individuálními vzdělávacími potřebami. Aliance je platformou pro setkávání a výměnu zkušeností mezi rodiči, školami, odbornou sférou i širokou veřejností.

Aliance Rodiče za inkluzi
Mgr.
Veronika
Doležilová,
členka koordinačního výboru aliance Rodiče za inkluzi, právní poradkyně Nadace OSF Praha
Aliance nemá právní subjektivitu, je volným uskupením příznivců, jednotlivců i organizací. O svých aktivitách informuje na webových stránkách www.rodicezainkluzi.cz, kde jsou uvedeny i potřebné kontakty.
Aliance se snaží šířit informovanost nejen mezi rodiči o právech dětí, ale i o právech a povinnostech rodičů - zákonných zástupců. Tím jim ukazuje cestu, jak mohou postupovat a co všechno mohou pro své dítě žádat. Pokud má v konkrétním případě zájem o komunikaci i škola, ve které se dítě s odlišnými vzdělávacími potřebami vzdělává, školské poradenské zařízení či zřizovatel školy, komunikuje Aliance i s nimi.
Informovanosti nejen rodičovské obce Aliance dosahuje dvojím způsobem: pořádá společné semináře na konkrétní témata a poskytuje konzultace rodičům, kteří se na ni obrátí se svým dotazem. Tyto dotazy a odpovědi na ně dále poskytuje v anonymizované podobě široké veřejnosti na svých webových stránkách.
Smyslem seminářů je hledat způsoby, jak předcházet situacím nebo minimalizovat takové okolnosti, kdy jsou děti s odlišnými vzdělávacími potřebami a mnohdy i jejich rodiče omezováni ve svých právech. V průběhu seminářů se řeší modelové případy konkrétních dětí, s nimiž se na Alianci obrátili rodiče. Každého semináře se účastní několik desítek rodičů a odborníci (zástupci ministerstva školství, České školní inspekce, pracovníci školských poradenských zařízení, pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv, pracovníci samospráv, ředitelé škol). Současně probíhá i diskuse na dané téma a vyjadřují se k němu i pracovníci těchto institucí. Semináře se konaly tři a byly věnovány:
-
zápisu do mateřské a základní školy v případě znevýhodněného dítěte v širším smyslu;
-
roli školských poradenských pracovišť při vzdělávání znevýhodněného dítěte v širším smyslu;
-
integraci znevýhodněného dítěte v širším smyslu do školních družin a jídelen.
Aliance chce jít cestou informovanosti, soustředění příkladů dobré praxe a diskuse, umí však doporučit i využití formálních způsobů pro ochranu práv dětí s odlišnými vzdělávacími potřebami. Díky tomu, že spolupracuje s pedagogy, speciálními pedagogy, psychology, právníky i ostatními organizacemi, a díky tomu, že i někteří rodiče jsou takto profesně vybaveni, se jí daří nacházet takové postoje a řešení, které vedou k ucelenému pohledu na jednotlivá témata či k návrhům k řešení životních situací, jež vzdělávání znevýhodněných dětí přináší.

Související dokumenty