Zabezpečení školy

Vydáno:

Dle přípisu MŠMT č. j.: MSMT-38240/2014 je pod písmenem c) uvedena povinnost zajistit technické zabezpečení v kombinaci s kontrolou osob nepedagogickými i pedagogickými pracovníky. A právě na způsob provedení takové kontroly jsem byla dotazována. Jak by tedy měla taková kontrola osob v praxi probíhat, resp. vypadat?

Zabezpečení školy
PhDr. Mgr.
Jiří
Valenta
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
ODPOVĚĎ:
Především je namístě upozornit, že žádný „přípis“ (ale ani pokyn nebo jiné sdělení) ministra nemůže zakládat právní povinnost jiných osob (tedy ani škol a školských zařízení). Vyplývá to z ústavních limitů výkonu veřejné moci (čl. 2 odst. 3 Ústavy ČR). To znamená, že nelze formálně kontrolovat splnění „povinností“ obsažených v pokynu MŠMT uvedeném v dotazu a již vůbec ne sankcionovat případné nedodržení takového pokynu.
Pokud jde o samotný obsah pokynu, lze jej považovat za doporučení, jak aplikovat ustanovení § 29 odst. 2 školského zákona (zákon č. 561/2004 Sb.), tj. jak zajistit bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů v průběhu vzdělávání. Způsob zajištění této zákonné povinnosti je jednoznačně na samotném řediteli školy a školského zařízení [§ 164 odst. 1, písm. a) školského zákona]. V praxi se účast nepedagogických pracovníků při zajištění dohledu nad osobami vstupujícími do budovy školy zajišťuje zpravidla tak, že v určenou dobu (zejména ráno při příchodu žáků a studentů do školy) je nepedagogický pracovník pověřen dohledem nad tím, aby se osoby bez právního vztahu ke škole, vstupující do budovy školy podřídily předem stanovenému režimu. Ale skutečný průběh dohledu (kontroly) cizích osob vstupujících do budovy školy záleží na konkrétních podmínkách školy a je zcela v kompetenci ředitele školy.