Terénní berušky jsou zpěvačky a zpěváci ze ZŠ a MŠ Krčín

Vydáno:

Že na základní škole pracuje pěvecký sbor, není zas až tak překvapivé. Když na škole čítající přibližně 300 žáků pracují sbory dva, vyjde vám, že téměř třetina školy zpívá. A když si navíc přidáte informaci, že na této škole pracují kroužky kytarové a kroužek flétniček, zdá se, že jsme na základní škole s hudebním zaměřením. Ale tak tomu není.

 

Terénní berušky jsou zpěvačky a zpěváci ze ZŠ a MŠ Krčín
Mgr.
Romana
Minaříková
učitelka 2. stupně, ZŠ a MŠ Krčín
Na základní škole v Krčíně v Novém Městě nad Metují má
hudba a sborový zpěv
dlouholetou tradici. Od září roku 1995, kdy byl pěvecký sbor, dnes určený pro zpěváky z 5.–9. tříd, na škole založen Mgr. Liborem Drašnarem, se zájem o členství v tomto sboru rozrostl natolik, že členem se může stát jen ten, kdo zvládne zazpívat píseň ve dvou tóninách, má přiměřený hlasový rozsah, cítí rytmus a dokáže harmonizovat s tónem zahraným na klavír. Taková zkouška se může zdát odstrašující, ale tak tomu rozhodně není. Zpěváci z pěveckého sboru Notičky, žáci 1.–4. třídy, které vede paní ředitelka Mgr. Jana Vitverová, ani ti, kteří projeví zájem zpívat ve sboru až v 6. třídě, protože nastoupili do školy z okolních spádových vesnic, berou tuto malou zkoušku jako výzvu, protože zpívat v Terénních beruškách, jak se sbor jmenuje, je pro většinu prestižní záležitostí.
Jméno
Terénní berušky
nese sbor od roku 2000. Většina osazenstva sboru jsou dívky, tedy „berušky“, ale vždy se v sestavě objeví i nějaký ten „berušák“. A protože se berušky slétají nejen z Nového Města, ale i z již zmíněných okolních vesnic, tedy z terénu, název je více než přiléhavý. Samotné berušky jsou na něj náležitě hrdé.
Zpočátku začal sbor pracovat na nácviku upravených lidových písní, doplněných o několik umělých. Později se repertoár zaměřil pouze na písně umělé. Jan Kalousek, Petr Janda, Petr Novák, Pavel Lohonka Žalman, Zdeněk Svěrák či Olympic – to je jen zlomek našich předních autorů, jejichž upravené písně tvoří široký repertoár Terénních berušek.
Terénní berušky zkouší jednou týdně a každé pololetí absolvují jedno víkendové soustředění, na kterém „pilují“ zimní či jarní repertoár. Na
příležitost vystoupit
si sbor rozhodně nemůže stěžovat. Tradičně se berušky objevují především na místních akcích, jako je festival filmové komedie Novoměstský hrnec smíchu, zámecká výstava Vánoce s květinou, přehlídka pěveckých sborů Novoměstská písnička a další. Úspěšné jsou i každoroční benefiční koncerty. Tradicí se již také stalo adventní vystoupení na Staroměstském náměstí. Terénním beruškám se ale podařilo být i na dalších významných akcích. Společně s dalšími sbory si zazpívaly píseň Kapky, ústřední píseň k filmu Nickyho rodina Mateje Mináče o siru Nicholasu Wintonovi. V březnu 2015 zazněla v jejich podání naše národní hymna u příležitosti udělení čestného doktorátu panu Zdeňku Svěrákovi na Univerzitě Hradec Králové.
A ve výčtu aktivit rozhodně nekončíme. Terénní berušky mají na svém kontě již
osm vydaných CD
, která byla nahrána v hudebním ateliéru ZŠ v Krčíně a počítačově zpracována Pavlem Cejpkem. Dokladem více než dvacetileté práce nejsou jen zmiňovaná CD, ale stačí prolistovat „beruškovské“ kroniky. Ty byly také k dispozici v roce 2015 v novoměstské sokolovně, kde sbor slavil 20. narozeniny. Zpívalo se, blahopřálo, vzpomínalo – vždyť doposud sborem prošlo téměř čtyři sta členů. Kdo nedorazil, mohl se s historií sboru seznámit na výstavě, která probíhala v gotickém sklepení Spolkového domu v historickém centru města.
Co říci na závěr? Základní škola v Krčíně by bez Terénních berušek byla jaksi neúplná. A tak doufejme, že Terénní berušky pod vedením svého sbormistra Libora Drašnara budou nadále rozdávat radost a úsměv neustále se zvyšujícímu počtu svých příznivců.