Zájem o studium dvou cizích jazyků oproti loňsku vzrost o 15 procent

Vydáno: 2 minuty čtení

Znalost jednoho cizího jazyka v mnoha zaměstnáních už nestačí. Téměř 26 procent studentů vzdělávací společnosti Tutor se proto učí najednou dva cizí jazyky. Za poslední tři roky zájem o toto studium roste. Letos je to o 15 procent více než loni. Velký boom zažívá po třech letech opět německý jazyk a poptávka se zvýšila také po ruském jazyce. Naopak stagnuje zájem o italštinu. 

Řízení školy onlineZ celkového počtu všech studentů společnosti Tutor, 26 procent studuje dva cizí jazyky. „Zvyšující se poptávka po studiu druhého cizího jazyka je jasným signálem toho, že samotná znalost angličtiny už nepostačuje a lidé chtějí být připraveni na požadavky trhu práce,“ uvedla Bibiana Machátová, vedoucí manažerka oddělení metodiky vzdělávací společnosti Tutor.

Spolu s angličtinou se 35 procent studentů učí německy, 22 procent španělsky, 19 procent rusky a 12 procent francouzsky. Nejmenší zájem je o italštinu. „Pokud jde o německý jazyk, mladí lidé si oprašují vědomosti ze střední školy. Naopak ruština se stává zajímavou a věnují se jí mladí lidé, kteří se tento jazyk a azbuku ve škole nikdy neučili,“ vysvětlila Bibiana Machátová.

Z ankety, kterou společnost Tutor provedla, dále vyplynulo, že 25 procent studentů se učí druhý jazyk kvůli cestování. A právě tito studenti se často ptají, kdy začít s výukou druhého cizího jazyka a jakou kombinaci zvolit. Paušální rady sice neexistují, ale určitě není vhodné začínat s učením dvou či více jazyků najednou. Při výběru kombinací lze zvolit jednu ze dvou možností. Vybrat si příbuzné jazyky jako angličtina a němčina nebo španělština a francouzština, anebo zkombinovat řeči odlišně například angličtinu s maďarštinou. „Obě varianty mají výhody a nevýhody. U příbuzných jazyků budete třeba lépe rozumět psanému textu, ale mohou se vám vkrádat slovíčka z jednoho jazyka do druhého,“ dodala vedoucí manažerka oddělení metodiky vzdělávací společnosti Tutor.

O vzdělávací společnosti Tutor:

Tutor je jednou z nejstarších vzdělávacích institucí v České republice. Ve své nabídce má skupinovou a individuální jazykovou výuku, přípravné kurzy na přijímací zkoušky na stření školy a gymnázia, maturitu a na vysoké školy. Studenti mohou využít i pomaturitního studia se statusem studenta. V příští roce oslaví svého 100.000 klienta. Více na: www.tutor.cz.

Kontakt pro média:

Alena Maršálková, email: alena.marsalkova@relativepr.cz, tel.: 730 870 013