Výročí 17. listopadu si připomínají studenti i učitelé po celé republice

Vydáno: 4 minuty čtení

Samet na školách

Během listopadových událostí v roce 1939 i 1989 stáli studenti přímo ve středu dění. Samet na školách je vzdělávací projekt, který studentům i vyučujícím přináší možnost připomenout si tyto události a reflektovat jejich odkaz a dopady do dnešních dní. Školám zprostředkovává program od více než 50 organizací i jednotlivců zaměřený na soudobé dějiny s důrazem na dění kolem 17. listopadu. Za projektem stojí spolek Díky, že můžem a organizace Post Bellum. Celkem se v letošním roce zapojí více než 100 základních a středních škol, na některých sami studenti pořádají pro své spolužáky festivaly.

Aktuální ročník Sametu na školách je v pořadí už třetí. Jeho tématem je “Svoboda volby?”. Celkem si školy z celé republiky objednaly přes 300 aktivit do výuky. V nabídce Sametu na školách jsou vzdělávací programy nejen o moderních dějinách, ale i o aktuálních společenských tématech. Přednášky, besedy s hosty, projekce a další aktivity do výuky si školy mohou objednávat převážně zdarma. Součástí nabídky jsou třeba workshopy o lidských právech od Amnesty International. Své programy nabízí školám i Knihovna Václava Havla nebo iniciativa Faketicky zaměřující se na mediální vzdělávání. A desítky dalších.

Kromě přednášek o moderních dějinách, svobodě a demokracii najdou v nabídce studenti a učitelé také řadu aktivit, které se dotýkají občanské angažovanosti či úplné novinky v programu. Letos stojí za zmínku například besedy o emancipaci žen nebo o slam poetry. Přes 70 aktivit ze všech v nabídce jsou školám k dispozici i v online podobě pro případ zhoršené epidemické situace. Nechybí ani materiály pro vyučující – existuje celá řada vzdělávacích webů, například My jsme to nevzdali odPaměti národa či aplikace Ústavu pro studium totalitních režimů.

Ze zpětné vazby od učitelů vyplývá, že jsou velmi rádi, že program k výročí sametové revoluce a vůbec k celé druhé polovině 20. století najdou díky Sametu na školách takto na jednom místě, říká Magdalena Benešová, vedoucí vzdělávacích projektů organizace Post Bellum. Jejich workshopy školy v programu také najdou. Aktivity jsou k dispozici napříč předměty, nejen pro výuku dějepisu.

Ambicí Sametu na školách je zapojit také samotné studenty, aby si na své škole uspořádali vlastní festival. Ty se letos chystají na téměř dvacítce škol po celé republice. Studenti a učitelé, kteří se rozhodli vlastní oslavy svobody připravit, se mohli zúčastnit Sametové akademie, celodenního inspirativního semináře k organizaci akce pro celou školu. Nám osobně pomohla s uspořádáním si struktury celého festivalu a přišly jsme díky tomu na spoustu nápadů, které bychom rády zrealizovaly,“ zhodnotily účast na akademii studentky Anna a Lucie z českobudějovického Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka.

Celoškolní událost k výročí svobody plánují například na 2. ZŠ Turnov. Do přípravy se rozhodli zapojit i školní parlament, chystají třeba projekce filmů, výtvarné aktivity nebo happening na školním hřišti a společné zvonění klíči. Pro mě osobně je důležité si 17. listopad připomínat, protože díky odvaze těch, kdo tehdy demonstrovali, máme dnes my svobodu volby,“ říká žákyně Anna Válková, jedna ze členek organizačního týmu.

Zapojí se také nedávno otevřené Gymnázium Paměti národa, které sídlí v Praze. Tam chystají program pro širokou veřejnost. Zatím jsme sice jenom jedna třída, ale oslavy chceme udělat větší a i mimo školu,“ říkají studentky.

Letos poprvé se zapojily také vysoké školy: na některých z nich, například na Právnické fakultě Univerzity Karlovy či na České zemědělské univerzitě v Praze připravují studentské spolky vlastní oslavy 32. výročí od sametové revoluce. Další univerzity, například Masarykova univerzita v Brně (Fakulta sociálních studií) nabízí základním a středním školám program od svých pedagogů.

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 3. listopadu 2021, PostBellum