Učíme se online II.

Vydáno: 6 minut čtení

I náš druhý článek je tu proto, abyste se v současné přehlcené nabídce vyznali a měli přehled.

Ač jsme původně chtěli pouze rozšířit náš první článek, množství nových podnětů, které se k nám dostalo k online vzdělávání, překonalo naše očekávání, a proto přinášíme článek druhý.Řízení školy online

V první řadě bychom rádi upozornili na spuštění webu MŠMT #NaDálku, který je rozcestníkem online nástrojů vzdělávání a zmiňuje i 15 zásad on-line pedagogiky. Dále také na pořad UčíTelka České televize, který čeká každý všední den na programu ČT2 na žáky prvního stupně základních škol, a který vyučuje prostřednictvím televizní obrazovky.

Představit chceme také podněty pro učitele a školy v nouzovém stavu s ohledem na sociálně znevýhodněné děti, které dala dohromady organizace Člověk v tísni. Podněty směřují k práci s dětmi, které jsou offline, mají omezené připojení k internetu nebo je u nich absence domácí podpory. Domníváme se, že se jedná o širší problém, který v záplavě dnešních nabídek technického řešení učení #NaDalku trochu zapadá, ale měla by mu přitom být věnována velká pozornost.

Z nabídky našich členů

O2 chytrá škola sepsala desatero doporučení pro rodiče, kteří přemýšlí, jak v době volna smysluplně využít technologie. Psaní Hravě se rozhodlo usnadnit učitelům výuku na dálku a poskytuje školní licence zcela zdarma. Pro učitele rovnou připravili i návod “Jak na domácí výuku”. Smíchovská SPŠ včera spustila nový portál Učíme online, jehož součástí je i internetové Rádio Ámos. Portál vznikl ve spolupráci s hlavním městem Praha a MŠMT. Lingea s.r.o. zpřístupnila materiály ke studiu cizích jazyků až do odvolání zdarma a bez jakýchkoliv závazků.

SOITRON ve spolupráci s Microsoftem pomáhá učitelům zvládat výuku #NaDalku, třeba tím, že pro ně pořádá webináře. Open Agency, jejímž cílem je pomáhat učitelům a žákům středních odborných škol v rozvoji jazykových dovedností nabízí na 3 měsíce bezplatně k využívání svoji aplikaci OPEN LEARNING. Využít můžete online lekce odborné angličtiny pro výuku odborných cizích jazyků v oborech 23 Strojírenství a strojírenská výroba, 65 Hotelnictví a turismus. Na dnešní nelehkou situaci reaguje i náš člen Code Creator, který provozuje portál Publi.cz. Společnost poskytuje učitelům editor pro tvorbu digitálních knih a učebnic zdarma. Učitelé si vytvoří multimediální knihu, která může obsahovat otázky, texty, videa, fotografie, zvukové stopy, ale i sady testů, díky kterým učitel získá od žáků zpětnou vazbu a výsledky dostává na svůj e-mail. Knihy je možné neustále aktualizovat a obohacovat o další kapitoly.

Společnost Samepage se také rozhodla školám i studentům pomoci, a nabízí svůj software pro spolupráci vzdělávacím institucím zdarma až do konce školního roku. Přes Samepage je možné pořádat setkání, spravovat projekty i koordinovat události.

Zajímavé články, které byste neměli minout

Jak na online výuku nejen v období uzavřených škol sepsal Václav Maněna. Ten zároveň připravuje i videa na Youtube s názvem Videovýuka. Učitelský Spomocník sepsal 20 způsobů využití technologií pro online výuku nejen po uzavření škol. Učitelská platforma připravila výtah nejzajímavějších tipů z učitelské facebookové skupiny Učitelé+.

A kam dál pro užitečné nástroje?

Potřebujete rychle vytvořit sdílenou tabuli pro své žáky? Vyzkoušejte nástrojWeb Whiteboard. Umí bez registrace vytvořit jednoduchou tabuli s možností přidávat text, obrázky, barevné štítky a kresbu každému, kdo zná odkaz. Škola Můj Projekt zpřístupnila své materiály, které se věnují zvyšování kompetencí učitelů. Každý den pro Vás s inspirací přichází Akademie Věd. Pod hashtagem veda_na_doma najdete řadu tipů na domácí pokusy, časopisy, online výstavy i e-zdroje. Vzdělávací portál Math4U je určen k procvičování celé středoškolské matematiky. Je rozdělen na tři části – Math4Student, Math4Teacher a Math4Class. Portál Help for English nabízí v reakci na uzavření škol placenou aplikaci English Me pro žáky, studenty a učitele na měsíc zdarma. Učitelé mohou v aplikaci žákům zadávat úkoly, kontrolovat je, a celkově práci žáků monitorovat.

Česko.digital přichází s projektem Učíme Online, který nabízí podporu nastavení online výuky pro ředitele, učitele, rodiče, dobrovolníky i studenty. Projekt vzniká ve spolupráci s American Academy, komunitou GUG.cz, GEG ČR a Google ČR, Microsoft ČR, Microsoft Studentské Trenérské Centrum, komunitou Microsoft Innovative Educator Experts.

Inspirace ze zahraničí

Na současnou situaci zareagovaly i severské země, které jsou vnímané jako modelové příklady efektivního a kvalitního vzdělávacího systému. Stránka Education Nation přináší možnosti a řešení k učení #NaDalku, které jsou posbírány z Estonska, Finska, Dánska, Islandu, Litvy, Lotyšska, Norska a Švédska. E-learningové nabídky jsou k dispozici bezplatně. Vedle severských zemí můžeme inspiraci najít na Slovensku, kde Komenského inštitút vytváří online webináře pro učitele z celého Slovenska.

Rozcestníky

Vedle našich rozcestníkových článků vzniklo několik dalších, na které přikládáme odkazy:

O kvalitě a vhodnosti toho kterého nástroje už musí rozhodnout učitel sám, případně zapojit žáky ve sběru zpětných vazeb k jednotlivým nástrojům.

Závěrem všem přejeme hodně zdraví, a hlavně žádnou paniku. 

 

 

Zdroj: Článek pro portál digikoalice.cz připravil tým DigiKoalice z Národního pedagogického institutu ČR.