Středoškolský startup roku zachraňuje lidské životy. Aplikaci Daruju krev vytvořil 19letý student z Přerova

Vydáno: 3 minuty čtení

Republikové finále programu Soutěž & Podnikej proběhlo 24. ledna 2020 v pražském HubHub Paláci ARA. Deset středoškolských startupů se utkalo o titul vítěze, který si odnesl autor projektu Daruju krev, 19letý David Stančík z Přerova. Jako hlavní cenu získal 10denní cestu do Chicaga. Finále 4. ročníku soutěže ukázalo, že středoškoláci mají velký zájem pomáhat svému okolí a hledat neotřelá řešení převážně environmentálních problémů.

24. ledna vyvrcholil 4. ročník podnikatelského programu pro středoškoláky Soutěž & Podnikej. Ve finále prezentovalo 10 nejlepších startupů, které vyhrály regionální kola. Finalisté v pražském HubHub Paláci ARA představili před více než 200 návštěvníky a odbornou porotou své podnikatelské záměry, na kterých pracovali ve spolupráci s mentory a experty od října loňského roku. “Letošní ročník byla konkurence mezi středoškoláky opravdu veliká. Je vidět, že mladá generace je velmi schopná, inovativní a má nám rozhodně co říct,” hodnotí uplynulý ročník zakladatel Soutěž & Podnikej Martin Vítek.

Středoškoláci chtějí zachraňovat životy a pomáhat planetě

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by v každé zemi měla být 4 % dárců krve. V České republice máme dárců jen 2,5 %, tedy o 100 000 méně, než je potřeba. Za řešení tohoto problému získal hlavní ocenění 19letý student z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, David Stančík. Aplikace Daruju krev motivuje veřejnost k dárcovství a poskytuje užitečná data uživatelům i nemocnicím. “Výhra mě samozřejmě potěšila, ale dobře si uvědomuji, že je to pouze začátek, od kterého se mohu odrazit. V následujících týdnech budu pracovat na založení společnosti a navázání partnerství se zdravotnickými zařízeními, do konce března chci již aplikaci spustit s prvními zákazníky a uživateli,” popisuje David Stančík. 

Stříbrnou příčku a zároveň cenu publika získal projekt Vytrid.it Jana Hrůzy a Jakuba Blechy z Týna nad Vltavou. Jedná se o aplikaci s herními prvky, díky níž vždy snadno a rychle naleznete nejbližší recyklační kontejner. Porotu zaujal také startup Boxee, jehož tvůrci jsou Filip Trhlík a Jaroslav Hradil. Jeho cílem je zmodernizovat poštovní služby a prostřednictvím samoobslužných výdejních boxů zjednodušit nakupování na internetu pro zákazníky z regionů a městských sídlišť.

Mezi dalšími projekty se objevily například jedlé talířky, modulární obuv s vyměnitelnou podrážkou nebo distribuce kondomů do afrických zemí s vysokým počtem případů onemocnění virem HIV. Finalisty hodnotila odborná porota ve složení Pavlína Louženská (#HolkyzMarketingu), Marián Fury (ZARAGUZA), Tomáš Hülle (European Centre for Career Education), Petr Šíma (Depo Ventures) a Meng Ting Shi (Google CZ).

O “Soutěž & Podnikej”

Soutěž & Podnikej je mimoškolní program určený pro studenty středních škol z celé České republiky. Smyslem projektu Soutěž & Podnikej je umožnit studentům zrealizovat ve spolupráci s odborným mentorem svůj sen a rozvinout své podnikatelské myšlení. Nápady soutěžících zasahují do širokého spektra oborů, od školství, pojišťovnictví, IT až po deskové hry a módní produkty. Soutěž & Podnikej se pod záštitou MŠMT a dalších institucí podílí na tom, aby v České republice vyrostla generace motivovaných, samostatných lidí. Soutěž & Podnikej je organizována Nadačním fondem vzdělávání a podnikání. Více informací je k nalezení nawebových stránkách.

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 27. ledna 2020, Soutěž a podnikej