Školy se bojí, že budou muset propustit školníky

Vydáno: 2 minuty čtení

Údajně až stovkám školníků, uklízeček, úřednic či mistrů zaměstnaných na školách může hrozit od ledna 2020 výpověď.

Podle přiloženého článku v MFD si ředitelé škol mohli poprvé spočítat, jak připravovaná reforma financování regionálního školství (tedy mateřských, základních a středních škol) ovlivní počty jejich zaměstnanců. Bojí se, že budou muset propouštět zejména nepedagogické pracovníky, protože připravované rozpočty ministerstva jsou k nim skoupé. Stanovisko ČMOS PŠ: Zástupci ČMOS PŠ i zaměstnavatelů na problematiku výpočtu počtu nepedagogů podle nového financování od 1. 1. 2020 na jednání školské tripartity 25. 6. ministra R. Plagu upozornili. Ministerstvo školství v první fázi mělo vstoupit v jednání s jimi vybranými odbory školství krajských úřadů ( Ústecký, Jihomoravský, Karlovarský a Praha) a hledat řešení, jak požadovali sociální partneři. Zástupci školských odborů budou situaci sledovat, projednávat se zástupci asociací a ministerstvem. Nejpozději na plánovaném jednání školské tripartity 3. 9. vyhodnotíme, jak se ministerstvu podařilo eliminovat vzniklé problémy ohledně stanovení počtu nepedagogických pracovníků zvláště na odborných školách.

Údajně až stovkám školníků, uklízeček, úřednic či mistrů zaměstnaných na školách může hrozit od ledna 2020 výpověď. Podle přiloženého článku v MFD si ředitelé škol mohli poprvé spočítat, jak připravovaná reforma financování regionálního školství (tedy mateřských, základních a středních škol) ovlivní počty jejich zaměstnanců. Bojí se, že budou muset propouštět zejména nepedagogické pracovníky, protože připravované rozpočty ministerstva jsou k nim skoupé.
Stanovisko ČMOS PŠ: Zástupci ČMOS PŠ i zaměstnavatelů na problematiku výpočtu počtu nepedagogů podle nového financování od 1. 1. 2020 na jednání školské tripartity 25. 6. ministra R. Plagu upozornili. Ministerstvo školství v první fázi mělo vstoupit v jednání s jimi vybranými odbory školství krajských úřadů ( Ústecký, Jihomoravský, Karlovarský a Praha) a hledat řešení, jak požadovali sociální partneři. Zástupci školských odborů budou situaci sledovat, projednávat se zástupci asociací a ministerstvem. Nejpozději na plánovaném jednání školské tripartity 3. 9. vyhodnotíme, jak se ministerstvu podařilo eliminovat vzniklé problémy ohledně stanovení počtu nepedagogických pracovníků zvláště na odborných školách.

Zdroj: https://skolskeodbory.cz/skoly-se-boji-ze-budou-muset-propustit-skolniky