Představujeme nové KYBcasty Národního pedagogického institutu ČR

Vydáno: 2 minuty čtení

Pokračující digitalizace přináší nové možnosti využívání digitálních technologií a online nástrojů ve výuce, v externí i interní komunikaci školy, významně zasahuje do organizace a chodu školy jako instituce. Neodmyslitelně přináší také řadu výzev – otázky kybernetické bezpečnosti a práva ve virtuálním prostoru patří k nejdůležitějším. Setkává se s nimi nejen školní management, ICT koordinátoři, ale prakticky každý učitel.

KYBcast, nový seriál podcastů NPI ČR, bude řadu z těchto otázek postupně zodpovídat. Jednotlivé KYBcasty se věnují jednoduše, prakticky a srozumitelně konkrétním tématům kybernetické bezpečnosti souvisejícím se školním prostředním. Vznikají v rámci podpory škol v souvislosti se zaváděním nové informatiky a digitálních kompetencí, které se promítají do všech vzdělávacích oblastí. Jsou určené především vedení škol, učitelům, ICT koordinátorům a metodikům.

KYBcast připravuje Václav Maněna, pedagog, lektor, specialista na online vzdělávání a využívání technologií ve výuce, s Pavlem Matějíčkem, který se specializuje na problematiku uživatelské IT bezpečnosti.  

První epizoda KYBcastu Co nás čeká v roce 2022 je věnovaná změnám souvisejícím s přijatými či připravovanými legislativními změna k ochraně dat, osobních údajů, příjmu datových zpráva aj. Ve druhé epizodě Placené versus zdarma si autoři posvítili na téma, kdy je dobré využívat aplikace či služby zdarma a kdy je výhodnější zaplatit. Přidávají i tipy, co si můžete jednoduše a bez rizika vyzkoušet.

KYBcat najdete na stránkách revize.edu – https://revize.edu.cz/podcasty-a-videa.

KYBcast vzniká v rámci projektu NPO – 3.1 DIGI a je spolufinancován Evropskou unií – Next Generation EU.

 

Zdroj: NPI ČR

Řízení školy online