Odborné vzdělávání v Evropě - Únor 2022

Vydáno: 2 minuty čtení

Novinky a inspirace pro každého, kdo se zajímá o odborné vzdělávání

Jaké dovednosti budou potřeba v roce 2030?

Do budoucna by mohla růst poptávka po práci s digitálními daty a počítačovém programování, dovednosti související s prodejem a marketingem a některé měkké dovednosti, konkrétně pomoc a péče a komunikace, spolupráce a kreativita. Ukazují to data z online inzerce Cedefopu Skills-OVATE

Celý článek

O jaké profese a obory bude v ČR zájem v roce 2030?

Do roku 2030 poroste potřeba vysoce kvalifikovaných pracovníků s vysokoškolským vzděláním, jako jsou řídící pracovníci, specialisté a dále vysoce odborné profese vyžadující střední nebo vysokoškolské vzdělání, např. v oblasti práva, obchodu a ICT. Vyplývá to z nástroje Cedefopu pro předvídání dovednostních potřeb trhu Skills forecast. 

Celý článek

Island usnadňuje přechod z odborného do vysokoškolského vzdělávání

Nový islandský zákon mění přijímací požadavky pro studenty odborného vzdělávání, kteří chtějí nastoupit k vysokoškolskému studiu. Jeho účelem je zatraktivnit odborné vzdělávání a přípravu pro mladé.

Celý článek

Rozvoj základních dovedností dospoělých lze začlenit do vzdělávání a poradenství

Základní dovednosti dospělých nejsou samozřejmost, jak se může na první pohled zdát. Problematiku čtenářské, matematické a digitální gramotnosti přibližují plakáty projektu Evropská agenda pro učení dospělých.

Celý článek

 

Zdroj: Newsletter Odborné vzdělávání v Evropě, Únor 2022