Občankáři s jazykem na vestě aneb Se snažíme držet krok s dobou aneb Zpráva z Letní školy a plány na školní rok 2020/2021

Vydáno: 5 minut čtení

Milí učitelé, zástupci a ředitelé, rádi bychom vám představili materiály, které jsme připravili v poslední době pro učitele, abychom jim usnadnili vzdělávání v době distanční výuky.

Letos potřetí se konala Letní škola Občankářů (https://www.obcankari.cz/fotky-z-letni-skoly-2020). Vedli jsme dlouhé debaty k výběru témat, a nakonec jsme se rozhodli být tematicky nejaktuálnější, jelikož jsme tušili, že situace z jara 2020 nás bude provázet celý rok.

První den jsme se věnovali volbám. https://www.obcankari.cz/edukacni-material-vzdelavaci-materialy-z-letni-skoly-k-tematu-volby-politicky-marketing  (zde naleznete PPT přednášejících).

Vzhledem k současným volbám v USA jsme si chtěli přiblížit prostředí politického marketingu.

Pozvání přijali:

Josef Šlerka (Jakou roli sehrály sociální sítě během prezidentské kampaně v USA a jakou u nás? ZDE)

Jiří Boudal (Volby vs. lidský mozek ZDE)

Jan Kubíček (Mediální vzdělávání a demokracie ZDE)

Michal Kaderka (Politické kampaně ZDE).

Na základě přednášek nyní vznikají výukové lekce. Chystáme se také natočit video o pozadí letošních amerických voleb, které bychom rádi mezi učitele distribuovali pomocí našeho nového kanálu: ZDE.

Další den jsme se věnovali tématu Svět v pandemii. https://www.obcankari.cz/edukacni-material-vzdelavaci-materialy-z-letni-skoly-k-tematu-svet-v-pandemii (zde naleznete PPT přednášejících).

Pozvání přijali:

Jan Motal ZDE  (Média jako strážci demokracie v časech globální krize)

Marcel Mahdal ZDE  (Lekce do hodin, která vznikla na základě příspěvku Jana Motala)

Karolína Kottová  ZDE (EU a pandemie covidu )

Ondřej Dostál ZDE (Kdo říká, že jeden člověk nemůže změnit svět, nikdy nejedl nedovařeného netopýra.)

Pokračování na DVTV

Josef Märc ZDE (Lekce do hodin, která vznikla na základě příspěvku Ondřeje Dostála)

Učitelé mohli diskutovat s Ondřejem Dostálem, právníkem a expert na zdravotnické právo. Soud vyhověl jeho žalobě a zrušil v první vlně opatření ministerstva zdravotnictví, která omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Jeho příspěvek metodiky zpracoval Josef  Märc, jedním z jeho cílů byla mimo jiné i reflexe termínu učební figura, jednou z figur byl i náš současný pandemický plán, doporučujeme si aktivitu vyzkoušet i s Vašimi žáky, lze upravit dle možností distanční výuky. Návod, jak s metodikou pracovat naleznete v příspěvku Josefa  Märce. Dopolední blok byl věnován médiím pod taktovkou Jana Motala, se kterým jsme si měli možnost si promyslet, jaká je role médií v době pandemické krize. Prezentaci, kterou naleznete v odkaze lze využít v hodinách sociologie, popřípadě mediální výchovy.

Třetí den byla tématem Čína. Jednalo se o den s největší návštěvností. https://www.obcankari.cz/edukacni-material-vzdelavaci-materialy-z-letni-skoly-k-tematu-cina (zde naleznete PPT přednášejících).

Pozvání přijali přední čeští akademici a novináři, kteří se tématem Číny dlouhodobě zabývají.

Olga Lomová ZDE (Čína včera a dnes)

Magdalena Slezáková ZDE (Sonda do současné čínské společnosti)

Lukáš Valášek ZDE (Čínský vliv na českou politiku)

Daniel Pražák ZDE (Metodické zpracování tématu Číny)

Metodiku k tématu zpracoval Daniel Pražák, učitel, který se dlouhodobě snaží změnit vnímání pedagogické profese k lepšímu.

Poslední den jsme věnovali bloku Inspiracehttps://www.obcankari.cz/edukacni-material-vzdelavaci-materialy-z-letni-skoly-k-tematu-inspirace-do-hodin (zde naleznete PPT přednášejících). Mimo jiné naše pozvání přijal i Tajný učitel.


Dominik Stroukal: ZDE (Co učit v ekonomii po (v) pandemii?)

Jana Šindlerová: ZDE (Digiobčanka – Proč a jak?)

Tajný učitel (pouze PPT – Inspirace do hodin od Tajného učitele na webu Občankářů)

Nikola Křístek ZDE (Evaluace demokratické kultury školy)

Dominik Stroukal je bývalý učitel a popularizátor ekonomie, jeho pořady: Kdo to platí? Dáme to se vzhledem k délce hodí do hodin a druhý ze zmiňovaných pořadů umožní žákům a učitelům neztrácet kontakt s oblastí ekonomie v současné situaci.

Semináře (školní rok 2020/2021 – I. pololetí)

Na nadcházející pololetí jsme měli připravenou sérii seminářů, bohužel situace si žádala přesun do online prostředí. Výhodou je, že se snažíme příspěvky nahrávat a ze vzniklého materiálu vytvářet lekce přímo do hodin. Prvním uskutečněným seminářem byl semináře k současné situaci, pokus o podchycení změn, které se za dobu od první vlny posunuly/změnily.

V příloze ZDE naleznete prezentaci paní Karolíny Kottové (Zastoupení Evropské komise) a pana Luboše Komárka (ČNB).

Pozvánky na semináře:

1) Bělorusko

Seminář, který plánujeme na 11. 11. Se týká současné situace v Bělorusku, máme zajištěné natáčení a diskutujeme o možnostech streamování. Za cíl si kladem vytvořit balíček (nahrané přednášky + diskuze + 1 až 2 lekce přímo do hodin).

Pozvánka na akci k Bělorusku je ZDE.

2) Zelená politika

Setkání, jež se uskuteční 10. 11. od 14:00 v on-line prostředí, je určeno (nejen) pedagogům základních škol, ale i studentům a studentkám VŠ s aprobací OV/ZSV.

Připojte se k nám pomocí odkazu: https://meet.google.com/unr-ujaj-aox

3) Právo a vymáhání práva v EU

Akce se uskuteční ve středu 25. listopadu od 9 do 14:30. Přihláška je ZDE

Jsme rádi, že jsme dostali možnost pravidelně přispívat právě do Řízení školy. Přáli bychom si, aby se naše materiály, záznamy diskuzí či přednášek hojně využívaly, aby nám učitelé, kteří s nimi pracují zasílali nápady na zlepšení, popřípadě přání na typy seminářů. V případě, že něco podobného máte, neváhejte se ozvat na adresu: terina.vodickova@gmail.com

Zdroj: www.obcankari.cz