Novinky pro pedagogy na portálu Inkluzivní škola.cz

Vydáno: 2 minuty čtení

META přináší přehled novinek na portálu Inkluzivní škola.cz, který zaměřuje na téma vzdělávání žáků s odlišným mateřským jazykem (OMJ). V současnosti se snaží podpořit pedagogy ve výuce na dálku zajímavými články, užitečnými materiály, ale také plně fungujícím poradenstvím a konzultacemi k výuce dětí a žáků s OMJ. Neváhejte se na nás obracet telefonicky nebo e-mailem.

Vydali jsme novou publikaci: Průvodce začleňování žáků s odlišným mateřským jazykem. Praktická příručka je určena základním školám, které vzdělávají žáky s odlišným mateřským jazykem, ať už se začleňováním těchto žáků teprve začínají, nebo již mají určité zkušenosti, ale chtěly by vzdělávání těchto žáků více systematizovat. Příručka je volně ke stažení.

Napsali jsme další článek k panelové diskuzi, která proběhla na konferenci „Neznalost jazyka neomlouvá“ v Brně:  MŠMT připravuje výraznou změnu v podpoře cizinců, ale opomíjí ostatní děti s OMJ.

Jak na výuku na dálku (nejen) žáků s OMJ? Shrnuli jsme pro Vás naše poznatky k výuce na dálku ve vztahu k žákům s OMJ. Chcete-li se dozvědět, jak i přes vzdálenost, která vás od žáků dělí, zadávat práci efektivně, sledujte sérii článků Instrukce za časů výuky na dálku. Přikládáme také tipy na e-learning pro děti s OMJ: Čeština2, mobilní výuková aplikace češtiny Click4Czech.

Aktuální informace pro rodiče

Máme zprávy ze škol, že se ne vždy dobře daří kontaktovat rodiče, kteří nerozumí dostatečně česky. Připravili jsme proto informace o současné situaci a potřebě i nadále pokračovat ve vzdělávání a přeložili je do několika jazyků. Součástí jsou i tipy na online výukové materiály. Využijte informace pro komunikaci s rodiči.

V nelehké situaci mohou pomoci také (dvojjazyčníasistenti pedagoga - s přípravou materiálů nebo třeba s kontaktem s rodiči, s nimiž je komunikace ztížená kvůli neznalosti češtiny. Chtěli byste se poradit, jak materiály pro žáky s OMJ upravit? Čtěte, jak vytvářet pracovní listy pro žáky s OMJ  nebo nás kontaktujte, společně vymyslíme, jak na to.

MŠ: Pracovní listy pro děti s OMJ

I v mateřských školách se tento čas dá využít k vytváření materiálů a pomůcek pro děti s OMJ. Proto jsme pro Vás připravili tipy, jak výukové materiály vytvářet a kde se inspirovat.

Zdroj: portál Inkluzivní škola.cz