Ministr Plaga uctil památku 17. listopadu na pietních akcích

Vydáno: 2 minuty čtení

Výročí spojená se 17. listopadem uctil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga na vzpomínkových akcích v Praze. Zároveň převzal záštitu nad Týdnem studentstva, celorepublikovým cyklem akcí připomínajících události 17. listopadu. 

Na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva se konal také Den otevřených dveří Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterého se zúčastnilo přes 200 návštěvníků.

Před Hlávkovou kolejí v Praze ministr Plaga položil věnec u pamětní desky Jana Opletala. Zúčastnil se také pietního aktu v Žitné ulici pořádaného Studentskou komorou Rady vysokých škol.

Hybnou silou zásadních událostí našich nejnovějších dějin se stali studenti. Lidé, jimž budoucí vývoj nebyl lhostejný. Chtěl bych proto poděkovat všem, kteří studenty byli a kteří studenty jsou a kteří vystupovali a vystupují aktivně za to, co bychom mohli označit jako lepší svět. 17. listopad není jen připomenutím významných historických událostí let 1939 a 1989. Je to výzva do budoucnosti. Výzva k tomu, že být aktivním občanem je zásadní podmínkou udržení a rozvíjení demokracie. Buďme proto ve svých srdcích idealisty a snažme se aktivně a společně  měnit na naší skutečnosti to, s čím nemůžeme být spokojeni,“ uvedl ministr ve svém projevu

Za účasti ministra se také mohla veřejnost podívat do Rohanského paláce, sídla MŠMT v Karmelitské ulici na Malé Straně. V klasicistním paláci si návštěvníci mohli prohlédnout Velký a Malý zrcadlový sál, kde se konají porady vedení, reprezentační akce ministerstva a tiskové konference. Nahlédnout mohli také do pracovny ministra, projít si salonek J. A. Komenského a galerii ministrů. V rámci prohlídky byly také vystaveny dobové dokumenty.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministr-plaga-uctil-pamatku-17-listopadu-msmt-se-otevrelo