Letos nejvíce vzrostl zájem o technické vysoké školy

Vydáno: 2 minuty čtení

Přijímací zkoušky na vysoké školy jsou v plném proudu, letos budou kvůli odkladu způsobenému koronavirem netradičně pokračovat i během prázdnin. A o jaké školy či obory byl letos mezi hlásícími se studenty největší zájem? Jak vyplývá z analýzy vzdělávací společnosti Tutor založené na číslech z MŠMT a jednotlivých vysokých škol, nejvíce oproti loňsku vzrostla poptávka po technických oborech. Byť je letos méně maturantů než v roce 2019, přišlo na ně zhruba o desetinu více přihlášek. Naopak zájem o lékařské a zdravotnické obory proti loňskému rekordnímu roku poklesl, byť je v absolutních číslech pořád obrovský.

„Je také velmi zajímavé podívat se na dlouhodobé srovnání. Když to zjednodušíme, tak před dvaceti lety chtěl skoro každý maturant být právníkem, před deseti lety ekonomem, v posledních několika letech lékařem a letos se začínají vracet zmíněné technické obory, které dosti stagnovaly,“ komentuje výsledky analýzy akademická ředitelka společnosti Tutor Jana Pácalová.

Určité oživení zájmu lze v posledních několika letech přes klesající počet maturantů pozorovat také u filozofických fakult. Naopak poptávka po právnických a ekonomických oborech stagnuje či mírně klesá. U pedagogických fakult najdeme příklady, kde se letos počet přihlášek zvedl, například na Masarykově univerzitě. Stejně jako příklady opačné, třeba v Ústí či Plzni.

Co se týče jednotlivých vysokých škol jako celku, slavit letos mohou například na ČVUT Praha či Vysoké škole báňské v Ostravě, kde se dočkali výrazného navýšení počtu přihlášek. V obou případech k tomu dosti přispěly obory jako strojírenství a informatika.

V tradičním souboji dvou největších českých univerzit letos vítězí Masarykova univerzita, kde počet přihlášek oproti loňsku vzrostl, kdežto na Univerzitě Karlově poklesl. Ostatně podobně jako na většině ostatních škol, což je opět dáno poklesem počtu maturantů. Úspěšně tomuto trendu dokázala čelit ještě olomoucká Univerzita Palackého, kdežto meziroční velký pokles přihlášek nastal například u Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeské univerzity v Plzni či Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Zdroj: Tutor, s.r.o.