Jak a čím osladit dětem jídlo?

Vydáno: 7 minut čtení

Děti milují vše sladké. Sladká chuť vyvolává v těle příjemné pocity, ale bohužel také velmi rychlou závislost. Spolu se škroby patří cukry k hlavním látkám, které dodávají tělu energii. Cukry se štěpí na glukózu, která slouží jako palivo pro svaly, orgány i jednotlivé buňky. Energii z cukru získáme sice rychle, ale také ji rychle ztratíme, což vede k únavě a ospalosti. Náš organismus sice potřebuje sacharidy, ale nepotřebuje je získávat z bílého řepného nebo třtinového cukru.

Řízení školy online

V přírodě se cukr v čisté formě nevyskytuje. Lidský organismus je schopen štěpit pouze některé sacharidy, mezi ně však bílý cukr nepatří. Cukr se rozštěpí a dostane do cév během pěti minut od okamžiku, kdy ho smíme. Stoupne nám glykémie a do krve se vyplaví inzulin, který vpouští monosacharidy do buněk. Přebývající inzulin se projevuje jako pocit hladu, nervozity, neklidu, objeví se studený pot, může dojít až k bezvědomí.
Pokud hladina cukru v těle často a prudce kolísá, může to vést až k poškození srdce, mozku a ledvin. Nadbytek cukru vede i k cukrovce, řídnutí kostí, křečím. Pro ženy po čtyřicítce je cukr vysloveně nebezpečný. Jak si s tím poradit? Nejideálnějším řešením je pokusit se konzumaci sladkostí co nejvíce omezit, případně bílý cukr zdravě nahradit.
Několik rad od nutričních odborníků:
  • naučte děti pít neslazené nápoje, nejlépe čistou vodu nebo neslazený čaj
  • nekupujte sladkosti do zásoby
  • nabídněte čerstvé nebo sušené ovoce
  • raději připravujte domácí moučníky a sladké dobroty (víme, co tam dáváme)
  • nekupujte polotovary
  • dochucovadla nahraďte kvalitním kořením a bylinkami
  • při přípravě jídel postupně snižujte množství cukru
Co nám trh nabízí? Čím se dá bílý cukr nahradit?
MELASA
  • vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru
  • má vzhled tmavě hnědého až černého hustého sirupu
  • její chuť je velmi sladká, má však méně kalorií než med
  • obsahuje cenné vitamíny skupiny B, A, D, dále minerály, např. železo, vápník, chrom, fosfor, draslík, hořčík, zinek
  • je bohatá na enzymy a nenasycené mastné kyseliny
  • je vhodná jako doplněk stravy při anémii, pro podporu trávení a lymfatického systému, snižuje stres a stabilizuje krevní tlak
JAVOROVÝ SIRUP
  • získává se vařením a filtrováním šťávy z javorů
  • jeho chuť je medovo-oříšková
  • má nízký glykemický index a nízký obsah fruktózy
  • naopak obsahuje důležité vitamíny a minerály, je bohatý na draslík a vápník, mangan nebo zinek, fosfor, železo
  • je to výborný antioxidant, omezuje působení volných radikálů v organismu, pomáhá předcházet civilizačním chorobám
  • ovšem je potřeba s ním zacházet opatrně a sladit jen tolik, kolik je nezbytně nutné
SLADĚNKA
  • nejčastěji se vyrábí z ječmene, ale lze ji vyrobit i z jiných obilovin
  • barvou i konzistencí se podobá hustému medu
  • její sladivost je však výrazně menší a někomu může vadit i velmi specifická vůně
  • též má nízký glykemický index
  • obsahuje mnoho prospěšných látek, jako je železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek
  • lze ji použít všude tam, kde se dává běžně cukr, jen se musí vychytat správné množství pro ideální chuť
MED
  • má vyšší energetickou hodnotu, ale zároveň je bohatý na živiny a tělu prospěšné látky, díky nimž nám pomůže ulevit od celé řady potíží
  • působí jako jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, posiluje imunitní systém, zklidňuje nervové vypětí a stres, je účinný proti depresím a nespavosti
  • umí také stabilizovat krevní tlak, zbavuje tělo toxických látek, rozšiřuje a čistí cévy, posiluje srdce a zlepšuje trávení
  • to platí při rozumném užívání, všeho s mírou
BŘEZOVÝ CUKR
  • jedná se o přírodní cukr, který se získává z březové kůry nebo kukuřice
  • na rozdíl od klasického cukru nepotřebuje ke zpracování v organismu hormon inzulin, proto ho uvítají hlavně diabetici
  • má velmi nízký glykemický index
  • nepřekyseluje organismus
  • působí antibakteriálně, podporuje trávení, a dokonce má oproti klasickému cukru pozitivní vliv na zubní sklovinu
  • snižuje chuť k jídlu, udržuje stabilní hladinu krevního cukru
  • pozor, větší množství může vyvolat projímavé účinky, a to zejména u menších dětí
STÉVIE
  • jedná se o rostlinu, která má extrémně sladké listy, a přitom neobsahuje žádné kalorie
  • pozor jen na hypoglykemii, pokles hladiny cukru v krvi může vyvolat vyplavení stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, které dokážou vytahovat cukr ze zásob ve svalech a játrech
  • zdánlivě se zdá být vše v pořádku, ale nadměrné uvolňování stresových hormonů bez reakce na vnější stresovou situaci není nic zdravého a dlouhodobě to vede až k oslabení obranných reakcí organismu, oslabení imunity, protizánětlivých procesů v organismu a snížené funkci štítné žlázy
  • proto se slazení samotnou stévií moc nedoporučuje
  • vhodná je tedy kombinace s výše uvedenými přírodními sladidly
SUŠENÉ OVOCE
  • nejlepší a nejzdravější varianta pro slazení dezertů, pečiva, sušenek či sladkých kaší
  • ovoce stačí na pár minut namočit do vody a poté rozmixovat na kaši, kterou přidáme do těsta nebo hotové jídlo polijeme
  • nejčastěji se používají rozinky, brusinky, švestky, meruňky nebo datle
  • sušeným ovocem můžeme skvěle nahradit běžný cukr, a ještě dodáme tělu spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny
  • pozor jen na množství, ovoce je dost sladké samo o sobě a sušením se odpařuje voda, tím se cukr a kalorie koncentru
  • pokud nebudeme množství přehánět, je to nejpřirozenější způsob, jak si dochutit sladké pokrmy

RECEPTY

Cereální tyčinky
 (12 porcí)
V kuchyňském robotu rozmixujeme 90 g sušených meruněk, 100 g datlí, 40 g medu a 15 ml vanilkového extraktu na pastu. Přidáme 180 g mandlí, 60 g strouhaného kokosu, 60 g ovesných vloček, 90 g sušených brusinek, 50 g dýňových semínek a 1/4 lžičky mořské soli. Několikrát rozmixujeme na pulzní chod, aby se zachovala kousková struktura ořechů i ovoce. Směs napěchujeme do pečicí formy 20 × 20 cm vyložené pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby na půl hodiny. Po upečení nakrájíme na požadovanou velikost, necháme vychladnout a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.
Irský chléb
 (1 forma)
Ve větší nádobě promícháme 480 ml vlažného mléka, 40 g povoleného másla, 200 g melasy a 300 ml piva Guinness. V jiné míse promícháme 600 g celozrnné mouky, 150 g polohrubé mouky, 75 g ovesných vloček, 10 g sody, 5 g soli, 15 g třtinového cukru. Suchou směs postupně zapracujeme do té tekuté, aby vzniklo kompaktní těsto, které nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut.
Pohankové lívanečky s javorovým sirupem
 (4 porce)
Ve vyšší nádobě si připravíme těsto. Smícháme 250 g hladké pohankové mouky, 250 ml kefíru, 2 vejce, 1 lžíci třtinového cukru a 2 lžičky sody. Necháme deset minut odpočinout. Na lívancové pánvi usmažíme lívanečky. Podáváme s tvarohem vyšlehaným se zakysanou smetanou, pokapeme javorovým sirupem.
Griliáš
Na pánvi na sucho opražíme 500 g kešu ořechů (můžeme použít i jiné, podle možností a chuti), které nasypeme na olejem potřený pečicí papír. Z 500 g krupicového cukru připravíme hnědý karamel, který nalijeme na oříšky. Necháme vystydnout a nadrtíme na prach. Je to vynikající sladidlo na kaše nebo jako dekorace dezertů.
Švestkový koláč se stévií
 (10 porcí)
Z 250 g hladké mouky, 5 ks vaječných žloutků, 120 g másla, 1,5 lžičky stévie v prášku a špetky soli vypracujeme křehké těsto, které dáme na půl hodiny do chladničky. Mezi tím si vymažeme pečicí formu máslem. Poté do ní těsto rovnoměrně vtlačíme. Z 5 ks vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh. 400 g švestek nakrájíme na kostičky a smícháme se sněhem, směs vlijeme rovnoměrně na těsto a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 20 minut.
 
Zdroj: Pro časopis Speciál pro školní jídelny Eliška Červeňová