Doporučení k poskytování zdravotní péče uprchlíkům z Ukrajiny ze dne 11.3.2022

Vydáno: 4 minuty čtení

Humanitární krize a příchod uprchlíků v důsledku války na území Ukrajiny vyvolaly potřebu poskytovat zdravotní péči osobám, které se v důsledku této krize ocitnou na území České republiky. Výše uvedené odborné společnosti se shodly na následujících doporučeních s cílem zajistit kvalitní zdravotní péči všem potřebným.

I. První kontakt se zdravotníkem

Je poskytován v přednostně v Krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině (KACPU), která vznikla ve všech krajských městech. Žadatelé o pomoc z Ukrajiny zde absolvují registrační proces, při kterém obdrží povolení k pobytu, všeobecné zdravotní pojištění, nabídku ubytování a finanční pomoci od Úřadu práce. V asistenčních centrech působí zdravotničtí pracovníci, případně členové Českého červeného kříže.

1. Úkolem zdravotníka v rámci registračního procesu je pouze základní zdravotní triage s cílem identifikovat osoby, které:

  • potřebují poskytnutí akutní zdravotní péče (pro akutní onemocnění či poranění)
  • potřebují akutně zajištění chronické péče / medikace
  • představují zdravotní riziko pro své okolí resp. veřejné zdraví Tyto osoby jsou přednostně nasměrovány do zdravotnického zařízení

2. V KACPU též dostávají uprchlíci zdravotní dotazník, který pak vyplněný předloží při zdravotní prohlídce (příloha 1). Je jim doporučeno, aby absolvovali prohlídku buď v ambulanci praktického lékaře nebo praktického lékaře pro děti a dorost, případně centra primární péče v nemocnici

3. Uprchlíci jsou tázáni na očkování proti covid-19. Pokud očkováni nejsou, jsou posláni do OČM k vakcinaci

II. Zajištění primární péče

• Primární péči poskytují všeobecní praktičtí lékaři pro dospělé (VPL), praktičtí lékaři pro děti a dorost (PLDD), případně centra primární péče v nemocnici. • Při prohlídce klient odevzdá vyplněný zdravotní dotazník • Preventivní vyšetření a prohlídky před vstupem do zaměstnání nebo nástupem do dětského kolektivu jsou stejného rozsahu jako v případně pojištěnců v ČR • V případě klinického podezření na tuberkulózu či v případě situace svědčící pro epidemiologicky závažný kontakt s tuberkulózou je proveden skiagram hrudníku ve dvou projekcích a případně bude provedeno vyšetření pneumologem (pozitivní RTG nález, kontakt s TB)

• Další klinická, laboratorní či zobrazovací vyšetření jsou indikována v závislosti na stav klienta a epidemiologickou anamnesu

III. Speciální postupy u dětí (zejména s ohledem na stav očkování)

Při první zdravotní prohlídce pediatrem po vstupu do České republiky je provedena kontrola očkovacího průkazu. Pokud rodiče nebo jiný doprovod dítěte nedoloží dokumentaci o jeho očkování, bude k němu přistupováno jako k neočkovanému a očkování bude zahájeno během této první zdravotní prohlídky. V některých případech je možné na přechodnou dobu vycházet z anamnestických údajů rodičů / doprovodu a očkování odložit o maximálně 4 týdny.

Další postup se řídí Doporučením České vakcinologické společnosti ČLS JEP (ČVS) akceptovanými ostatními dotčenými OS k očkování osob (dětí, adolescentů, dospělých), které budou pobývat na území České republiky v důsledku současné krize na Ukrajině, ze dne 7.3.2022 (viz příloha 2).

Podmínkou povolení vstupu do dětského centra je provedení této prohlídky a doočkování v rozsahu odpovídajícím doporučením ČVS.

Rodiče budou tázáni na symptomy tuberkulózy u dítěte a epidemiologickou anamnesu. Pokud bude epidemiologická anamnesa pozitivní, případně dítě má nebo mělo symptomy, které mohou odpovídat TB, bude zhotoven skiagram hrudníku ve dvou projekcích a případně bude provedeno vyšetření pneumologem (pozitivní RDG nález, kontakt s TB).

IV. Speciální postupy u těhotných žen a novorozenců

U těhotných žen se postupuje v souladu s doporučeným postupem ČGPS „Zásady dispenzární péče v těhotenství“ (1/2021): https://www.perinatologie.eu/wp-content/uploads/2022/02/p-2021-01-zasady-dispenzarnipece-v-tehotenstvi.pdf

Při porodu a po něm je poskytována novorozenci standardní péče včetně očkování, vyšetření na kongenitální dysplázii kyčlí a zajištění následné dispenzarizace pediatrem.

V. Urgentní a neodkladná péče probíhá za stejných podmínek a ve stejných místech jako u pojištěnců, občanů ČR

VI. Specializovaná péče probíhá za stejných podmínek a ve stejných místech jako u pojištěnců, občanů ČR

 

 

Příloha 1 - Zdravotní dotazník

Příloha 2 - Doporučení ČVS

Zdroj: https://www.edu.cz/zdravotni-pece-pro-uprchliky-z-ukrajiny/