Do školy s covidem, pro covid, pro chřipku či s chřipkou?

Vydáno: 2 minuty čtení

Všichni si klademe otázku, co se stane na podzim, až se vrátí děti do školy – zda protiepidemická opatření zvrátí trend sílící druhé vlny koronavirové infekce. A jak odlišit dítě s příznaky covid-19 od dítěte, které má chřipku?

Bezpochyby nás chřipka jako každý podzim a zimu nemine, a dokonce můžeme očekávat, že udeří s větší razancí, protože celá populace je kvůli jarní vlně covidu-19 především psychicky, ale i fyzicky oslabená. Onemocnění je nové a neprobádané a zaslouží si pozornost odborníků, na druhou stranu s koronaviry tu žijeme od nepaměti a k šíření nových typů a subtypů virů dochází a bude docházet stále.

Je zajímavé vědět, že chřipka ve světě každoročně postihne až 40 % dětské populace. Jak budeme rozlišovat, které dítě má chřipku a které covid-19? A budeme znovu kvůli tomu zavírat třídy a školy, i když kvůli chřipce se to v minulosti nedělalo? Během poslední chřipkové sezony v České republice během 6 týdnů navštívilo praktického lékaře téměř milion lidí, 625 bylo hospitalizováno na JIP a 195 z nich zemřelo. Čísla jsou ale jen pomyslnou špičkou ledovce – vzhledem k tomu, že ve srovnání s odběry na covid-19 se na průkaz viru chřipky provedlo jen minimum odběrů.

Protiepidemická opatření, jejich rozsah a intenzita se jistě budou měnit, tak jako jsme to zažili na jaře. Kvůli bezpříznakovému průběhu při nákaze covidem-19 (stejně jako při nákaze chřipkou či dalšími respiračními viry) jsou dětské kolektivy ideálním místem k šíření nemoci. Ale jak jinak procvičit imunitu a dosáhnout tolerance nového koronaviru? Doufejme jen, že opatření (z nichž jistě nejdůležitější je důsledná hygiena a dezinfekce rukou) budou promyšlená, systémová a že média nebudou dál šířit paniku. Užívání roušek dětmi má podle mého názoru mnoho úskalí. Bude-li to z epidemiologických šetření nezbytné, měli bychom jim umět poskytnout kvalitní funkční pomůcky a dohlédnout na zacházení s nimi. Lepší než špinavá, propustná textilní rouška je žádná rouška.

Autor: MUDr. Martin Gregora, primář dětského oddělení Nemocnice Strakonice, a. s., autor populárně naučných knih pro rodiče

Celé znění článku naleznete v říjnovém vydání Učitelského měsíčníku (2/2020).