4. ročník Jazykové a literární soutěže Čeština je i můj jazyk

Vydáno: 1 minuta čtení

Žáci základních a středních škol se letos už po čtvrté zamýšlí nad tím, jaké to je být cizincem a nerozumět svému okolí. Účast v Jazykové a literární soutěži Čeština je i můj jazyk vybízí k tvůrčí a literární aktivitě a přináší možnost vzájemného poznávání žáků, jejichž mateřským jazykem je čeština a žáků s odlišným mateřským jazykem. Soutěž se zaměřuje na český jazyk jako prostředek k vzájemnému porozumění.

V minulosti se soutěže zúčastnilo přes 500 žáků základních a středních škol z celé České republiky. Společnost META, která soutěž vyhlašuje, vydala v roce 2015 ve spolupráci s nakladatelstvím Baobab sborník Čeština je i můj jazyk, který obsahuje finální příspěvky všech třech předchozích ročníků.

„Stejně jako v minulosti i letos chceme připomenout, že migrace je přirozená věc. Vše na planetě je v pohybu. Lidé přicházející do České republiky, obzvláště pak děti, musejí překonávat mnoho překážek. Jednou z nich je neznalost českého jazyka. Ten je z hlediska práva na vzdělání a úspěšného začlenění do výuky pro žáky s odlišným mateřským jazykem klíčový.“ Říká programová ředitelka společnosti META Kristýna Titěrová.

Příspěvky mohou účastníci posílat do 15. května 2018. Podrobné informace k soutěži najdou zájemci na webových stránkách METY a na Řízení školy online v sekci "Projekty".

Zdroj: Tisková zpráva Meta, o. p. s.

Řízení školy online