Evropská doporučení pro zajišťování kvality v celoživotním vzdělávání (QALLL)

Vydáno: 4 minuty čtení
Evropská doporučení pro zajišťování kvality v celoživotním vzdělávání (QALLL)
 
Evropská doporučení týkající se zajišťování kvality (ZK) v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) a ve vzdělávání dospělých (VD) jsou jedním z výstupů evropské tematické sítě QALLL (Quality Assurance in Lifelong Learning ). Kromě publikace s doporučeními patří k hlavním výstupům z projektu Kvalitativní zpráva a Kompendium projektů QALLL. Podrobnější informace naleznete na www.qalll.eu. Doporučení byla zpracována na základě 39 projektů Leonardo da Vinci a Grundtvig - příkladů dobré praxe, které byly předmětem srovnávací analýzy.
Podrobnější informace
obsahuje Kvalitativní zpráva. Dále doporučení reflektovala
výstupy dvou mezinárodních konferencí
QALLL a jedenácti národních diskuzních panelů QALLL, které se konaly v partnerských zemích. Nakonec vzala doporučení v úvahu i výsledky studie o udržitelnosti všech zmíněných 39 projektů.
Zajišťování kvality představuje významný a účinný způsob, jak dále podpořit rozvoj OVP a VD. Prostřednictvím ZK lze budovat a posilovat vzájemnou důvěru, která je základním předpokladem mezinárodní spolupráce a funkčnosti evropských nástrojů transparentnosti. O významu ZK v oblasti OVP a VD svědčí rostoucí pozornost, která je této problematice věnována na úrovni politiky i implementace. S doporučeními je třeba pracovat jako se vzájemně propojenými prvky uceleného systému a měla by sloužit jako určitý
soubor vodítek
v různorodém prostředí OVP a VD. Doporučení zahrnují:
 
Společné přístupy ve VD a v OVP
- vzájemně přínosné posilování výměnných aktivit a spolupráce mezi sektorem vzdělávání dospělých a odborným vzděláváním a přípravou.
 
Kulturu kvality
- rozvíjení a pěstování kultury kvality.
 
Cyklus kvality EQAVET
- uplatňování celého cyklu kvality pro zajištění stálého rozvoje.
 
Modely a ukazatele řízení kvality
- přijetí snadno použitelných a flexibilních modelů řízení kvality a vytvoření/výběr smysluplných ukazatelů
 
Metodiku
- využití bohaté nabídky za účelem výběru metodiky, která vyhovuje konkrétním požadavkům.
 
Učení založené na práci
- vytvoření systému ZK pro učení založené na práci se zapojením podniků.
 
Poradenství
- rozvoj na základě stávajících modelů ZK v oblasti poradenství.
 
Profesionalizaci a rozvoj pracovníků
- systém ZK jako nedílná součást procesu profesionalizace a rozvoje pracovníků.
 
Diseminaci a valorizaci
- zajištění diseminace a valorizace ke zvýšení dopadu.
 
Inovaci v oblasti ZK
- podpora dalších inovací v zajišťování kvality ve VD a v OVP.
Výsledky projektu QALLL ukazují, že
v oblasti zajišťování kvality
převažují v OVP a ve VD společné charakteristiky. Proto se doporučení, která zpracovali řešitelé projektu QALLL, týkají obou sektorů. Vycházejí z rozsáhlého souboru dat a jejich cílem bylo oslovit široké publikum. Projektových konferencí a dalších akcí na evropské i národní úrovni se zúčastnila řada aktérů. Zkoumané projekty, které byly vybrány jako příklady dobré praxe QALLL, jsou většinou zaměřeny na poskytovatele vzdělávání. Řada z nich však představila zajímavé přístupy, které mají potenciál podnítit a podpořit různé aktivity na vyšší než institucionální úrovni, některé dokonce i na úrovni systémové. Doporučení se týkají úrovně implementace, tj. institucí a pracovníků, kteří poskytují OVP a VD, připravují a realizují projekty, včetně národních agentur; úrovně politiky, tj. evropských, národních a regionálních orgánů, které se angažují v OVP a VD, sociálních partnerů a tvůrců vzdělávací politiky.

Související dokumenty

Poradna

Granty