Masopust ve školní jídelně

Vydáno:

Zní to netradičně, ale proč to nezkusit. Každoročně v našem městě pořádá Základní a Praktická škola Český Brod tradiční masopustní průvod. Již 8. masopustní průvod se konal ve středu 13. března v Českém Brodě. Škola měla vše připraveno jako obvykle. V zimě nás napadla myšlenka ukázat dětem, jaká tradiční jídla se v tomto období podávají. Víme, že doma se jim už moc v některých rodinách neholduje, a tak by ochutnávka mohla být namístě.

Masopust ve školní jídelně
Romana
Opršalová,
vedoucí školní jídelny při ZŠ Žitomířská 885, Český Brod
Přišly jsme za paní ředitelkou s nabídkou připojit se k jejich akci a v tento den uspořádat masopustní hodování ve školní jídelně. Paní ředitelka byla nadšená, doladily jsme detaily a celá akce mohla propuknout.
Připravily jsme k obědu ovarovou polévku. Oběd č. 1 byl klasický, na co jsou děti běžně zvyklé, ale přesto tradiční. Podávala se pečená krkovice s červeným zelím a chlupaté knedlíky. Oběd č. 2 byla pečená jitrnice s bramborem a kysaným zelím. Tady už bylo obědů pomálu, bylo vidět, že na toto jídlo už dnešní děti moc zvyklé nejsou. A jako moučník se podávala tradiční masopustní kobliha. Pro děti byla připravena dětská káva v podobě Cara s mlékem a dospělým jsme tentokrát připravily kávu.
Nechtěly jsme, aby náš salátový bar zůstal bez využití. Myšlenka ochutnávky staročeských pochoutek měla úspěch. Nakrájely jsme jitrnice, jelita, tlačenku, vše z místního řeznictví. Doplnily cibulí, octem, hořčicí, feferonkou, okurkou atd. A samozřejmě čerstvým chlebem. Každý si libovolně u baru nandal na ochutnání, co chtěl, tak, jak jsou strávníci zvyklí při salátovém baru.
A co by to bylo za masopust bez masek? Všichni zaměstnanci kuchyně si připravili masky, ať se baví děti, strávníci i my.
K tomuto veselí ještě patří hudba, a tak během celého výdeje hrála hudba laděná k této tematice. Na začátku výdeje přišel průvod, který šel městem, a zakončil ho hodováním v jídelně. Děti, které přišly v maskách, dostaly sladkou odměnu.
Myslím, že jsme si tento den všichni pořádně užili. Jak malí, tak velcí, jak děti, tak dospělí. S radostí a chutí do práce se vše daří. Spokojení a usměvaví strávníci jsou toho důkazem.

Související dokumenty