Konference nutričních terapeutů k implementaci systému dietního stravování

Vydáno:

Asociace zřizovatelů školních jídelen uspořádala ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a s odborným garantem implementace systému dietního stravování Sekcí výživy a nutriční péče České asociace sester dne 10.11.2015 „Konferenci nutričních terapeutů k implementaci systému dietního stravování“.

Konference nutričních terapeutů k implementaci systému dietního stravování
Mgr.
Daniel
Štěpán,
Asociace zřizovatelů školních jídelen
Na začátku konference vystoupila Kateřina Cajthamlová, která označila snahu školních jídelen vyjít vstříc dětem, aby aspoň něco snědly, za jeden z jejich základních problémů. Svůj styl stravování si mnohé děti přinášejí z rodin, některá jídla vůbec neznají. Tento trend je dán i tím, že se v rodinách přestávají vařit tradiční jídla (vzhledem k nedostatku času), preferují se jídla časově nenáročná a rodiny často podléhají módním výživovým trendům probíraným v různých médiích. Což potvrdil i anonymní průzkum na několika pražských školách, kterého se účastnilo cca 600 dětí. Z výsledků jasně vyplynulo, že téměř třetina dětí jí v období pondělí až pátek jediné teplé plnohodnotné jídlo denně, a tím je právě oběd ve školní jídelně. Děti často snídají jen o víkendech a večeří buď zbytky z víkendu, studené večeře, nebo jen polévku. V tomto kontextu se jeví kritika školního stravování jako absurdní. Výsledky šetření ji přiměly k větší angažovanosti v této oblasti, a proto také aktivně vstoupila do oslav 50. výročí systému školního stravování i do oslav 70 let školních jídelen.
Vstupní sdělení Tamary Starnovské rekapitulovalo dosavadní kroky v realizaci systému dietního stravování s vysvětlením, proč došlo k úpravě terminologie - místo dosud obvyklé stravy bezlepkové na stravu s omezením lepku pro celiaky a stravu bezlepkovou pro alergiky. Ve svém sdělení poukázala také na nejčastější omyly a nejasnosti v terénu (zejména v souvislosti se stavebně odděleným prostorem pro přípravu dietní stravy).
V programu dále vystoupila Jitka Krmíčková, zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která informovala o aktuálních otázkách v oblasti školního stravování, především:
-
o připravované novele vyhlášky o školním stravování, v rámci které se navrhuje stanovit minimální personální standard, tedy počet úvazků zaměstnanců ve školní jídelně, v závislosti na počtu uvařených obědů v rámci školního stravování, který umožňuje normativní pokrytí a který vychází z nejnižšího počtu normativně financovaných úvazků zaměstnanců školních jídelen v roce 2015 v krajích. Dále informovala o tom, že monitoring ČŠI potvrdil skutečnost, že asi 3 % subjektů vybírají zálohu na stravné na období delší než 2 měsíce, z nich 75 % na dobu od 9 do 12 měsíců (delší, než je školní rok). Tím nepřímo komplikují sociálně slabším rodinám přístup ke službě školního stravování a navíc vytvářejí zdroj pro dočasné financování jiných komodit, než jsou potraviny. Proto má novela vyhlášky za cíl omezit vybírání záloh na stravné maximálně na jeden měsíc dopředu;
-
o připravovaném Standardu kvality školního stravování. Dlouhodobým záměrem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je zkvalitnit školní stravování a k tomu je potřeba jasně deklarovat indentifikátory (dále jen „identifikátory kvality“), které budou pro potřeby hodnocení kvality sledovány. Standard kvality školního stravování bude také informovat školy a školská zařízení o hodnocených aspektech kvality, a tím je zároveň motivovat ke zkvalitňování služeb. Nestanovuje nová pravidla pro hodnocení kvality, pouze tato pravidla bude shrnovat a sjednocovat;
-
o připravované vyhlášce o výživových požadavcích, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Materiál je v současné době připraven k projednání v poradě vedení MŠMT. Poté bude postoupen do vnějšího připomínkového řízení. Po dokončení legislativního procesu bude vydán. Předpokládaná účinnost vyhlášky je k 1. 2. 2016. Nicméně novela stanovuje 6měsíční přechodné období, v rámci kterého budou moci provozovatelé doplňkového prodeje upravit svůj sortiment.
Naděžda Eretová, šéfredaktorka redakce školství nakladatelství Wolters Kluwer, seznámila účastníky s koncepcí Speciálu pro školní jídelny, který vychází od září roku 2015. Představila témata, se kterými se na stránkách tohoto časopisu setkáte, plánované rubriky a vyzvala účastníky, aby se na redakci obraceli se svými podněty, dotazy a nebáli se představit své osvědčené projekty, aby se staly inspirací pro ostatní.
Václav Trojan, vedoucí katedry Centrum školského managementu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, se zamyslel nad školními jídelnami z pohledu studentů a učitelů školského managementu.
Poslední část byla věnována aktuálním číslům z terénu. Ke dni konference bylo registrováno 165 školských stravovacích zařízení, z nich 50 již má dokončené nastavení systému dietního stravování. Registrovaných v seznamu aktivních nutričních terapeutů je k 10. 11. 2015 201 osob, proškolených je 168. Nejvyšší počet registrovaných školských stravovacích zařízení na jednu nutriční terapeutku je 17, s tím, že jsou postupně přidávána další.
Dále byl již program plně věnován implementaci systému dietního stravování a odpolední program praktickým příkladům implementace v terénu.
Vybíráme z ohlasů na konferenci:
Konference byla přínosem ve všech oblastech, o kterých se přednášelo. Jak aktuální informace z oblasti školního stravování, tak i implementace systému dietního stravování.
Jana Řezáčová, metodik školního stravování, městská část Praha 12
Konference byla z mého pohledu velmi dobře připravena, a to s ohledem na prezentace odborníků z mnoha institucí, kteří se věnují školnímu a dietnímu stravování. Jednalo se nejen o aktuální informace z oblasti školního stravování v podání RNDr. Krmíčkové z MŠMT. Např. chystaný minimální personální standard, jehož cílem je zajištění kvality školního stravování a současně ochrana zaměstnanců ŠJ apod., prezentace PhDr. Václava Trojana, Ph. D., z PedfUK, který hovořil o školních jídelnách -cituji „z jiného úhlu pohledu“, praktický vstup nutričních terapeutů, kteří předali své zkušenosti s novou praxí ve školních jídelnách, a to v souvislosti s novelou vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, kdy došlo k úpravě poskytování dietního stravování ve školních jídelnách.
Víchová Helena, odbor sociálních věcí a školství, městská část Praha 20
Konference byla poučná, i když se touto problematikou přímo nezabývám a bylo to pro mě něco nového, získala jsem zajímavé informace např. o působení nutričních terapeutů v oblasti školního stravování. Zaujalo mě také, že lze jistě vařit zdravá, lehká jídla, která příliš nestojí, v tomto mě zaujal i vydávaný časopis Speciál pro školní jídelny, kde je podrobněji rozpracováno jednotlivé nanormování potravin pro konkrétní vařená jídla.
Samozřejmě že všechno má své plusy a minusy, je pravda, že získané informace lze prakticky využít především v zařízeních, která jsou zaměřena na nízký počet strávníků, u nás platí, že pan ředitel se stará o stravování stovek strávníků, takže převedení do praxe je v takovém případě mnohem náročnější, ne-li nemožné. Všechno je dáno především financemi. Velmi mě překvapilo, kolik za svoji práci dostávají kuchaři a kuchařky, kteří se starají o pestrý a vyvážený jídelníček dětí předškolního a školního věku. Ve srovnání s jinými profesemi je to opravdu po finanční stránce velice nedoceněná pracovní činnost, což by se, dle mého názoru, mělo změnit na prvním místě.
Iveta Buchalová, DiS., Odbor školství, kultury a tělovýchovy, ÚMČ Praha 18
Chtěla bych vám za tuto konferenci moc poděkovat. Vrátila jsem se nedávno zpět po mateřské dovolené a převzala jsem agendu školních jídelen nově, takže jsem moc ráda, že se takové akce pořádají. Pro mě byla velkým přínosem, pochopila jsem celý systém implementace dietního stravování, zkušenosti jednotlivých nutričních terapeutů byly velmi zajímavé a aktuálních informací z oblasti školního stravování není nikdy dost. Byla bych velmi ráda, kdyby takovéto konference a semináře byly pro zástupce ŠJ i pro metodiky častější nebo se staly pravidlem.
Marcela Dočkalová, odd. metodiky, rozpočtu a veřejnosprávní kontroly, odbor školství a kultury
Na konferenci jsme se dozvěděli mnoho užitečných informací. Domnívám se, že požadavky na poskytování dietní stravy ze strany rodičů budou dále narůstat. Jenom škoda, že se nemohli zúčastnit všichni vedoucí ŠJ. Myslím, že je pro nás velice užitečná vzájemná komunikace a jsme moc rádi, že máme nyní na MHMP odborníka, na kterého se můžeme obrátit.
Ing. Jaroslava Vavřinová, oddělení provozu a organizace školství, Úřad městské části Praha 8

Související dokumenty