Čtení dětem jako základ moudré výchovy v rodině aneb Děti ve 21. století

Vydáno:
Čtení dětem jako základ moudré výchovy v rodině aneb Děti ve 21. století
Nezisková organizace Celé Česko čte dětem®, jejíž motto zní: „Čtěme dětem 20 minut denně. Každý den.“ oslaví se svým týmem příští rok 10 let činnosti. V roce 2006 se v České republice rozjela kampaň na podporu tohoto tichého, křehkého, ale nesmírně důležitého společného sdílení času rodičů s dětmi, ze kterého ovšem rostou ty nejpevnější vazby pro zbytek života.
Je dokázáno, že předčítání výrazně stimuluje mozek. Když dítěti pravidelně čteme, rozvíjíme tak jeho znalosti, představivost, rozšiřujeme slovní zásobu, kritické myšlení a vybavíme ho i emočním nábojem, který mu dává nezaměnitelná, silná vazba s rodičem. Dáváme mu také pocit bezpečí a rituál, který je pevným záchytným bodem. U předčítání se skutečně jedná o celou řadu výhod, které platí i pro děti nemocné či hendikepované. V dnešní době je čtení důležitější než kdykoliv předtím. Je protilátkou na všudypřítomné falešné hodnoty masové kultury. Učí nás rozlišovat mezi tím, co je správné a nesprávné. Učí nás rozlišovat, co je dobré a co zlé. Čtení má být pro dítě radost a potěšení, nikdy nuda nebo donucení. Zvídavost se u člověka nedá vynutit, ta se probouzí.
Celé Česko čte dětem® je dlouhodobý program, který sahá k podstatě rodinné pospolitosti a tím i celé společnosti. Naše poslání šíříme prostřednictvím osvětové a mediální kampaně a konkrétních projektů, kulturních podniků, seminářů a konferencí. Oficiálně se k programu registrovalo již téměř 3000 škol, školek, knihoven, mateřských a jiných center, ale i jednotlivců. Spolupracujeme s téměř 200 dobrovolníky, kteří působí ve svých regionech bez nároku na mzdu, pomáhají šířit osvětu, organizují akce, chodí číst nemocným dětem, atd.
Dne 13. listopadu letošního roku bychom chtěli veřejnost - rodiče, pedagogy, knihovníky, psychology, studenty a kohokoliv dalšího, pozvat do Nové auly Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava na zajímavou mezinárodní konferenci s názvem Čtení dětem jako základ moudré výchovy v rodině aneb Děti ve 21. století. V pořadí již pátá konference každým rokem zve výjimečné hosty, jež přicházejí s neotřelými názory na téma rodiny, čtení a vlivu médií na naši každodennost.
Účastníci konference se mohou těšit na skvělé přednášející. Známá britská spisovatelka a konzultantka v oblasti čtenářské gramotnosti a vývoje dítěte Sue Palmer bude v jedné ze svých přednášek hovořit na téma Dětství a dospívání u obrazovky v konzumní společnosti. Polská psycholožka a terapeutka dr. Ewa Woydyllo se bude ptát: Může nás čtení naučit být šťastným? A jeden z nejznámějších českých psychologů PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D., se bude zamýšlet nad spojením Děti a média.
Více o konferenci, která se uskuteční pod záštitou primátora města Ostravy Ing. Tomáše Macury, MBA, najdete na www.celeceskoctedetem.cz.
Další informace poskytne Kateřina Němcová, email: info@ctemedetem.cz, tel.: 774 782 191.