Nejen legislativní novinky - prosinec 2022

Vydáno: 4 minuty čtení

Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Informace MŠMT

Zdroj: www.msmt.cz, www.edu.cz

Opatření obecné povahy Maturitní zkouška

MŠMT určuje opatřením obecné povahy Maturitní zkouška úpravu podmínek konání maturitní zkoušky v jarním i podzimním zkušebním období roku 2023 pro cizince dle § 1 odst. 1 zákona č. 67/2022 Sb., o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů.

Úprava podmínek se vztahuje na zkoušky společné části maturitní zkoušky i na zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Projevuje se např. možností nahradit doklady o vzdělání čestným prohlášením, sníženým minimálním počtem literárních děl žákovského seznamu literárních děl nebo prodloužením doby konání zkoušky. Žák musí střední škole doložit, že je cizincem dle § 1 odst. 1 zákona č. 67/2022 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a to u jarního zkušebního období 2023 do 14. prosince 2022 a u podzimního zkušebního období 2023 do 25. června 2023.

Aktualizovaná metodika k „maturitní vyhlášce“

Metodika k vyhlášce č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů, ve světle dotazů ze škol je rozšířena o komentáře ustanovení vyhlášky, která vyvolávají časté aplikační obtíže. Patří k nim např. vazba profilové zkoušky a hodinové dotace podle ŠVP, stanovení kritérií hodnocení písemné práce z českého jazyka a literatury, hodnocení profilové zkoušky z českého jazyka a literatury, hodnocení písemné práce z cizího jazyka v návaznosti na minimální rozsah práce.

Inspirativní videa k pořízení digitálních učebních pomůcek

MŠMT zveřejnilo inspirativní videa o digitálních učebních pomůckách pro mateřské školy a 1. stupeň základních škol, pokročilých digitálních učebních pomůckách pro základní školy a střední školy a dalších pokročilých digitálních učebních pomůckách pro základní školy a střední školy.

Informace ČŠI

Zdroj: www.csicr.cz

Metodická informace pro ředitele škol – prevence a postup při šetření stížností

V metodickém dokumentu Prevence a postup při šetření a vyřizování stížností a podnětů na úrovni škol a školských zařízení ČŠI vysvětluje základní pojmy a možné postupy při šetření stížností na úrovni školy, popisuje kompetence stanovené orgánům veřejné správy při šetření stížností. V příloze připojuje 10 praktických příkladů stížností a jejich komentář.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání

Zdroj: www.cermat.cz

Maturitní zpravodaj č. 61

Maturitní zpravodaj č. 61 přináší základní časový harmonogram jarního i podzimního zkušebního období maturitní zkoušky v roce 2023, představuje povinné a nepovinné zkoušky společné části, uvádí základní informace o profilových zkouškách a stručný návod navyplnění přihlášky k maturitní zkoušce.

Informace Národního pedagogického institutu

Zdroj: www.npicr.cz

Podpora mladistvých z Ukrajiny ve věku 15+, kteří nejsou žáky střední školy v ČR

NPI zpřístupnilo materiál určený mladistvým z Ukrajiny, kteří nejsou žáky střední školy v ČR, a to v češtině, angličtině a ukrajinštině. Je zaměřen na zodpovězení otázek Jak se stát žákem střední školy? Co mohu dělat dál? Kde najdu podporu?

Zdroj: Redakce Řízení školy, PhDr. Mgr. Monika Puškinová, Ph.D., poradenské služby ve školství