Neváhejte a rozjeďte to s Tandemem!

Vydáno:

K podpoře vzájemné česko-německé spolupráce škol lze využít Koordinační centra česko-německých výměn mládeže Tandem, která poskytují poradenské služby, zajišťují financování i zprostředkování možného partnerství. Žádost a vyúčtování jsou velmi jednoduché a podporu lze získat i opakovaně za sebou v průběhu jednoho roku. Prostě program, který je ušitý uměleckým školám „na míru“.

Neváhejte a rozjeďte to s Tandemem!
Mgr.
Iveta
Sinkulová,
ředitelka ZUŠ Říčany, předsedkyně KUR Středočeského kraje
Shodou okolností právě v Říčanech proběhl v září 2015 česko-německý kontaktní a plánovací seminář pro zástupce měst, obcí a aktivní subjekty v rámci partnerství měst a obcí, který organizovalo Koordinační centrum Tandem, a ZUŠ Říčany toho patřičně využila pro pokračování spolupráce s německou hudební školou Musikschule Borken (jednou ze dvou partnerských hudebních škol v rámci partnerství šesti evropských měst Twinningu Říčany). Celý projekt byl finančně podpořen nejen městem, ale i Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem za podpory MŠMT.
Do projektu „Town-Twinning“ neboli „partnerství měst“ se město Říčany zapojilo již v roce 1992. Hlavní podstatou spolupráce s dalšími evropskými městy jsou především výměnné programy dětí a mládeže v rámci místních organizací a spolků, a to jak sportovních, tak kulturních. Velký význam mají i zkušenosti z oblasti týkající se péče o seniory. Ideu partnerských měst podporují především orgány EU, které ji pokládají za důležitý nástroj pro budování aktivního občanství a uvědomění si společné evropské identity.
První návštěva muzikantů ze ZUŠ Říčany proběhla v rámci Town-Twinningu v září 2014 v německém Borkenu, kdy dechový soubor vystoupil na místním hudebním festivalu. Od té doby je ZUŠ Říčany se zdejší hudební školou v neustálém kontaktu a plánují se nejrůznější společné projekty.
Poslední dlouho připravovanou akcí bylo společné setkání muzikantů ze ZUŠ Říčany a Musikschule Borken. V rámci projektu „Hudba nemá hranice“ proběhly dva koncerty. První v kostele sv. Petra a Pavla, kde vystoupil Komorní orchestr ZUŠ Říčany a soubor historických nástrojů Saltarello z MS Borken. Posluchači mohli slyšet dobové renesanční a raně barokní nástroje v originálních skladbách. Druhý koncert v KC Labuť předčil očekávání všech organizátorů. Nejprve se představil Jugendsinfonieorchester z Borkenu. Krásně zvolený a vtipný program dokonale navodil atmosféru pro společný symfonický koncert dětí ze říčanské a borkenské hudební školy. Děti pod taktovkou dirigenta hrály s obrovskou chutí, zazněly skladby „od Bacha po Vlacha“, prostě koncert populárních melodií, který děti a posluchače velmi zaujal, čemuž odpovídala i reakce publika se závěrečným potleskem posluchačů ve stoje.
ZUŠ Říčany plánuje i další využití programu „Town-Twinning“. Stejný program, který zazněl v Říčanech, uslyší posluchači v Borkenu pravděpodobně v červnu 2016. Na konec srpna se pak připravuje společný „říčanský jazzový jam“, kde se sejdou v česko-německo-švédském projektu tři školy - ZUŠ Říčany, MS Borken a hudební škola ze švédského města Mölndal.
Další spolupráci jsme navázali s hudební školou Dreiländereck v německém Zittau (škola s kapacitou 3000 žáků). V plánu je také česko-německo-italský projekt, společně s italskou hudební asociací „Maberliner“ Pistoia.
Spolupráce se zahraničními školami dostává s Tandemem zcela jiný rozměr. Spolupráce s lidmi z tohoto projektu je vynikající a systém financování i jeho vyhodnocení dává možnost každému, aby projekt zvládl jednoduše, přehledně a především bez zbytečného „papírování“.
Kdo spolupracujete např. s rakouskými či německými školami, tak „neváhejte a rozjeďte to s Tandemem“!

Související dokumenty