MÚZA žije, tvoří, pracuje

Múza - je umělcova inspirace, umělecké nadání, ale MÚZA - je také sdružení Základních uměleckých škol Moravskoslezského kraje.

MÚZA žije, tvoří, pracuje
Blanka
Zátopková
předsedkyně Múzy a ředitelka ZUŠ J. R. Míši v Orlové
Mgr.
Pavla
Kovalová
tajemnice Múzy a ředitelka ZUŠ E. Marhuly v Ostravě – Mariánských Horách
V květnu 2006 proběhla na Základní umělecké škole (dále jen „ZUŠ“) J. R. Míši v Orlové-Porubě ustavující schůze zájmového sdružení právnických osob MÚZA. K registraci členských škol na krajském úřadě Moravskoslezského kraje (dále jen „KÚ MSK“) bylo zapotřebí přiložit jejich ověřené zřizovací listiny, schůzí schválené Stanovy a jména osob zmocněných jednat za sdružení. Těmi byly ředitelky Blanka Zátopková – předsedkyně Krajské umělecké rady MSK a Pavla Kovalová – zástupkyně škol MSK sdružených v Asociaci základních uměleckých škol České republiky.
V současné době MÚZA sdružuje 48 škol z celkového počtu 52 základních uměleckých škol Moravskoslezského kraje
(dále jen „ZUŠ MSK“)
všech zřizovatelů.
Důvody k založení MÚZY
byly hlavně ty, že ředitelé:
 
chtěli
podpořit společné akce škol, prezentovat práci ZUŠ na veřejnosti různými uměleckými formami;
 
cítili potřebu
dalšího vzdělávání, požadovali semináře k pracovněprávním předpisům i problematice řízení škol, chtěli ovlivnit činnost škol zvlášť v oblasti vytváření specifických výchovných a vzdělávacích programů;
 
pochopili, že založením sdružení se otevírá možnost
získávat finance z jiných zdrojů: akreditovat na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) vzdělávací semináře dle potřeb škol, dosáhnout na finance z
Eurofondů
(více na
www.muzamsk.cz
).
První společná akce členů MÚZY
proběhla dne 31. května 2007 v rámci 46. ročníku Mezinárodní interpretační soutěže a festivalu Beethovenův Hradec. Byla to koncertní přehlídka Beethoveniáda žáků ZUŠ MSK. Další rok následovala přehlídka Schubertiáda. Tradicí se pak staly od roku 2009 Múziády, při kterých se koná též ocenění nejúspěšnějších žáků krajských kol soutěží vyhlašovaných MŠMT.
Dopolední program Múziády je vždy motivován významnými výročími hudebních skladatelů
(2009 – Händel, Haydn, Mendelssohn-Bartholdy, Martinů, 2010 – Schumann, Chopin, Čajkovskij a Fibich, 2011 – Mozart, Dvořák, Bartók).
V odpoledním programu se představují krajští vítězové jednotlivých soutěží a z celého dne je pořízen záznam na DVD.
Přehlídka probíhá v romantických prostorách Červeného zámku v Hradci nad Moravicí.
V roce 2009 jsme uskutečnili I. koncert učitelů Moravskoslezského kraje. Konal se v Krnově, další proběhly v roce 2010 v Opavě a v roce 2011 v Českém Těšíně. Koncerty se uskutečňují v rámci Dne hudby.
Ve spolupráci s Národním institutem dalšího vzdělávání Ostrava se podařilo radě MÚZY zajistit
cyklus seminářů pro ředitele ZUŠ MSK: 2006 – Těrlicko, 2007 – Dolní Bojanovice, 2008 – Řeka, Rožnov pod Radhoštěm a Kroměříž.
Již v průběhu roku 2007 začali ředitelé dnešních pilotních ZUŠ – Pavla Kovalová (ZUŠ E. Marhuly Ostrava – Mariánské Hory) a Jiří Taufer (ZUŠ Rýmařov) připravovat ve spolupráci s panem Hynkem Böhmem (z Institutu EuroSchola v Třinci) projekty ušité na míru vzdělávacím potřebám sdružení. Podrobně se seznámili s
dotační politikou Evropské unie
v období 2007 – 2013 a
s možnostmi získat dotace pro vzdělávací činnost.
Začali zpracovávat podklady pro projekty zaměřené na další vzdělávání pedagogických pracovníků (dále jen „DVPP“).
Úsilí se zdařilo
a v současné době probíhají pro ředitele a učitele ZUŠ dva rozsáhlé projekty.
Hlavním cílem obou probíhajících projektů je
zlepšit a rozvíjet klíčové kompetence pedagogických pracovníků a jejich vedení s důrazem na realizaci probíhající kurikulární reformy
v ZUŠ. Sdružení MÚZA získalo pro svou instituci i pro všechny prováděné vzdělávací programy
akreditaci na MŠMT.
Velmi důležitou skutečností je také, že
odbornými garanty v projektech MÚZY jsou učitelé-odborníci z pilotních škol, kteří mají již bohaté zkušenosti se zaváděním svých ŠVP.
Takto jsou provázány nejen teoretické výstupy projektu, ale veškeré
semináře jsou vhodně propojeny s praktickými zkušenostmi.
Těchto 15 garantů – expertů na odborné části ŠVP – organizuje pro své kolegy ze škol odborné semináře a tvoří metodické centrum. Zájemcům poskytují
informační servis.
Projekt č. 1
Podpora rozvoje klíčových kompetencí řídících a budoucích řídících pracovníků ZUŠ
(Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj) téměř dokončil vzdělávání vedoucích pracovníků na nové podmínky, které do uměleckého školství přináší kurikulární reforma.
Návazný projekt č. 2
Artprogram
je určen pouze školám Moravskoslezského kraje. Je zaměřen na to, aby pomocí DVPP připravil podmínky pro tvorbu a implementaci ŠVP pro celé kolektivy ZUŠ. Od března 2010 se tak
kantoři těchto ZUŠ začínají na dvoudenních seminářích seznamovat s problematikou kurikulární reformy a dochází tak k jejímu postupnému oddémonizování i mezi řadovými učiteli.
V současnosti je již
projekt ve dvou třetinách své realizace
a můžeme konstatovat, že nepochybně přináší své ovoce v podobě návrhů ŠVP. Lektoři, kteří se pohybují po celé republice, potvrdili, že
vzdělávací nabídka a míra informovanosti o kurikulární reformě v Moravskoslezském kraji momentálně převyšuje zbytek České republiky.
Lze tedy předpokládat, že
ŠVP našich ZUŠ budou patřit k republikové špičce.
V průběhu školního roku 2011/2012 dojde k ukončení poslední třetiny projektu. Půjde zejména o
dokončení vzdělávání pro školní týmy a také o vzájemnou výměnu zkušeností, institucionalizovanou pod názvem
benchlearning.
Jako náhradu za skončený projekt Podpora budeme ve školním roce 2011/2012 realizovat Artprogram 23. Je taktéž financován prostřednictvím Moravskoslezského kraje. Rozdíl mezi tímto projektem a těmi předchozími tkví především v klíčových aktivitách.
Předchozí projekty jsou cíleny výhradně na kurikulární reformu na ZUŠ v MSK, zatímco tento nový projekt počítá s tím, že ŠVP už máme většinou dobře napsané a můžeme se kromě reformy věnovat i jiným věcem, které ke své práci nutně potřebujeme.
Zveme rovněž všechny k návštěvě stránek projektů ZUŠ Moravskoslezského kraje –
www.artprogram.cz, které kromě své projektové funkce také hraje roli jakési neformální platformy základního uměleckého vzdělávání východu České republiky.

Související dokumenty