Zima končí, jaro začíná...!

Vydáno:

Pro dnešek jsem si pro vás a pro děti připravila tvoření zimní, kterým dáme letos definitivní sbohem paní Zimě. Proto si dnes také vyzkoušíme různé druhy technik a kouzel s papírem, lepidlem a vodovými barvami. Začneme zamrzlým oknem a skončíme přivítáním jara 3D obrázkem.

Zima končí, jaro začíná...!
Alexandra
Hejlová,
výtvarnice
ZAMRZLÁ OKNA
Budeme potřebovat:
-
bílé čtvrtky velikosti A4, ale klidně A3
-
modrou, vodou ředitelnou barvu (tempery, vodovky)
-
nůžky
-
štětec
-
igelitové pytlíky
Postup:
1.
Nejprve si připravíme bílou čtvrtku, kterou děti celou pomalují modrou barvou - temperou nebo vodovými barvami, na kterou klademe za mokra pomačkané igelitové pytlíky, které necháme na čtvrtce, dokud barva pořádně nezaschne, to je v této fázi nejdůležitější moment (tato technika s igelitem nám umožní efekt zamrzlého okna).
2.
Po zaschnutí barvy opatrně sundáme z obrázku igelity. Hned vidíme, jak nám igelit dokonale vytvořil dojem zamrzlých oken. Můžeme s klidem říct - mráz kreslí na okna obrázky!
3.
Další náš krok bude vystříhat z připravené bílé čtvrtky proužky (celkem 6 ks proužků takové délky, jakou máme velikost našeho zamrzlého okna, a to jak na výšku, tak i na šířku, a hlavně nesmíme zapomenout, jak okno vypadá). Dnes se budeme tak trochu držet i reality.
4.
Když máme připravené proužky, začneme je pomalu lepit po všech čtyřech stranách a také uvnitř okna uděláme „kříž“. Do našeho mrazivého okna můžeme dále z dalších vystříhaných kousků bílé čtvrtky vytvořit rampouchy a také můžeme, což celý obrázek přivede k dokonalosti, vystřihnout siluetu - například kočky, která se nám z okna bude dívat na tu mrazivou zimu venku. Tím máme celý zimní obrázek hotový.
SRDCOVÝ STROM
Budeme potřebovat:
-
bílé čtvrtky
-
červené, růžové, fialové papíry (z těch budeme stříhat srdíčka)
-
hnědý papír (na kmen a větve stromu)
-
nůžky
-
štětce
-
tekuté lepidlo Herkules nebo PVA Glue (dále můžete použít na decoupage)
Postup:
1.
Tento námět je velice jednoduchý, leč líbivý. Nejprve si vystřihneme několik srdíček v barvě či barvách, jaké se dětem budou nejvíce líbit. Já zvolila barvy červenou, růžovou a fialovou. Čím víc srdíček nastříháte, tím lépe! Pak si děti nastříhají kmen stromu (pokud možno nepravidelný tvar, tím opět docílíte efektnějšího dojmu) a v neposlední řadě větve stromu.
2.
Jakmile máte nastříháno, vezmete si čistou bílou čtvrtku, na kterou nalepíte nejprve kmen stromu a jeho větve. Do koruny stromů, do větví pak děti lepí srdíčka, která různě rozprostřou jako listy stromu. Tím obrázek zakončíme.
JARNÍ OBRÁZEK 3D V RÁMEČKU
Budeme potřebovat:
-
papírovou lepenku, tedy staré krabice, ze kterých si opatrně vystřihneme čtverce, obdélníky různých velikostí
-
barevné papíry
-
tekuté lepidlo HERKULES nebo opět PVA Glue
-
štětce
-
hedvábné papíry (například zelený na travičku)
-
nůžky
-
tavnou lepicí pistoli
-
hračky, postavičky z Kinder vajíček apod.
-
různé drobnosti na dozdobení (umělé kytičky, korálky, lístečky, bavlnky apod.)
Postup:
1.
Zde platí dvojnásob - fantazii se meze nekladou, tady se děti mohou vydovádět! Já jsem zvolila ukázku obrázku, kde malý Matyášek použil svého milovaného koníka, který se pase na louce poseté kytičkami. Vy si ale můžete zvolit cokoliv jiného! Nejprve si ovšem zase připravíme a nastříháme materiál, který budeme potřebovat. To znamená, že jako první vystříháme z krabice takovou velikost a tvar, jaký budeme potřebovat na jarní obrázek. Pak si vystříháme čtyři proužky papírové lepenky na stávající rámeček - podle toho, jakou jsme zvolili velikost obrázku.
2.
Dalším krokem bude lepenku polepit barevným papírem. Nejprve si nalepíme pozadí našeho obrázku. My zvolili modrý papír, barvu nebe. Pak jinou barvou, aby byla kontrastní a svěží, protože již tvoříme jarní obrázky, polepíme proužky z lepenky, které pak slepíme dohromady a budeme z nich mít rámeček na náš obrázek.
3.
Nyní z proužků sestavíme rámeček. V tomto případě již použijeme tavnou lepicí pistoli, aby nám rámeček dobře držel. Lepidlo nakapeme do rohů lepenky a spojíme, tak máme rámeček hotový.
4.
V této chvíli nás čeká další krok - přilepit rámeček na náš obrázek, rovněž tavnou lepicí pistolí. Všechny čtyři strany pokapeme důkladně lepidlem a rámeček chvíli přidržíme. Téměř okamžitě bude rámeček držet!
5.
Nyní obrázek dokončíme a postupně nalepíme to, co chceme v obrázku mít. Opět doporučuji lepit tavnou lepicí pistolí, a to hlavně hračky z Kinder vajíček a věci těžší, jako jsou například korálky. Ze zeleného hedvábného papíru jsme nastříhali v malém proužku trávu a nalepili ji do obrázku. Potom jsme lepili další věci v obrázku (slunce, kytky, koně atd.).

Související dokumenty