Výroba sněžítek, dóziček a svícnů

Vydáno:

Dnes si z obyčejných sklenic od okurek, zelí, marmelád, kompotu... vykouzlíme třpytivá sněžítka. Děti budou nadšené! Dále si pak vyrobíme luxusně vypadající dózy na různé věci - tužky, pastelky, malé figurky třeba z Kinder vajíček apod. Navíc si ještě k tomu vytvoříme svícínek, který dodá tu správnou atmosféru. To vše velmi lehce a jen v pár krocích.

 

Výroba sněžítek, dóziček a svícnů
Alexandra
Hejlová,
výtvarnice
SNĚŽÍTKO
Budeme potřebovat:
-
skleničku se šroubovacím víčkem (od marmelády, kompotu nebo třeba i starou kořenku)
-
malou hračku, figurku, panenku (třeba právě z Kinder vajíčka)
-
tavnou lepicí pistoli
-
vodu
-
třpytky
-
lékařský glycerin (ten koupíte v každé lékárně za pár korun, ale není nutný, jde o to, že třpytky s glycerinem pomaleji padají dolů)
Postup:
1.
Nejprve si připravíme skleničku, kterou jsme pořádně vymyli a vysušili. Připravíme si víčka, na která pomocí tavné lepicí pistole zvolenou hračku či figurku doprostřed víčka ze spodu přilepíme.
2.
Poté vezmeme připravené třpytky různých barev a tvarů a nasypeme je do skleničky. Je na vás, jaké množství zvolíte, ale já se držím zlatého pravidla - méně je více! Poté do skleničky s třpytkami nalijeme vodu, a to asi zhruba dvě třetiny. Zbytek skleničky dolijeme lékařským glycerinem, tak aby nám pod hrdlem skleničky zůstalo kousek místa. Skleničku pomalu zašroubujeme a sněžítko máme hotové!
DÓZIČKA
Budeme potřebovat:
-
opět skleničku se šroubovacím víčkem (od marmelády, kompotu nebo třeba i starou kořenku)
-
malou hračku, figurku, panenku (třeba právě z Kinder vajíčka)
-
tavnou lepicí pistoli
-
akrylové barvy
-
štětec na barvy
Postup:
1.
Nejprve si opět i v tomto případě připravíme skleničku, kterou jsme pořádně vymyli a vysušili. Připravíme si víčka, na která také pomocí tavné lepicí pistole zvolenou hračku či figurku nalepíme doprostřed víčka, ale tentokrát pozor (zde je to opačně), shora!
2.
Po zaschnutí lepidla můžeme figurku nabarvit odstínem, jaký jsme si zvolili, ale dózičce nádech luxusu dodá zlatá či stříbrná barva (prodává se v jednotlivých tubičkách v každém papírnictví a výtvarných potřebách), to pro případ, kdyby děti dózičky vyrobily třeba jako dárky maminkám. Den matek se blíží a myslím, že toto by byl velmi krásný dárek - třeba na kosmetické tampony. Po důkladném zaschnutí barvy můžeme víčko zašroubovat a máme tu nádhernou dekorativní dózičku.
SVÍCEN
Budeme potřebovat:
-
opět skleničku, ale tentokrát víčko nepotřebujeme
-
třpytky
-
tekuté lepidlo Herkules
-
štětec
-
čajovou svíčku (můžeme dětem zakoupit led-čajové svíčky pro jejich větší bezpečnost)
1.
I v tomto třetím případě si připravíme skleničku, kterou jsme pořádně vymyli a vysušili. Pak sklenici potřeme tekutým lepidlem Herkules a posypeme barevnými třpytkami. To, co nám popadalo mimo skleničku, nevyhazujeme, ale ještě skleničku opatrně vyválíme po pracovní desce v přebytcích třpytek.
2.
Teď už jen necháme důkladně skleničku, tedy již náš svícínek, zaschnout a můžeme do něj vložit čajovou svíčku a máme hotovo.

Související dokumenty