Malý vědec

Vydáno:
Malý vědec
Mgr.
Dagmar
Findová,
odborná redaktorka Speciálu pro školní družiny
Pod těmito názvy se skrývají základy přírodních věd, jako je chemie, biologie, fyzika a pro někoho i matematika. Děti s oblibou říkají, že budou „hokusy pokusy“. Tato zájmová činnost bývá nejvděčnější u dětí od mateřské školky až do druhé třídy.
Zahrát si na malé vědce mohou děti i v družině. Je řada pokusů, které nejsou náročné na materiál ani přípravu. Některé pokusy si mohou děti dle jednoduchého návodu vyzkoušet samy. Ze zkušenosti vím, že pokud se jim do ruky dostane k takovému pokusu i „protokol“, jsou nadšené. Do protokolu si mohou zapsat pomůcky, postup i jak se jim pokus povedl. Neodmyslitelnou součástí by pro tuto věkovou kategorii měl být i maskot, který děti provede řadou pokusů. Např. oslík Karlík, který na své cestě potkává řadu zvířátek, která mu radí s pokusy, měl opravdu úspěch. Obrázek maskota může být součástí protokolu a děti si ho mohou vybarvit.
Jako první ukázku z řady osvědčených a atraktivních pokusů jsem vybrala jeden, který se bude dětem zaručeně líbit. Dnešní zastavení oslíka Karlíka je totiž v Egyptě, kde mu velbloud Venda ukazuje, jak vyvolat Faraonovy hady.
FARAONOVI HADI
Na tento pokus není složité sehnat pomůcky, nicméně je trošku náročnější na prostor. Pokus provádí paní učitelka, protože se jedná o manipulaci s ohněm. Doporučuji dělat v otevřeném prostoru, kde moc neprofukuje. Je třeba dávat si pozor, protože ingredience se zapalují. A tím je pokus pro děti opravdu zajímavý. Z ohně totiž postupně vylezou tlustí šediví hadi.
Pomůcky: jedlá soda, cukr, PEPO (pevný podpalovač), porcelánová destička nebo jakákoli nehořlavá deska, miska na promíchání surovin, zápalky, špejle
Postup: Nalámejte nebo nakrájejte pevný podpalovač na kousky cca velikosti kostek cukru. Na porcelánové destičce vytvořte z kousků podpalovače útvar ve tvaru kruhu o průměru cca 15 cm s důlkem uprostřed. Přirovnala bych to k tvorbě nudlového těsta do polévky - kopeček mouky s důlkem na vajíčko. Namísto vajíčka ovšem nasypeme doprostřed jedlou sodu promíchanou s cukrem krupice v poměru 1: 9 (lžička sody a 9 lžiček cukru). Odstraníme z okolního prostoru hořlavé věci a podpalovač opatrně špejlí zapálíme. Jakmile oheň pronikne k sodě smíchané s cukrem, začne se tvořit útvar, který připomíná šedivého hada. Útvar je křehký, měkký, má konzistenci ztuhlé pěny a je samozřejmě horký. Úspěšný pokus poznáte jednoduše, had se bude kroutit a nabývat na délce.
Závěr: Pokud by se zvídavé děti dožadovaly vysvětlení, proč had roste, neváhejte jim ho podat. Pro malé děti z mateřské školky je dostačující odpověď to, že had je zvědavý a vylézá z písku (písek je totiž také možné použít namísto podpalovače jako nehořlavou směs, ale je třeba v tomto případě použít jako podpalovač ethanol, který se lehce nakape na písek). Pro zvídavější děti, které se nenechají jen tak odbýt, je možné vysvětlit, že při hoření cukru vzniká uhlík, který tvoří tělo hada, a tepelným rozkladem jedlé sody vzniká oxid uhličitý, který uhlík nadouvá a had roste. Jednoduše hada krmíme. Pokud si přivoníte, ucítíte vůni karamelu, která vzniká spalováním cukru.
Poznámka pro předvádějícího: Při manipulaci s tuhým podpalovačem doporučuji kvůli zápachu použít gumové rukavice. Při zápalu podpalovače dodá atmosféru napětí jednoduchá věc, dáte dětem na oči ochranné brýle. Měly by být součástí každé chemické laboratoře. Jednak tím děti ochráníte a zároveň přidáte pokusu na atraktivitě.
Přidanou hodnotou pokusu může být povídání o velbloudech a hadech, tedy trochu přírodopisu. Lehká návštěva zeměpisu zmínkou o Egyptě nebo dějepisná informace o tom, kdo to byl faraon, je vítána.
Celkový čas, který vám samotný pokus zabere včetně přípravy, je cca 25 minut. Dalších 10 minut dětem zabere vyplnění případného protokolu, samozřejmě s vaší asistencí, a pokud posledních deset minut strávíte již zmíněnou debatou, je program na jednu vyučovací hodinu připraven.
Přeji vám vydařený pokus a hodně dětských úsměvů.

Související dokumenty