Zdraví a bezpečí našich dětí

Vydáno:

Každý z nás jistě ví, jak je důležité naše zdraví a bezpečí. A nejen to naše, ale i našich dětí. Je potřeba znát rizika a hlavně vědět, jak jim předcházet či jak se v krizové situaci zachovat. Úkolem každého rodiče je připravit své dítě na možné setkání s nebezpečím. A je to i úkol pro pedagogy, těmi v mateřských školách počínaje. Nemluvě o tom, že každý pedagog by se v případě potřeby měl umět postarat nejen sám o sebe, ale i o děti, které jsou mu svěřené.

Zdraví a bezpečí našich dětí
Vzdělávání v oblastech ochrany člověka za běžných rizik, mimořádných událostí a dopravní výchovy
Ing.
Veronika
Krajsová
 
prezidentka Asociace Záchranný kruh, příslušnice HZS Karlovarského kraje, koordinátorka preventivně výchovné činnosti HZS
 
Lukáš
Hutta
 
výkonný manažer Asociace Záchranný kruh, lektor, bývalý pracovník ZZS Karlovarského kraje
Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání je doslova naplněn tématy, která se týkají zdraví a bezpečí našich dětí. Stejně tak i RVP pro základní vzdělávání. Znalosti dětí v těchto oblastech vedou k naplnění těch nejdůležitějších klíčových kompetencí pro jejich život.
Ale jak naučit děti správnému a bezpečnému chování? Jak docílit toho, aby si dokázaly poradit v každé krizové situaci? Pro pedagoga je toto jistě nelehký úkol. Rizik je mnoho, jsou doslova na každém kroku. Důležité je použít kvalitní výukové materiály, které jsou přehledné, odborně zpracované, ale zároveň snadno pochopitelné i pro ty nejmenší. Ale kde je vzít? Jak si vybrat?
Odpověď je snadná: „ZÁCHRANNÝ KRUH“
Asociace Záchranný kruh
je organizace, která vznikla již v roce 2005. Sdružuje všechny záchranářské subjekty a další instituce. Od počátku své existence se pak tato organizace věnuje vývoji a realizaci projektů, které významně pomáhají pedagogům ve vzdělávání jejich žáků. Asociace se kromě jiného významně podílela i na již zmíněných změnách RVP ZV. Materiály
Záchranného kruhu
získaly řadu významných ocenění, projekty mají záštitu MŠMT i Senátu Parlamentu ČR.
INTERNETOVÝ BEZPEČNOSTNÍ PORTÁL
Tento portál vznikl vůbec jako první projekt asociace. Dnes ho navštěvuje 400 000 uživatelů měsíčně a registraci na tomto webu má více jak 5 000 pedagogů. Aktivně ho využívá zhruba 3 500 škol z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Kromě aktuálního zpravodajství, výstrah, kalendáře akcí apod. obsahuje všechny výukové materiály, které kdy asociace vytvořila. Ty jsou pak volně k užití, spuštění či stažení. Naleznete zde
multimediální učebnice, pracovní listy, metodiky, testovací systém, podklady pro projektové vyučování nebo rozsáhlou databázi obrázků pro vlastní tvůrčí činnost.
Za širší zmínku jistě stojí
multimediální učebnice.
Aktuálně je v nabídce
Záchranného kruhu
celkem 14 titulů. Všechny jsou plně multimediální, k použití na jakékoliv interaktivní tabuli či PC. Programy jsou dabované známými osobnostmi, své hlasy propůjčili např. Kryštof Hádek, Ivana Andrlová, Vladimír Čech, sourozenci Gondíkovi nebo Martin Dejdar. Učebnice jsou členěny dle použití na I. a II. stupeň základních škol, přičemž jejich použití je možné jak v mateřských, tak i středních školách. Mezi zpracovanými tématy lze najít programy pro dopravní výchovu, výuku první pomoci, problematiky požárů, povodní, havárií, zemětřesení, atmosférických poruch a dalších mimořádných událostí. Zpracována jsou i témata, která se týkají běžných rizik, jako jsou například úrazy nebo osobní bezpečí, kam řadíme setkání s cizí osobou, kriminalitu a sociálně patologické jevy – šikanu, hráčství, návykové látky a další. Většina programů je doplněna o kontrolní testy, interaktivní vzdělávací hry či pracovní listy ke stažení. Všechny učebnice jsou spustitelné bezplatně přímo z webu Záchranného kruhu – stačí jen registrace.
Testovací systém – stačí vám 2 minuty
Prověření znalostí vašich žáků je velmi důležité. Zcela nejlepším způsobem je prověření jejich praktických dovedností. Dobře může ale posloužit i jednoduchý test. Abyste nemuseli dlouze vymýšlet jednotlivé otázky, připravila pro vás
Asociace Záchranný kruh
rozsáhlý testovací systém. Ten obsahuje databázi více jak 1000 otázek, které si můžete do vámi připravovaného testu přidat ručně, nebo nechat systém otázky vybrat náhodně dle vámi zadaných kritérií. Pokud by vám však nějaká otázka chyběla, máte možnost si vytvořit i své vlastní otázky. Hotový test můžete vyplňovat online nebo si jej můžete vytisknout – s ilustračními obrázky či bez nich. Vygenerovat si můžete samozřejmě i správné řešení.
Fantazii se meze nekladou
Každý pedagog je svým způsobem stále dítětem. Měl by si umět hrát a tvořit. Na portálu
www.zachrannykruh.cz
má k tomu k dispozici celou řadu podkladů a materiálů. Asi nejzajímavější je databáze obrázků, ve které může pedagog vyhledávat a stahovat obrazové podklady pro své budoucí prezentace, pracovní listy či další materiály. Databáze k dnešnímu dni čítá necelých 4 000 obrázků a další stále přibývají.
Velmi oblíbené je mezi žáky tzv. projektové vyučování. Záchranáři ze
Záchranného kruhu
nachystali pro inspiraci návrhy tzv. „stanovišť“, které mohou sloužit právě jako námět pro projektové dny či týdny. V každém stanovišti nalezne pedagog metodiku provedení, potřebný teoretický základ a celou řadu obrazových pomůcek a podkladů – kartičky s obrázky, úkoly apod.
DESKOVÉ HRY NIKDY NEOMRZÍ
Pro nejmenší nachystali odborníci z asociace ucelenou řadu deskových her.Ty se věnují tématům, jako jsou osobní bezpečí, běžná rizika, dopravní výchova, ekologická výchova, mimořádné události nebo požáry. Obsahují celkem 33 deskových vzdělávacích her a více jak 1 550 nejrůznějších dílků.
Alternativou k deskovým hrám je pak interaktivní program „Malý záchranář“, který je dostupný opět bezplatně na webu a obsahuje ekvivalenty všech 33 deskových her v interaktivní podobě.
Vzdělávání v oblastech běžných rizik a mimořádných událostí je dlouhodobý a nikdy nekončící proces. Je potřeba se mu věnovat již od těch nejmenších, pokračovat na základní či střední škole a nepřestat ani v dospělosti. Vždyť i samotný pedagog by měl umět zvládat všechny krizové situace – měl by umět se postarat o „svých“ 30 dětí, které jsou mu svěřeny.
Záchranný kruh
může být v této složité úloze významným partnerem úplně každého. Lidé ze
Záchranného kruhu
jsou připraveni pomoci každému a můžete se na ně kdykoliv obrátit.

Související dokumenty