Program "Rodiče vítáni" jsme otevřeli i pro mateřské školy

Vydáno:

Program Rodiče vítáni se snaží podporovat a napomáhat spolupráci mezi konkrétními školami a rodiči dětí, které tyto školy navštěvují. Hlavním nástrojem rozvoje spolupráce je vymezení oblastí a témat, která kvalitu takové spolupráce definují.

Program „Rodiče vítáni“ jsme otevřeli i pro mateřské školy
 
Libor
Kočí
 
manažer značky Rodiče vítáni
Školy se hodnotí samy a celý proces přihlášení ke značce je vlastně autoevaluací s využitím kritérií značky. Na základě naplnění určitého počtu kritérií získávají školy certifikát značky Rodiče vítáni. O tom, zda škola jednotlivá kritéria opravdu splňuje, rozhodují v konečném důsledku rodiče. Škola tak musí být poctivá nejen k rodičům, ale hlavně sama k sobě. K dnešnímu dni se do programu
Rodiče vítáni
zapojilo již 604 škol. Od února 2015 přijímáme také mateřské školy.
První mateřskou školou certifikovanou značkou Rodiče vítáni je MŠ V Úvalu, o. p. s., se sídlem v Praze 5. Zeptali jsme se Kateřiny Věrtelářové, ředitelky školky, jaké zkušenosti má se spoluprací s rodiči a proč se do programu rozhodla zapojit.
Odkdy se cíleně věnujete spolupráci s rodiči? Proč jste se pro ni rozhodli a jak vaše spolupráce s rodiči vlastně vypadá?
Od úplného počátku existence školy v roce 2003 žádná jiná cesta pro nás nepřipadala v úvahu. Škola je otevřená, kdykoli se může kdokoli podívat, jak s dětmi pracujeme, máme otevřeno od 6:30 do 18:00, ve druhé polovině roku jsou velmi oblíbené naše „hrací pondělky“ (kdo chce, může si k nám přijít pohrát, zeptat se na to, co ho zajímá, nebo si jen tak popovídat). Komunikujeme, respektujeme jak rodiče, tak děti, spolupracujeme v mnoha úrovních i situacích. Rodiny jsou pro nás partnery.
Můžete nám přiblížit, co všechno společně s rodiči děláte?
Denně se setkáváme, denně spolu prohodíme pár slov. Jsme k dispozici ke konzultaci, ať už se týká čehokoli, jsme připraveni podat pomocnou ruku. Stejně tak, pokud potřebujeme něco my, rodiče jsou vždy ochotni nám pomoci. Příklad z tohoto týdne: v pondělí večer jsem napsala na naše webovky prosbu o papírové kapesníky, které docházely, a během úterý a středy byla škola doslova „zavalena“ kapesníky ve všech podobách.
Nebo naše tradiční hra na Ježíška: každý, kdo se chce zapojit, přinese pod školkový stromeček dárek, který ve škole zůstane (rodiče si vybírají ze seznamu na nástěnce, který reflektuje naše potřeby i přání dětí). Díky tomu můžeme během Vánoc doplňovat a obnovovat hračky ve velkém rozsahu. Věřte, že je jenom minimálně rodin, které se nezapojí. Nikdo nic nekontroluje, ale podle kupy dárků, která se pod stromečkem každoročně sejde, tomu nemůže být jinak. Společné posezení pod školkovým stromečkem patří k velmi oblíbeným společným akcím.
Pořádáme i jiné společné akce pro děti a jejich rodiče, které se setkávají s velkým ohlasem - výtvarné dílny, brigády, hory, tábory, výlety za čerty. Těchto akcí se zúčastňují nejenom široké rodiny dětí, které školu právě navštěvují, ale i jejich přátelé či mnozí absolventi a jejich rodiny.
A co s novými rodiči, jak se vám je daří zapojit do zaběhnutého chodu školky?
Spolupráce mezi námi se tak nějak dědí. Vzhledem k atmosféře, vstřícné a otevřené komunikaci, vzhledem ke komunitě, která se okolo školy vytvořila, jdou tyto věci tak nějak samovolně. Stejně jako velké děti táhnou ty malé, „staří“ rodiče táhnou ty nové.
Proč jste se rozhodli ke značně Rodiče vítáni přihlásit, co to školce podle vás přinese?
Přihlásit naši mateřskou školu jsem chtěla hned v počátcích fungování značky, neb se mi to zdálo jako krok směrem, kterým chceme jít, a jako logické vyústění naší spolupráce s rodiči. Nicméně jako mateřinky jsme si musely nějakou dobu počkat. Navíc se mi líbil princip autoevaluace, který je pro naši práci velmi důležitý, i když ne každý ho umí uchopit. Značku chápeme jako dobrou reklamu, jako další referenci o škole pro rodiče, jako další indicii při zjišťování informací o tom, kam by měl rodič své dítě přihlásit. Je to jasná informace o tom, kterým směrem se škola vydala.
Jakým způsobem jste o tom, že školka má značku Rodiče vítáni, informovala rodiče?
Rodiče věděli, že o značku žádáme. Jednak jsou denně informováni o dění ve škole, a to na našem webu, jednak jsme ve velmi úzkém kontaktu: mluvili jsme spolu o tom na horách, kde jsme byli společně s rodiči i dětmi. Když jsem se rodičů ptala, zda značku znají, hodně jich odpovědělo, že ano (logo visí i na naší spřátelené ZŠ či gymnáziu). Po získání certifikátu jsem informaci vyvěsila na úvodní stránku našeho webu. Okamžitě jsme měli zpětnou vazbu, rodiče proklikávali na vaše stránky, zjišťovali, v jaké dobré společnosti se to naše malá mateřinka ocitla, mluvili spolu o tom, ptali se. Ceduli jsme vyvěšovali až za několik dní, ale do té doby již většinu informací rodiče měli. Navíc jsme ještě vyvěsili kopii certifikátu do vývěsky školy, takže informováni jsou i kolemjdoucí.
Co je pro vás největší překážkou v komunikaci s rodiči, a co vám naopak pomáhá nebo by vám pomohlo?
Překážkou v komunikaci je samozřejmě nedostatek času na obou stranách. Proto jsou tak oblíbené společné akce, kde je na obyčejné popovídání daleko více času. Na těchto akcích se tvoří ta správná komunita, respektive přátelství mezi jednotlivými rodinami, která přetrvává roky.
Máte nějakou radu, kterou byste chtěla sdílet s ostatními školkami, něco, co se vám osvědčilo?
Škola je služba jako jakákoli jiná. Mějte na paměti, že vy jste tam pro děti a jejich rodiny, nikoli ony pro vás. Investujte svůj čas, svou energii, bohatě se vám to vrátí.
A co byste poradila rodičům, aby se jim lépe spolupracovalo se školkou?
To, že dáváte dítě do mateřské školy, neznamená, že přestáváte být odpovědní za jeho výchovu, pohodu a rozvoj, ale otevřená spolupráce se školou vám i vašemu dítěti pomůže a bohatě se vám vyplatí. Pomáháte tím svému dítěti.
Které kritérium značky Rodiče vítáni vám dalo nejvíce práce naplnit a proč?
Kritérium, které jsme nenaplnili, a mě to mrzí, je kritérium, které se týká otevřené diskuse o škole či jiných tématech na webu školy. A přitom k tomu máme předpoklady i veškeré technické prostředí, ale už opravdu nemám ani já, ani moje zástupkyně časovou dotaci na moderování této „nástěnky“. Zbylé dvě paní učitelky se toho ujmout nechtějí.
Pakliže vás informace o programu Rodiče vítáni zaujala, chcete se dozvědět víc, případně jste se již rozhodli do programu zapojit a získat značku, navštivte webové stránky www.rodicevitani.cz, kde naleznete všechny potřebné informace.

Související dokumenty