Hudba hrou

Vydáno:

Je dávno známo, že hudba pozitivně působí již na malé děti. Ty milují zpěv, tanec, hru na hudební nástroje i poslech hudby. A tak není nic krásnějšího, než když je hudba doprovází až do dospělosti. Už malé děti v mateřských školách můžeme hravou formou seznamovat s notičkami a vést je k citlivému vnímání hudby.

Hudba hrou
Bc.
Jarmila
Závěrková
DiS.
hudební pedagog a autorka hudebních metodických pomůcek
Hudební výchova je naprostou samozřejmostí ve všech školkách. Ráda bych vás však seznámila se zajímavými tipy, jak s dětmi více a jinak rozvíjet hudební cítění i základy hudební teorie tak, aby se dětem hudba stala celoživotní radostí.
V rámci hudebního kouzlení rozvíjíme oblast vědomostí, jemné motoriky, výtvarné činnosti, spontánní pohybové aktivity, oblast hrubé motoriky, sluchu a artikulace. Dále podporujeme hlasový i pohybový projev, příjemnou atmosféru v kolektivu, kreativitu, talenty, relaxaci a uvolnění.
Jednotlivé tipy lze provádět během jednoho dne nebo je průběžně využívat v rámci celého týdne.
KONKRÉTNÍ TIPY PRO HUDEBNÍ TVOŘENÍ
1. Tvorba vločky
Vytvoříme si spolu s dětmi papírové vločky.
2. Tanec s vločkou
Každé dítě drží v ruce jednu sněhovou vločku. Všichni společně zpívají píseň „Padá sníh, padá sníh, pojedeme na saních“. Ideálně za doprovodu hudebního nástroje (klavír, kytara...). Děti zpívají a s vločkou v ruce tancují. Jako se sněhové vločky snášejí z nebe. Tanec je naprosto spontánní, necháváme děti se přirozeně projevovat a improvizovat.
3. Relaxace
Poté, co se všechny vločky snesou k zemi, děti si lehnou na koberec. Leží na zemi jako čerstvě napadaný sníh. Vedeme je klidným hlasem do uvolnění za doprovodu jemné, něžné melodie. Tu lze hrát na hudební nástroj nebo ji můžeme pustit z přehrávače. Ideálně se k tomu hodí relaxační hudba či zvuky přírody. Děti tak vedeme ke zklidnění, tolik potřebnému v dnešní uspěchané době. A zároveň k uvolnění a soustředění se na poslech hudby.
Jak tanec, tak relaxaci doporučuji provádět alespoň deset minut, aby tělo mělo dostatek času se do všeho ponořit.
4. Notička
Poté, co se děti pohybově i zvukově projevily a následně zklidnily, jsou skvěle připravené soustředit se na řízenou činnost. V té můžeme děti seznámit s hudebním pojmem „nota“. Ta dává vzniknout všem písničkám. Např. v hudební knížečce Hudba hrou s opičkou Notičkou najdeme hravou a vtipnou formou předkreslenou notičku (viz obrázek). Díky básničce spolu s obtahováním předkresleného motivu poznávají děti notičku a zároveň si procvičují jemnou motoriku.
Následně si s dětmi povídáme o tom, jaké znají notičky. Proč vůbec existují a k čemu slouží. A protože se z notiček kouzlí písničky, můžeme si na závěr nějakou zazpívat.
Knížečku Hudba hrou s opičkou Notičkou naleznete na www.hudbahrou.webnode.cz
V příštím čísle se můžete těšit na to, jak opička Notička seznamuje děti s notovou osnovou, a další tipy na hudební kouzlení s nejmenšími.

Související dokumenty