Zážitkové odpoledne

Vydáno:

Každý z nás má radost, když něco hezkého prožije a o své prožitky se potom velmi rád podělí s ostatními. Protože ho prožili školáci, kteří i když jsou malí, tak vlastní přítomností dokážou pohladit na duši a svými milými úsměvy rozdávají radost lidem, kteří to potřebují.

Zážitkové odpoledne
Naděžda
Kalábová,
Základní škola Prostějov, ul. Vl. Majakovského 1
Děti ze Základní školy Majakovského v Prostějově vyplnily svojí přítomností volný čas seniorů žijících v Centu sociálních služeb. Kromě toho také vyhlásili seniorům již 3. ročník literárně-výtvarné soutěže s názvem Království vody.
Stáří lidí může mít velmi různorodé podoby. Senioři se od sebe podstatně liší zdravotním i funkčním stavem, svými zájmy, hodnotami, životními zkušenostmi, rodinnou situací, finančními a bytovými podmínkami apod. Pro obohacení života ve stáří je velmi důležité zůstat akční a co nejvíce využít nejrůznější možnosti volného času. Aktivita je totiž nejlepší prevencí nesoběstačnosti, která vede k závislosti na péči. Důležité je rozvrhnout si životní náplň tak, aby byla v rovnováze aktivita i odpočinek, duševní i fyzická činnost. Udržovat pozitivní přátelské vztahy, navazovat nové, nevyhýbat se novým aktivitám, které život přináší. Protože jakákoliv činnost, psychická, fyzická nebo sociální, dodává člověku ve stáří pocit smysluplnosti a naplnění. Pokud člověk po odchodu do důchodu nemá vytvořeny potřebné zájmy, kterým by se mohl věnovat, může ho nastalá situace natolik ovlivnit, že si nebude vědět rady, což se negativním způsobem odrazí i v jeho psychice.
Na návštěvu „našich babiček a dědečků“ jsme se pilně připravovali. Hned po prázdninách jsme začali s nacvičováním vystoupení. Připravili jsme si pásmo veršovaných pohádek a písní. Děti se scházely pravidelně, aby vystoupení bezvadně zvládly. Po vystoupení jsme vyhlásili pravidla soutěže a oznámili jsme všem, že se těšíme na všechny soutěžní práce. Soutěžit může každý, kdo si chce zavzpomínat, co zajímavého prožil u vody. Soutěžící senioři nám můžou poslat své příběhy nebo obrázky, které zachycují historky, jež se jim staly u rybníka, v koupelně, u moře, když pršelo, sněžilo. Fantazii se meze nekladou a kdo nemá zajímavý příběh, který prožil, může si ho vymyslet. Tak třeba pohádkový příběh o vodníkovi Zelenoočkovi, o kvákající žabičce, o mluvící rybce atd. Dětská porota po obdržení všech prací provede vyhodnocení a ocení nejzdařilejší díla.
Po vyhlášení soutěže děti usedly ke stolečkům za babičkami a dědečky a předaly jim dárečky, které si pro ně připravily. Po předávání dárků čekalo na seniory ještě jedno překvapení. Žáci, kteří opakovaně, již po několikáté navštěvují babičky a dědečky, přišly s nápadem, jak vtáhnout babičky a dědečky do svého světa a naučit je pravidlům dětských her, případně ve vzpomínkách tato pravidla oživit. Babičky a dědové roli dětských společníků s nadšením přijali a téměř dvě hodiny u jednotlivých stolečků hráli s dětmi karetní hry a pexeso. Z herních aktivit měly velikou radost obě strany - děti i senioři.
Na přípravě her u stolečků se opět podílely děti. Vystřihovaly pexesa, učily se hrát kvarteta. Při nákupu těchto her jsme měli na paměti, že obrázky musí být dostatečně velké, aby je babičky a dědové co nejlépe viděli. U každého stolečku byli 2-3 senioři a 1-2 děti. Babičky, které měly problém otáčet obrázky, zjistily, že stačí ukazovat a děti jim ve všem pomohou. Po jednoduchých hrách přišla na řadu hra Člověče, nezlob se. Společné hrátky trvaly necelé dvě hodiny. U některých stolečků vyhráli senioři, někde děti. Při hrách si společně povídali. Babičky zajímalo, jak se mají děti ve škole, a děti se zase zajímaly o to, co dělali senioři, když byli stejně staří jako oni.
Návod na jednoduché hry, které lze vyzkoušet v jakémkoliv věku:
-
Karetní hra kvarteto
Hra se skládá z 32 karet, které jsou rozděleny do 8 kvartet. Každé kvarteto má 4 karty, které jsou označeny stejným znakem, písmenem a číslem. Vyhrává ten, kdo má na konci hry nejvíce kvartet. Hry se mohou účastnit nejméně 3 hráči, lépe však 5 až 6.
-
Pexeso - ovoce zelenina
Ke hře potřebujeme rozstříhané kartičky - různé obrázky. U našich dětí zvítězilo pexeso ovoce a zeleniny. Klasická hra pro děti, rodiče i prarodiče. Hru lze hrát v každém věku. Kartičky rozložíme na stole obrázky směrem dolů. Hráči vždy dvě kartičky otočí a hledají stejné dvojice obrázků. Ten, kdo najde nejvíce dvojic, vyhrává. Pexeso cvičí soustředění a dobrou paměť. Hra rozvíjející myšlení a paměť má pro seniory obrovský význam. Pokud starší člověk nevyužívá dostatečně svůj mozek, oslabují se jeho funkce a přestává dobře fungovat. Cvičit mozek lze přemýšlením, čtením, luštěním křížovek, poznáváním nových věcí atd. Jednoduše řečeno - pexeso je výborná hra, při níž zažijeme spousty legrace. Děti při ní mají příležitost zvítězit nad seniory a senioři nad dětmi.
Po ukončení herních aktivit děti přijaly pozvání do nově otevřeného pavilonu, kde žijí klienti trpící schizofrenií. Před tím, než jsme do tohoto pavilonu vstoupili, upozornila nás aktivizační pracovnice, že tito klienti mají horší paměť a je možné, že se nás budou ptát na jednu otázku stále dokola. Dozvěděli jsme se ale také to, že velmi rádi zpívají a poslouchají písničky. A protože naše dětská skupina umí několik písní za doprovodu kytary, rozhodli jsme se, že jim uděláme radost. Zazpívali jsme pohádkové písničky a zahráli dvě krátké pohádky. Všem se naše vystoupení moc líbilo. Po skončení vystoupení jsme se všichni společně vyfotili, posadili jsme se ke stolečkům, povídali jsme si a pochutnali si na připraveném občerstvení. Aktivizační pracovnice nám připravili výbornou pochoutku -piškoty plněné nutelou a ovocný čaj.
V rámci společných aktivit je tohle jen střípek toho, co prožíváme. Další týden připravujeme tvořivou dílnu s názvem Generační tvoření, v nejbližší době plánujeme společné písničky spojené s pohybem, protože dostatečný, byť třeba drobný pohyb zajišťuje dobrou fyzickou kondici, která je nutná pro každého seniora. Tělesný stav každého člověka totiž ovlivňuje i stav psychický.

Související dokumenty