Jak EOS vidí Klasifikace

Vydáno:

Únorový Speciál pro ZUŠ přinesl článek Lubora Bořka „EOS – stručné odpovědi na rozvité otázky“. Protože ve vztahu k programu Klasifikace (JPH software, s. r. o.) text obsahuje několik nepřesností a nepravd, rozhodli jsme se na ně ve stručnosti reagovat.

Čtenářům se dopředu omlouvám, že občas zabrousím do sfér nezáživného oboru IT, ale přesto je mým smělým přáním, aby čtenář mou reakci dočetl do konce.
Naše firma si uvědomuje, že jsme v minulosti nevzali zakázku na vyhotovení soutěžního systému, na který však ÚUR neměla připravené financování. Ani jsme za těchto finančních podmínek nechtěli zřizovat server pro data, která by měla být ideálně umístěná na nezávislé půdě například MŠMT nebo AZUŠ. Je nám jasné, že nás za toto gesto ÚUR nebude mít chuť nijak hájit, ale máme za to, že na opakované a veřejné naznačování ze strany ÚUR, že za problémy s odesíláním přihlášek můžeme my, již musíme reagovat. Takové zprávy totiž poškozují dobré jméno programu Klasifikace, který používá většina základních uměleckých v České republice.
Informace L. Bořka, cituji: „Díky jiné koncepci Klasifikace a jejímu kódování však zde vznikaly přenosové problémy, které si vyžadovaly enormní programátorské nasazení na obou stranách.“, se nezakládá na pravdě. Už od září školního roku 2015/2016 funguje celá Klasifikace v univerzální znakové sadě (s možností zapsat jakýkoliv znak), odesílání přihlášek ve standardu UTF8 tak pro nás nepředstavuje žádný problém. O tom, že používáme jakékoliv cizí znaky, jsme psali na profilu na Facebooku a máme to v nápovědě programu, která je veřejně přístupná na stránkách Klasifikace. Žádných enormních programátorských prací z titulu jiné koncepce Klasifikace proto nebylo nikdy třeba.
Problém je především v tom, že firma Sensio, s. r. o., stanovila formát exportu a není ochotna (nebo snad schopna?) přihlášky přijmout, pokud obsahují v názvu skupiny neobvyklé znaky – např. znak &. Export přihlášky odesíláme přesně podle specifikace v UTF8. Pokud by tomu tak nebylo, tak by se nesprávně odesílala i všechna jména s českými znaky. Česká jména ale od začátku odcházela bez problémů, nefungoval přenos znaku & (například v názvu skupiny, jako je Rock & roll band) a přenos všech jmen s přehlasovanými písmeny.
Když jsme se opakovaně ptali, jestli máme speciální znaky odesílat jinak než podle XML normy, nebylo nám nikdy odpovězeno. Logováním chyby na serveru by sice bylo možné zjistit, co daný problém způsobuje, ale toto logování má k dispozici jen firma Sensio, s. r. o.
První 3 roky jsme se snažili komunikovat přímo s tvůrci EOSu, ale vždy jsme dostali jen odpověď, že problém není na jejich straně. Letos jsme dohodli komunikaci přes vedoucí pracovníky ÚUR (nyní spolku UR), v naději, že problémy budou řešeny. S odvoláním na to, že technickým věcem nerozumí, jsou ale zprávy jen přeposílány a k žádnému zlepšení nedošlo. A když jsme žádali o kontakt na nezávislého odborníka ÚUR, abychom s ním věc mohli probrat, kontakt nám umožněn nebyl!
Možná, že si UR neuvědomuje, že my, jako JPH software, s. r. o., žádné přihlášky neodesíláme, ale školy, které používají Klasifikaci, ano. Přičemž program Klasifikace využívá k dnešnímu datu většina škol. Pokud nebude odesílání přihlášek fungovat, budou se všechna jména a ostatní údaje pracně přepisovat do formuláře systému EOS. A přepisování s sebou obvykle nese riziko překlepů. To není pokrok, který si všichni představujeme. Omezení se pouze na jména, které je letos novinkou, jakkoliv nepomohlo k vyřešení letitých problémů. Spíše naopak. Někteří z vás, v pochopitelné snaze vyhnout se komplikacím, raději přepisovali údaje svých žáků přímo do EOSu již letos.
Je naprosto zřejmé, že tu jde o znepříjemnění práce uživatelů Klasifikace a potvrzují to i počty odeslaných jmen soutěžících. Například jedna nejmenovaná ZUŠ z Prahy odeslala předloni 62 přihlášek, loni 53 (s problémy u znaku &) a letos neodeslala přihlášku ani jednu. Zatímco v loňském roce bylo celkově odesláno z Klasifikace 10 432 jmen soutěžících, se všemi soutěžními i věkovými kategoriemi, repertoárem a hlídáním délky skladeb nebo hlídáním poměru vlastních/cizích žáků orchestrů a sborů, letos to bylo pouze se jmény už jen 3 556! Vím, že v tomto roce probíhají hromadné kategorie soutěžících a přihlášek jako takových bylo méně, ale i tak tato čísla hovoří jasně.
Namísto závěru mi prosím dovolte dvě osobní otázky. Ze začátku fungování systému EOS jsme často slýchali, že smyslem nového soutěžního systému by mělo být zefektivnění fungování soutěží, ale především jeho nezávislost. Je tomu ještě skutečně tak? A je spolek UR ZUŠ organizací sloužící ZUŠkám, nebo jen některým firmám?

Související dokumenty