Strukturovaný dialog s mládeží v ČR

Vydáno:

Co je strukturovaný dialog s mládeží? Strukturovaný dialog podporuje mladé lidi a veřejné činitele, aby společně diskutovali a aby byly výstupy z diskuzí zohledňovány v politice. Snaží se také podpořit kvalitní participaci mladých lidí na všech úrovních veřejné správy.

Strukturovaný dialog s mládeží v ČR
Mgr.
Jan
Husák
 
koordinátor Národní pracovní skupiny pro strukturovaný dialog s mládeží, ČRDM
 
Jana
Votavová
 
koordinátorka Národního parlamentu dětí a mládeže, manažerka projektu „Kecejme do toho“
Oficiální
definici strukturovaného dialogu
nalézáme v
Koncepci podpory mládeže na období 2014 až 2020
(dále jen „Koncepce“) a v dalších evropských dokumentech. Evropský program Erasmus+ definuje strukturovaný dialog jako „setkání mladých lidí a činitelů s rozhodovacími pravomocemi v oblasti mládeže“. Z tohoto programu lze čerpat
prostředky na vlastní aktivity strukturovaného dialogu
pro projekty místní až mezinárodní úrovně (viz
Erasmus+
, klíčová aktivita 3, více na www.naerasmusplus.cz).
Strukturovaný dialog má být apolitický a ideologicky vyvážený. I když se do něj zapojují politici, účelem je, aby reflektovali zájmy a potřeby mladých, nikoliv je ideologicky ovlivňovali. Strukturovaný dialog je však také prostředkem politického a občanského vzdělávání. Mladí mají mít možnost poznávat reálné demokratické procesy
a zapojovat se do nich.
Aktivity a projekty strukturovaného dialogu může organizovat kdokoliv. Důležité je, aby
hlavními účastníky byli mladí lidé
a odborníci, úředníci či politici. Cílem není jen diskuze sama o sobě, ale také společný výstup z ní týkající se témat mladých lidí ve společnosti. Aby byly výstupy co nejvíce využívány, zasílají se Národní pracovní skupině pro strukturovaný dialog s mládeží, která s nimi dále pracuje jak na celostátní, tak evropské úrovni (můžete zaslat např. e-mailem na vystupy@strukturovanydialog.cz).
Diskuze mohou být pořádány i v rámci třídních kolektivů.
Využití výstupů a názorů mladých
Na celostátní úrovni slouží
výstupy strukturovaného dialogu
především k hodnocení realizace
Koncepce
a pro vyhodnocování politik ČR s dopadem na mladé. Získané podněty jsou analyzovány a předávány pracovním skupinám při Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy či Komoře mládeže (poradnímu orgánu MŠMT). V těchto orgánech zasedají i zástupci dalších ministerstev, státních orgánů a organizací spojených s daným tématem. Tím se výstupy z diskuzí s mladými dostanou k těm, kteří se danou problematikou zabývají. Skupina se také snaží předávat výstupy zástupcům politických stran.
Projekt „Kecejme do toho“
Od roku 2010 byl strukturovaný dialog s mládeží realizován v naší republice především díky projektu České rady dětí a mládeže (dále jen „ČRDM“)
Kecejme do toho
(dále jen „KDT“). ČRDM se snaží pro mladé lidi vytvořit možnost, jak
jednoduše vyjádřit svůj názor na věci
, jež se jich přímo týkají. Dává jim příležitost ovlivnit to, s čím nejsou spokojeni, na celostátní úrovni.
Cílem je informovat mladé o aktuálním dění, probírat jejich názory a postoje.
Zároveň jim projekt nabízí šanci prosadit navržené změny do reálného života. Více informací naleznete na www.kecejmedotoho.cz.
Každý ročník projektu je zahájen hudební party pro mladé. Zde mají mladí také možnost seznámit se s projektem a dát najevo, co je nejvíce pálí. Projektový tým nechává hlasovat o navržených tématech na webu. Na ta nejpalčivější pořádá
diskuze a workshopy po celé ČR
a získává názory od mladých lidí. Vznikají tak průběžná stanoviska mladých účastníků na odhlasovaná témata. Závěrem ročního projektu je konference, na které se potkají s mládeží lidé s rozhodovací pravomocí a probírají spolu stanoviska a názory mladých.
Za čtyři roky projektu bylo
prodiskutováno přes deset témat
[státní maturita, poplatky na vysokých školách, šikana a kyberšikana, podpora mladých rodin, zaměstnanost a zaměstnavatelnost mladých, extremismus a xenofobie, praxe a stáže, mezilidské vztahy a hodnoty společnosti, korupce a prospěchářství, (ne)kompetence politiků...]. Některé návrhy byly zohledněny např. při novelizaci státních maturit nebo při přípravě zákonů a koncepcí spjatých s reformou vysokého školství. Od roku 2015 existuje možnost využít v oblasti zaměstnanosti
tzv. záruku pro mladé
(mladí lidé, kteří nestudují a nepracují, dostanou od úřadu práce nabídku dalšího rozvoje či práce, aby nedocházelo k jejich vylučování ze společnosti).
Letos se projekt KDT zaměřuje na hledání spoluorganizátorů diskuzí v jednotlivých městech. Jde o čtyřčlenné týmy mladých lidí, které naučíme uspořádat a vést diskuzi. Na jarní zahajovací party budeme mj. hledat aktuální témata do diskuzí. Zapojit se může každý.
Aktuální konzultace EU pro mladé
Do 20. 2. 2015 se mohli mladí zapojit i do tzv. evropské konzultace strukturovaného dialogu s mládeží.
V celé Evropské unii diskutují o tom, jak posílit své postavení ve společnosti díky participaci. Výsledky povedou k přijetí Usnesení Rady ministrů EU a jejich zavádění ve všech zemích EU, včetně ČR.
Mladí mohli vyplnit online dotazník nebo napsat krátkou esej na jednotlivá témata. Vítězové esejistické soutěže mohou pak hájit zájmy českých mladých na evropské konferenci mládeže či se účastnit krátké stáže u členů
Národní pracovní skupiny pro strukturovaný dialog s mládeží
, tedy nejen v ČRDM, ale i na MŠMT, v Domu zahraniční spolupráce a v Národním parlamentu dětí a mládeže (viz v sekci Aktivity).
Projekty
Národní pracovní skupiny pro strukturovaný dialog s mládeží
i KDT jsou podpořeny z grantů evropského programu Erasmus+ a z příspěvku MŠMT.
Užitečné odkazy:

Související dokumenty