Inteligentní průvodce veřejnými licencemi Creative Commons

Vydáno:

Když si stáhnete materiály jiných učitelů a není u nich uvedeno, jak s nimi můžete nakládat, počítejte s tím, že je materiál chráněn autorským právem. (Autorské právo znáte především pod symbolem c.) Takové materiály můžete ve třídě užít například jen pro ilustrační účely. Problém nastává ve chvíli, kdy je chcete sdílet s ostatními učiteli, poslat studentům e-mailem či zveřejnit na svém či školním webu.

 

Inteligentní průvodce veřejnými licencemi Creative Commons
Mgr.
Michal
Kaderka,
Aliance pro otevřené vzdělávání, učitel
mediální
výchovy na Gymnáziu Na Zatlance, Praha, spolupracovník EDUin, o. p. s.
Podle autorského práva převzatý materiál nesmíte dále šířit. Proto pokud vytváříte podklady do výuky a jste ochotni se o ně podělit i s ostatními učiteli, umožněte jim, aby s vašimi podklady mohli pro účely výuky dále svobodně nakládat.
Ilustrace na s. 17 pochází z online příručky od Iuridicum Remedium Využití licencí Creative Commons jako cesta k efektivnějšímu sdílení informací.
Udělejte to jako David Bowie
Nadstavbou k autorskému právu jsou tzv. veřejné či otevřené licence, které jsou vhodné pro svobodné šíření po internetu. Většina děl vytvářených pro účely výuky učiteli jsou však díla zaměstnanecká, licencování by se tak mělo dít po domluvě se zaměstnavatelem - školou.
Nejrozšířenější veřejnou (otevřenou) licencí je Creative Commons. Díla chráněná touto licencí poznáte podle označení CC a nejedná se o žádnou novinku - pod touto licencí jich bylo vydáno již přes miliardu a ve školách a na akademických pracovištích západní polokoule je tato licence zcela běžně rozšířena, mimo jiné byla použita například i u grafiky posledního alba Davida Bowieho Blackstar. Důvodem vzrůstající obliby zveřejňování děl pod otevřenou licencí Creative Commons je srozumitelná kombinace šesti licenčních prvků, kterými autor vyjadřuje svou vůli ohledně toho, jak dále s dílem (ne)nakládat.
Zveřejněním svého díla pod otevřenou licencí Creative Commons autor sděluje jednoduchá pravidla, jak s dílem legálně naložit. Má jistotu, že bude vždy uváděn jako tvůrce, a je jen na něm, co ostatním dovolí se zveřejněným dokumentem, fotografií, publikací či videem udělat. Pokud uživatel pravidla poruší, autor díla je chráněn stejně jako autoři, kteří tyto licence nevyužívají.
Níže uvedené typy licencí jsou seřazeny od nejbenevolentnější (povoluje nejvíce) po nejrestriktivnější (povoluje nejméně).
UVEĎTE PŮVOD - CC BY
Co licence povoluje: Jednoduše řečeno všechno - licence BY umožňuje ostatním dílo dále upravovat, šířit, a dokonce i komerčně využít, pokud uživatelé uvedou údaje o původu díla (název, autora, původ díla, odkaz na plné znění licenčních podmínek).
Doporučené použití: Licence je vhodná, pokud chcete své dílo rozšířit a je vám jedno, zda z něj budete mít finanční profit, či nikoliv. Může to být například obrazový návod, jak zachránit život při uštknutí hadem, zasažení elektrickým proudem apod. Pokud někdo vaše dílo využije a komerčně zpracuje třeba do mobilní aplikace, má také možnost dílo pro ostatní uzamknout, aby se mu investice vrátila. Licence CC BY je optimální pro publikaci všech výstupů podpořených z veřejných zdrojů.
UVEĎTE PŮVOD - ZACHOVEJTE LICENCI - CC BY-SA
Co licence povoluje: Licence BY-SA všem umožňuje dílo vylepšit, šířit dále i komerčně využít. Další uživatel, který vaše dílo vylepší, musí uvést původ díla. Nově upravené dílo je ale nutné zachovat pod stejnou licencí, takže je pak každý může dále měnit a je třeba počítat s tím, že kdokoliv další je komerčně využije.
Doporučené použití: Platí stejné využití jako pro variantu licence CC BY. Touto licencí pouze omezíte rozšíření svého díla, například přes technologické platformy, či další vylepšení, která vyžadují více času a nákladů, jako jsou překlady apod.
UVEĎTE PŮVOD - NEZPRACOVÁVEJTE - CC BY-ND
Co licence povoluje: Licence BY-ND všem umožňuje dílo dále sdílet i komerčně využít, ale neumožňuje jakkoliv do díla zasahovat a měnit ho. Zároveň je uveden jeho autor a původ díla.
Doporučené použití: Tato licence se používá například ve vzdělávacích metodikách, u nichž změna některé části může ovlivnit zamýšlené cíle výuky. Tato licence je vhodná i pro díla uměleckého charakteru, kdy se autor může obávat, že změna posune zamýšlený význam díla.
UVEĎTE PŮVOD - NEUŽÍVEJTE KOMERČNĚ - CC BY-NC
Co licence povoluje: Licence BY-NC umožňuje dílo vylepšit a šířit, ale nikoli za komerčním účelem. Musí být uveden původ díla, ale odvozené dílo nemusí být zveřejněno za stejných podmínek - a dokonce ani pod některou z licencí Creative Commons.
Doporučené použití: Licence CC BY-NC se používá například pro sdílení osobních příprav učitelů, které mohou další učitelé vylepšovat a následně sdílet, ale nikdo další nesmí nápady komerčně využít. Ten, kdo dílo upraví, však má možnost pro upravené dílo zvolit licenci, která znemožní další změny. Volbou této licence umožníte, aby například učitel vaši metodiku doplnil o vlastní výtvor (fotografii, hudební skladbu, kresbu apod.), ale dále ji již nelze změnit.
UVEĎTE PŮVOD - NEUŽÍVEJTE DÍLO KOMERČNĚ -ZACHOVEJTE LICENCI - CC BY-NC-SA
Co licence povoluje: Licence BY-NC-SA umožňuje dílo upravovat a sdílet, ale neumožní ostatním dílo komerčně využít. Důležité také je, že každý další uživatel musí uveřejnit vaše dílo, které upraví, pod stejnou variantou licence.
Doporučené použití: Licence CC BY-NC-SA je využívána především pro situace, kdy metodiku či jiné podklady pro výuku tvořilo více lidí a bylo by těžké se navzájem dohodnout, zda pro upravené dílo povolit komerční použití.
UVEĎTE PŮVOD - NEUŽÍVEJTE KOMERČNĚ - NEZPRACOVÁVEJTE - CC BY-NC-ND
Co licence povoluje: Licence BY-NC-ND je ze všech šesti CC licencí nejpřísnější - nejvíce omezující. Umožňuje pouze dílo sdílet, a to pod podmínkou uvedení původu díla.
Doporučené použití: Licence CC BY-NC-ND je vhodná například pro sdílení videí či autorské hudby, u nichž si autor nepřeje, aby byly prováděny úpravy či změny nebo aby někdo jiný z díla finančně profitoval.
Pokud si nedokážete představit, jak otevřená licence vzniká, najděte si na https://creativecommons.org/choose interaktivního průvodce, který vám pomůže vybrat licenci a vytvořit obrázek a link, který můžete vložit do svého elektronického díla.
Srozumitelnou online příručku k otevřeným licencím od Iuridicum Remedium, člena Creative Commons ČR, naleznete na http://www.iure.org/sites/default/files/article/downloads/cc_tisk_7_7.pdf
Přehledná infografika v anglickém jazyce o využívání otevřených licencí pro vzdělavatele je k prostudování na https://oerresearchhub.files.wordpress.com/2014/05/ccforflippededucators_final.pdf
Seznamovací videografika s vysvětlením, proč díla pod otevřenou licencí vznikají, je k dispozici na https://creativecommons.org/use-remix/ideas/
Stránky českého Creative Commons týmu jsou dostupné z http://www.creativecommons.cz/

Související dokumenty