Školní jídelny na Praze 1 vařily podzimně

Vydáno:

Pomalu pečená kachní prsa s dýňovým pyré, kančí se šípkovou omáčkou a žemlovým knedlíčkem, krůtí maso na houbách, máslová dýně s kuřecím masem, polévka z červené řepy, klasická bramboračka, jelení ragú, čočkové rizoto se zeleninou anebo zadělávaná růžičková kapusta a další lákavé speciality byly připraveny v rámci „Týdne podzimní kuchyně“ pro žáky v jídelnách základních škol zřizovaných městskou částí Praha 1.

 

 

 

 Městská část Praha 1 zřizuje 5 školních jídelen jako samostatné právní subjekty. Problematice kvality školního stravování se zřizovatel věnuje dlouhodobě. Např. již v minulém školním roce proběhly besedy s rodiči vedené odborníkem na výživu Petrem Havlíčkem. Cílem je otevřít školní jídelny co nejvíce rodičovské veřejnosti, společně se školami a rodiči pak řešit nejen skladbu jídelníčku, ale i kulturu stolování a prostředí jídelen. Právě proto byl Týden podzimní kuchyně spojen i s tematickou výzdobou, o kterou se postarali žáci se svými učiteli.

„Naším cílem je samozřejmě zvyšování kvality a pestrosti stravování i jeho estetiky, a hlavně pak také informovanosti rodičů, aby neměli informace o úrovni a skladbě jídel jen od dětí, což je - ruku na srdce - často velmi zkreslené,“ vysvětlila Mgr. Eva Špačková, radní pro školství a občanskou společnost, a dodala, že školní jídelny Prahy 1 jsou otevřené debatě s rodiči, kteří se pochopitelně mohou přijít přeptat na skladbu jídel, mohou i ochutnat a podobně.
A jak na tom jsou „chutě“ malých strávníků? „Jsou děti, které snědí všechno, a jiné se zase ve všem,rýpou’. Velmi záleží na stravovacích zvycích v rodinách; jestli se doma vaří, anebo se to nějak,odbyde’. Nejoblíbenější jsou smažená jídla, hlavně sýr a řízek, nebo třeba mleté maso se špagetami. Děti moc nejedí kuřecí, ale ani další masa. Mají rády omáčky s knedlíkem, klidně bez masa, a sladké,“ popsala Renáta Břecková, vedoucí školní jídelny Uhelný trh, kterou podle jejích slov překvapil úspěch obyčejné houbové smaženice.

 

 

 

Související dokumenty