S obědem je škola veselejší

Vydáno:

Obecně prospěšná společnost SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s., byla v letošním roce jako jedna ze tří nestátních, neziskových organizací v České republice podpořena dotací v „Programu podpory školního stravování žáků základních škol“ vyhlášeného MŠMT.

 

 

 

 

S obědem je škola veselejší
Mgr.
Helena
Balabánová,
ředitelka, SPOLEČNĚ - JEKHETANE, o. p. s.
V rámci hlavní činnosti naší organizace (poskytování sociálních služeb) přicházíme do kontaktu s dětskými uživateli a jejich rodinami, které jsou ohroženy sociálním vyloučením způsobeným aktuální nepříznivou ekonomickou situací, způsobem života, lokalitou, kde tyto rodiny žijí, ale i příslušností k etnické skupině, která se v majoritní společnosti netěší oblibě. Většina našich dětských klientů - žáků základních škol se nestravuje ve školních jídelnách. Důvodem není jen nepříznivá ekonomická situace rodiny, ale také např.:
-
Nedůvěra v pokrmy připravované ve školních jídelnách - řadu jídel naši klienti nejedí, protože je prostě neznají, nejsou zvyklí na jídlo tohoto typu.
-
Problém s vydáním většího obnosu peněz na obědy pro dítě začátkem měsíce (problém většiny rodin s více dětmi školního věku).
-
Problém se stravovacími návyky v rodinách - řada rodin připravuje hlavní teplé jídlo dne odpoledne nebo večer. Jako argument pro nezaplacení školních obědů dětem bývá často uváděno, že rodina stejně neušetří - museli by vydat poměrně velkou částku za obědy na měsíc a stejně musejí každý den nakoupit potraviny a vařit pro celou rodinu.
-
Rodiny s více dětmi - v těchto případech jde hlavně o ekonomickou situaci. Aby mohly všechny školní děti z početné rodiny chodit na obědy do školní jídelny, musela by rodina vydat značnou část rodinného rozpočtu na školní stravování.
Naše organizace působí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde v letošním roce projekt „S obědem je škola veselejší“ realizujeme. V období od ledna do června 2016 jsme podpořili školní stravování 64 žákům na devíti základních školách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Součástí podpory je nejen úhrada školní stravy, ale zejména doprovodný sociální program - tedy sociální práce prováděná v rodinách podpořených žáků. Z tohoto důvodu je také cílová skupina projektu relativně malá. Po celou dobu realizace projektu s rodinami do projektu zařazených žáků pracovali naši sociální pracovníci, kteří průběžně kontrolovali, jak je žáky využívaná dotovaná strava, jak jsou spokojeni s jídlem ve školních jídelnách, zda jídlo opravdu snědí, a zda chodí pravidelně do školy. Poučovali také rodiče o nutnosti včas odhlásit objednaný oběd, když dítě onemocní (což byl pro rodiče asi největší problém). Při těchto příležitostech terénní pracovníci také řešili jiné sociální problémy v rodinách a konzultovali otázky zdravé výživy dětí.
Předpokládali jsme, že díky podpoře školního stravování dojde ke zlepšení školní docházky podporovaných žáků. Po prvním půl roce realizace projektu se ukázalo, že ze 64 námi podporovaných žáků se zlepšila školní docházka v 36 případech - tedy u více než 56 % podporovaných žáků, u některých došlo dokonce k výraznému zlepšení. Velice dobře se také rozvíjí spolupráce se školami, která z počátku trochu „drhla“. Na začátku prvního pololetí školního roku 2016/2017 evidujeme cca 100 žáků zařazených do projektu.
Rádi bychom pokračovali v projektu podpory školního stravování žáků i v příštím roce, protože je to konkrétní pomoc konkrétnímu dítěti a ta má vždycky smysl.

 

 

 

Související dokumenty