Obědy pro pražské děti ze sociálně slabých rodin zdarma

Vydáno:

Hlavní město Praha se zapojilo do výzvy na čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie, kterou vypsalo Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci Operačního programu potravinové a materiální pomoci, zaměřené na potravinovou pomoc dětem ve vážné sociální nouzi. Přibližně sedm set pražských dětí ve věku od tří do patnácti let bude moci od nového školního roku chodit bezplatně na školní obědy.

 

Obědy pro pražské děti ze sociálně slabých rodin zdarma
Ing. Mgr.
Irena
Ropková,
zastupitelka hlavního města Prahy, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a EU fondy
V České republice stoupá počet dětí, které nevyužívají možnosti školního stravování. Jedním z významných důvodů je špatná sociální situace některých rodin, které si nemohou nebo nechtějí dovolit platit dětem obědy ve škole. V samotné Praze se v hmotné nouzi nachází více jak tři tisíce dětí, a přestože při srovnání s ostatními kraji je na tom hlavní město lépe, jde o poměrně alarmující číslo.
Poskytnutím bezplatné stravy dětem ze sociálně znevýhodněných rodin chce hlavní město přispět ke zdravému tělesnému vývoji těchto žáků, k podpoře jejich vzdělání a jejich zapojení do volnočasového a zájmového vyžití a v neposlední řadě též k jejich plné integraci do většinové společnosti. Strava pravidelně poskytovaná v režimu školních jídelen je nutričně vyvážená, vyrobená z kvalitních surovin a vytváří u dětí zdravé stravovací návyky včetně návyků týkajících se etikety.
„Školní oběd v mnoha případech představuje jediné teplé jídlo za celý den pro velkou část dětí. Praha si dala za cíl zlepšit životní styl dětí a mládeže a vedle podpory sportovních a volnočasových aktivit je právě stravování neméně důležitou složkou,“ míní pražská radní pro oblast školství a evropských fondů Irena Ropková. Ta si téma zlepšení stravovacích návyků dětí vzala za své již během volební kampaně a bezplatné obědy jsou jen jedním ze vzájemně provázaných kroků. Mezi ty se řadí i zkvalitňování školního stravování jako takového.
To, že se Praha vydala správnou cestou, potvrzují slova předsedkyně Asociace zřizovatelů školních jídelen Kateřiny Cajthamlové. Ta považuje tuzemské školní stravování za unikátní v rámci celého světa. Nicméně dodává: „Považujeme za velmi alarmující závěry z našich zjištění, že existuje vysoké procento dětí ohrožených podvýživou a současně dětí, jejichž rodiče mají finanční problémy s úhradou stravného za školní stravování.“
Vedle zdravějšího životního stylu mají bezplatné obědy ještě jeden velmi významný přínos, a to jako nástroj pro integraci sociálně znevýhodněných dětí do třídního kolektivu. „Dítě z materiálně deprimované rodiny nemá jakoukoliv šanci svoji situaci ovlivnit, a přesto nese v mnoha případech hlavní tíhu rodinných poměrů. Zavírají se před ním dveře k celé řadě aktivit, které jsou pro jeho vrstevníky zcela běžné. Pokud situace dojde tak daleko, že dítěti rodiče nemohou či nechtějí zaplatit školní stravování, je zapotřebí podat pomocnou ruku,“ dodává Ropková.
V současnosti se již do celého projektu přihlásilo bezmála sedmdesát pražských škol a školních zařízení. Zapojeni budou také pracovníci Úřadu práce, kteří budou vydávat potvrzení o způsobilosti k podpoře, na základě kterého bude následně přiznáno právo na bezplatné obědy. Orgán sociálně-právní ochrany dětí (známý pod zkratkou OSPOD) pak v rámci svých pravomocí zajistí aktivizační, informační a kontrolní činnosti dle zákona o sociálně-právní ochraně dětí.
Celkové náklady pilotního projektu, který poběží od září tohoto roku do konce školního roku, jsou odhadovány na čtyři miliony korun. Zajímavostí je, že samotnou Prahu nebude účast v projektu stát ani korunu. Většina nákladů v podobě osmdesáti pěti procent se uhradí z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám, zbylých patnáct procent zaplatí státní rozpočet.

Související dokumenty