Medvědí česnek ve školním stravování na Slovensku

Vydáno:

Příchodem teplého jarního počasí dochází k probouzení okolní přírody, v lesích nacházíme různé druhy bylinek, které nejen pomáhají našemu zdraví, ale v mnoha případech jsou vhodné při přípravě zdravých pokrmů. Jednou z nich je i medvědí česnek.

 

Medvědí česnek ve školním stravování na Slovensku
Marta
Hlavatá
odborná referentka školního stravování, Slovensko
Kde ho najdeme?
Medvědí česnek je zdravá a chutná bylina, která roste ve vlhčích lesích celé Evropy. Začíná růst začátkem jara – koncem března a začátkem dubna. Najít medvědí česnek v lese není vůbec složité, vyskytuje se na velkých plochách jako zelené koberce. Je přízemní rostlinou, roste do výšky 10–45 cm, má široké zelené listy 10–12 cm dlouhé a 2 až 5 cm široké. Při jeho sklizni je třeba dát pozor, abychom si ho nespletli s jedovatou konvalinkou. Vždy je ho třeba důkladně umýt v čisté, tekoucí vodě. Je výrazné kořenité chuti. Léčivé účinky jsou známé tisíce let, používali ho už naši předkové v kuchyni, ale i při léčbě různých onemocnění. Podle legendy je medvědí česnek první rostlinou, kterou medvěd sežere po ukončení zimního spánku.
Jak chutná tato bylina
Chuť medvědího česneku se blíží pažitce s česnekovou příchutí. Je vhodný i pro děti, kterým takto můžeme poskytnout mnoho ochranných látek.
Jaké jsou jeho pozitivní účinky na zdraví
Medvědí česnek je bylina, která vzhledem k příznivému obsahu vitamínů a minerálů má významné pozitivní účinky na zdraví. Obsahuje množství vitamínu C, betakarotenu, železa a vápníku. Tato bylina má široké použití při léčbě zánětlivých a infekčních onemocnění díky svým antibakteriálním a přírodním antibiotickým účinkům. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C jde o důležitý antioxidant, který upevňuje imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílí se na tvorbě kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, zubů, cév a umožňuje vstřebávání železa do organismu. Je výborný při regulaci vysokého cholesterolu a krevního tlaku. Chrání a pročišťuje naše ledviny. Je skvělý zejména v době chřipkové epidemie.
Pro pozitivní účinky medvědího česneku jsme se na Slovensku rozhodli tuto bylinku používat při přípravě jídel ve školním stravování a zařadili jsme medvědí česnek do školních stravovacích norem.
Trh na Slovensku nám nabídl medvědí česnek (pesto) ve třech druzích oleje s velmi nízkým obsahem soli (necelých 0,3 % ve 175g balení), což umožnilo medvědí česnek používat při přípravě jídel ve školních stravovacích zařízeních po celý rok.
Tento produkt vedoucí školních stravovacích zařízení s oblibou používají nejen při přípravě jídel, která máme zařazena ve školních stravovacích normách, ale také jako dochucovadlo v jiných jídlech podle vlastního uvážení a respektování požadavků dětí, a to od mateřských škol až po vysokoškolské jídelny, už druhým rokem.
Možnosti využití při přípravě pokrmů jsou:
-
příprava nálevu zeleninových salátů (při přípravě dresinku promícháme s jogurtem),
-
dochucení omáček a polévek smíchaný se smetanou,
-
dochucení těstovin,
-
příprava slaných moučníků,
-
příprava různých druhů masa a ryb,
-
medvědí česnek v kombinaci se sýrem má velmi dobrou chuť.
Medvědí česnek můžeme použít i při přípravě jednohubek: vyloupané mandle posekáme na malé kousky, smícháme s medvědím česnekem v oleji, natřeme na různé pečivo a posypeme strouhaným parmazánem.
Doporučuje se používat i ve školním stravování a v jaké formě?
Medvědí česnek se na základě uvedených příznivých účinků doporučuje používat i ve školním stravování, a to ve formě pasty v oleji k dochucování pomazánek, polévek, salátů, omáček, jídel z masa a ryb.
Například: Pomazánka s medvědím česnekem
-
vejce 2 ks
-
tvaroh měkký 200 g
-
smetana 100 g
-
cibule 40 g
-
medvědí česnek 20 g
Vejce uvaříme natvrdo. Očistíme, nakrájíme na drobné kousky. K prolisovanému tvarohu přidáme smetanu, pokrájené vejce, očištěnou a na jemné kousky nakrájenou cibuli a vyšleháme. Dochutíme medvědím česnekem – pastou v oleji, a solí. Prošleháme. Podáváme s černým chlebem.
Vyjádření vedoucích školních jídelen:
Jsem vedoucí ZSS Čajkovského při MŠ a Staromlynská při MŠ v Nitře. Počet zapsaných strávníků je 208. Medvědí česnek v oleji používáme téměř 2 roky po celý školní rok. Vzhledem k jeho vynikajícím vlastnostem a velmi dobrému využití ve školním stravování (ale i doma) ho používáme při přípravě zejména svačinových polévek, masových pokrmů, pizzy, zahuštěné omáčky, v pomazánkách, všude tam, kde je normovaný česnek. Medvědí česnek v oleji v balení 175 g vnímáme jako bylinku. Je to i jedna z možností, jak se vhodným použitím tohoto výrobku vyhýbat soli, protože tento výrobek má velmi nízký obsah soli.
S pozdravem
Jarmila Valuchová, vedoucí ZSS při MŠ Čajkovského a MŠ Staromlynská Nitra
Připravovali jsme bramborovou polévku s česnekem, výhodou je, že se nemění barva během tepelné přípravy, chuť a vůně je podstatně výraznější než u klasického česneku. Použili jsme medvědí česnek v oleji i do mletého masa a také zůstává barva česneku nezměněna a vytváří v mletém mase pěknou mozaiku. Nevýhodou tohoto produktu je, že olej v česneku zanechává stopy na povrchu polévky a ani ne tak žákům jako učitelkám tento fakt vadí.
Mária Kukurová, vedoucí školní jídelny, Hotelová akademie, Radniční náměstí 1, 052 01 Spišská Nová Ves.
Medvědí česnek se dostal do školních norem nedávno. Pro mne nebyl novinkou, používám ho doma v různých formách. Odzkoušet ho pro děti jsme se rozhodli postupně, nejprve v pomazánkách, odezva byla dobrá, přidali jsme polévky, chutnal také, tak jsme zařadili i hlavní jídla. Nejoblíbenější jsou špenátové noky se sýrovou omáčkou. Pro dospělé vymýšlíme různé zálivky do salátů a dipy na ozdobu talíře. Škoda, že ho nelze nahradit všude, i to jsme zkusili, někde prostě nesvědčí ... chutě dětí jsou různé. Pro nízký obsah soli a chuť medvědí česnek v oleji používáme při přípravě jídel rádi.
Daniela Milanova, vedoucí školní jídelny při Základní škole s mateřskou školou Hurbanova v Martině
Výrobek je vyroben v Maďarsku, obsažený medvědí česnek je z lesního sběru.
Výrobek nabízíme ve třech druzích oleje, a to:
-
v rostlinném oleji
-
v dýňovém oleji
-
v olivovém oleji
Balení:
175 g, doba spotřeby: 1 rok, skladování: v suchých skladovacích prostorách mimo dosah tepelného zdroje, po otevření v lednici do spotřebování.
Obsah soli:
necelých 0,3 %, obsah produktu ve 175g balení: 75 % medvědí česnek, 25 % olej
Mplus, s. r. o., Jaseňová 9, 971 01 Prievidza, Slovensko; výhradný distribútor medvedieho cesnaku v oleji pre Slovensko a Českú republiku
Mobil: +421/905 708 045
www.mplus.company
Email:
mplus.sro@gmail.com
Facebook:
www.facebook.com/bylinkynadzlato
 

Související dokumenty