Kaše to je naše

Vydáno:

Kaše jsou součástí lidské stravy již od středověku. Tehdy patřily spolu s polévkami a chlebem ke každodenním pokrmům. Připravovaly se z obilovin, zejména prosa, pšenice a ovsa. K dochucení kaší se používalo sušené a čerstvé ovoce, svátečně i med.

Kaše to je naše
K snídani i svačině
Dnešní strava je výrazně pestřejší, ale kaše v ní mají své stálé místo. Teplá kaše po ránu nastartuje organismus a probudí trávení. Po celé noci totiž organismus strádá a je potřeba dodat mu dostatek živin právě vyváženou snídaní. Poslouží jako základ energie na celé dopoledne. Zchladlou kaši můžete odebrat do skleničky a vychutnat si ji ke svačině nebo ji připravit čerstvou. Připravovat ji lze ze sušených obilovin, krupice, mouky, vloček nebo v dnes oblíbené instantní podobě, právě kvůli snadné a rychlé přípravě. Kaši lze rozmíchat v horké vodě či mléku, přisladit cukrem, javorovým sirupem nebo medem. Pro zvýšení nutriční hodnoty lze doplnit kaši oříšky, semínky, strouhaným kokosem či mletým mákem.
Bezlepkové kaše
K méně častým, o to však zdravějším a nutričně zajímavým patří kaše z bezlepkových obilovin. To jsou například jáhly, pohanka, kukuřice či rýže. Nechat tělo občas odpočinout od lepku neuškodí ani v případě, že netrpíte potravinovou alergií. Společnost AG FOODS přináší zajímavé a nutričně hodnotné potraviny. Vychutnat si můžete několik variant bezlepkových kaší - AG Pohankovou, AG Rýžovo-jáhlovou, AG Rýžovo-dýňovou se sušenou ovocnou šťávou i jednodruhovou AG Jáhlovou. Jsou slazené ovocným cukrem - fruktózou, nebo neslazené. Některé navíc obsahují sušenou syrovátku a vlákninu. Pro dokonale krémovou chuť se kaše doporučují připravit s horkým mlékem. Možností ozdobení a dochucení je nespočet, zkuste třeba kaši poprášit mletou skořicí, kakaem nebo ozdobit kompotovanými borůvkami, hrozinkami či tenkými kolečky banánu. Skvěle chutnají i ořechy a semínka.
Podívejme se podrobněji na obiloviny, z nichž jsou kaše vyrobeny.
Je libo pohanku či jáhly?
Pohanka patřila v minulosti ke každodenní součásti stravy v naší zemi. Je ceněna hlavně pro vysoký obsah rutinu, který řeší problémy s cévami, křečovými žilami a hemoroidy. Posiluje imunitu a napomáhá při detoxikaci. Ne každému vyhovuje její typická vůně - lze tedy přidat skořici či jiné voňavé koření.
Jáhly jsou vyrobeny z prosa, takže patří rovněž k bezlepkovým surovinám. Jedná se o malé žluté kuličky. Tradičně se z nich kromě kaší připravuje dezert jahelník nebo jahelné škubánky. Jáhly jsou bohaté na minerální látky, jako je draslík, hořčík či fosfor. Obsahují vlákninu a vitamíny skupiny B. Při přípravě pokrmů z celých jáhel je nutné je předem několikrát spařit, aby se ztratila jejich přirozená hořkost.
Zdroj: zákaznický časopis Hrníček

Související dokumenty